Na današnji dan je Dražen donio Šibeniku mitsku titulu

Foto: Index

NA DANAŠNJI DAN prije 33 godine, pred rekordno ispunjenim Baldekinom Šibenka je u odlučujućoj utakmici doigravanja košarkaškog prvenstva Jugoslavije slavila protiv Bosne s 83:82.
 
Međutim, slavlje Šibenčana trajalo je samo jednu noć. Već 10. travnja Košarkaški savez Jugoslavije poništio je utakmicu. Sarajevski klub uložio je žalbu na posljednji prekršaj na utakmici, nakon kojeg je Dražen Petrović realizirao oba slobodna bacanja. 
 
Sudac kojem je odluka na Baldekinu uništila karijeru: Sudio sam ono što sam vidio
 
Bosna je dvije sekunde prije kraja vodila jedan poen razlike, Dražen je uzeo loptu, šutirao i promašio, a sudac Ilija Matijević dosudio prekršaj Sabita Hadžića na najboljem igraču šibenske momčadi. 
 
"Sudio sam ono što sam vidio. Jasno da je dvojbeno kada je politika u to vrijeme bila incidentna. Bila je to politička odluka. Sljedeće godine bile su Olimpijske igre u Sarajevu, no to mene nije zanimalo. Nisam se dvoumio, ja sam samo sudio. Nakon utakmice sam otišao kući vlakom i sutra ujutro saznao da je utakmica poništena", prisjetio se u razgovoru za Index Matijević, kojem je ta odluka uništila karijeru.
 
Dražen nije poslušao predsjednika Saveza koji ga je molio da promaši jedno slobodno
 
Vasil Tupurkovski, tadašnji predsjednik Košarkaškog saveza Jugoslavije, molio je 18-godišnjeg Dražena da promaši jedno slobodno bacanje, kako bi se prvak odlučio u produžetku bez naknadnih afera, ali je Dražen poslušao svoje sportsko srce i pogodio oba za prvu titulu Šibenke. 
 
"Drago mi je da je titula došla u pravi klub i pravi grad", rekao je na dodjeli medalja Tupurkovski, a samo dan kasnije glasao je za poništenje utakmice - zbog sudačke procjene.
 
Val revolta zahvatio Šibenik, Dražen: Svoju zlatnu medalju ne dam nikome
 
Odluka o poništenju utakmice stigla je u Šibenik u nedjelju ujutro. Val revolta zahvatio je Krešimirov grad čiji su stanovnici organizirali masovni prosvjed na Poljani. Vodstvo Šibenke i Kluba navijača Šibenke odlučilo je da neće otputovati na novu utakmicu, koja se trebala odigrati na neutralnom terenu u Novom Sadu.
 
"U Novi Sad ne idem, pa i da svi odlučite ići. Svoju zlatnu medalju ne dam nikome. Što se mene tiče, mi smo prvaci", poručio je Dražen, a Košarkaški savez Jugoslavije titulu je dodijelio Bosni. Gotovo osam tisuća hrvatskih sportaša potpisalo je peticiju protiv te odluke, ali uzalud jer je naslov otišao u Sarajevo.
 
Devetog travnja Šibenik je slavio 18-godišnjeg Dražena koji je Bosni utrpao 39 poena, a dan kasnije, kada su i nastali Šibenski Funcuti, cijeli grad je pokazao otpor koji Dražen i danas simbolizira.
 

Pročitajte više