"Morali smo nositi pelene na utakmici, stalno smo trčali s terena prazniti ih"

Foto: EPA

DA NIJE BILO brojnih ozljeda, John Wilkinson vjerojatno bi prije ili kasnije prešao u viši rang engleskog nogometa, možda u Championship ili čak Premiership. U takvom raspletu danas bi sigurno bio bogatiji čovjek. Financijski. Ovako je bogatiji za luda životna iskustva.

Oženio lokalku i dobio državljanstvo

Danas 39-godišnji Wilkinson karijeru je započeo u Exeter Cityju iz rodnoga grada, jednu je sezonu proveo u još opskurnijem Tiverton Townu, a kao 23-godišnjak dobio je priliku na drugom kraju svijeta - u Singapuru.

Vjerojatno nije mogao ni zamisliti da će tamo provesti ostatak igračke karijere, oženiti se, dobiti državljanstvo i zaigrati za reprezentaciju. A na jednoj od najvažnijih od 29 utakmica za Singapur, zajedno sa suigračima proživljavao je pravu dramu, koje se prisjetio u razgovoru za BBC.

Singapur je u studenome 2007. igrao u Tadžikistanu kvalifikacijsku utakmicu za Svjetsko prvenstvo, ali cijela momčad otrovala se hranom.

"Sve smo objasnili sucu, rekao nam je da ga brzo obavijestimo ako moramo ići"

"Nekoliko nas je bilo u tako lošem stanju da smo morali nositi pelene za odrasle na utakmici. Razgovarali smo sa sucem i objasnili mu kakve probleme imamo. Rekao nam je ako stvarno moramo na zahod, da ga brzo obavijestimo", ispričao je Wilkinson.

I zaista, morali su ići, više puta. Jer jedno je napuniti pelene, a nešto sasvim drugo igrati dok su pune.

"Tijekom cijele utakmice odlazili smo s terena, praznili pelene i vraćali se u igru. Bilo je urnebesno. I povraćali smo na travnjaku. Bila je to najteža utakmica koju sam igrao u karijeri", rekao je Wilkinson.

Medvjed je napao suigrača koji se htio slikati s njim

Priča je imala sretan završetak. Iako su domaćini poveli već u drugoj minuti, Singapurci su do kraja uspjeli izjednačiti na 1:1 i, zahvaljujući tom golu u gostima, proći u iduću fazu kvalifikacija.

Ali to nije bila jedina bizarna situacija koju je doživio u Tadžikistanu.

"Dok smo šetali, vidjeli smo medvjeda vezanog lancem za drvo. Moji suigrači nisu mogli vjerovati. Pokušavali su se slikati s njim, ali jedan mu se previše približio pa je medvjed zamahnuo i rasparao mu rukav na majici."

Za singapursku reprezentaciju taj je veznjak odigrao 29 utakmica i postigao četiri gola, a tamo je ostao živjeti i nakon završetka karijere te sad radi kao stručni komentator.

Kaže da je poziv iz Singapura prihvatio jer je uvijek želio igrati u sunčanim uvjetima, ali otišao je tek nakon obiteljske tragedije. Naime, otac mu je umro samo šest sati nakon što je John zabio svoj prvi profesionalni gol protiv Scunthorpea, kluba iz očeva rodnoga grada.
 

Pročitajte više