Mourinho se vraća kući, ali kao neprijatelj: To je napravio samo jednom i pobijedio

Foto: Getty Images/Guliver Image

JOSE MOURINHO danas će tek drugi put u karijeri na Stamford Bridge izaći kao trener protivničke momčadi. Protiv sebe će od 17 sati imati pune tribine koje su nekada skandirale njegovo ime. Upravo je Manchester United, kojem je sada na čelu, bio njegov najveći rival iz vremena kada je vodio Chelsea.

Mourinho je samo jednom u svoj najdraži klub stigao kao neprijatelj, s Interom u Ligi prvaka 2010. godine. U prvoj utakmici osmine finala porazio je s 2:1 tadašnju momčad Carla Ancelottija koju mu je Portugalac slagao godinama. Na uzvrat u London stigao je prvi put u krivom dresu, ali još jednom nadmudrio Ancelottija i svoje bivše igrače Drogbu, Lamparda, Terryja...  Samuel Eto`o zabio je za pobjedu Intera i prolaz u četvrtfinale na putu prema tituli Lige prvaka.
 

 
Mourinho je u svojoj bogatoj karijeri vodio isključivo klubove iz europskog vrha, u više od 650 utakmica gotovo da nema regije u kojoj nije gostovao, a dvije utakmice odradio je i protiv zagrebačkog Dinama na klupi Real Madrida, jednako uspješno kao protiv Chelseaja.

Najviše okršaja s klubom u kojem je počeo karijeru

Kako je protiv Chelseaja igrao samo jednom, pogledali smo kako je Mourinho prolazio protiv drugih klubova koje je vodio kao trener. Protiv Real Madrida mu je bilo najteže, u pet susreta ima remi i četiri poraza, a protiv Porta, s kojim je osvojio Ligu prvaka, ima 3 pobjede, remi i dva poraza. Protiv Intera iz Milana još nije vodio utakmicu. Zanimljivo je da je uvjerljivo najviše utakmica na klupi odradio protiv Barcelone u kojoj je kao pomoćnik počeo trenersku karijeru. S Kataloncima ima negativan skor, 8 pobjeda, 9 remija i 10 poraza.

Drugi najčešći protivnik Portugalca je Liverpool s kojim je u 24 utakmice uzeo 11 pobjeda i 7 remija, a na trećem mjestu je njegov sadašnji klub Manchester United protiv kojeg je u 20 utakmica imao samo tri poraza, 9 pobjeda i 8 remija.

Najviše je utakmica odradio na klupi Chelseaja, u prvom mandatu 182, a u drugom 136. Slijedi Real Madrid gdje je vodio 178 susreta, u Interu 108, a u Portu 41.

Pročitajte više