Debakl Hajduka. Najskuplja momčad u povijesti kluba na minus 16 od Dinama

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

KOCKANJE, odnosno davanje klupski rekordnih svota za plaće igrača, Hajduku se nije isplatilo. Točnije, završilo je debaklom. Sezonu u koju je uložio sve, a na kraju nije dobio ništa, Hajduk dva kola prije kraja prvenstva okončava na 16 bodova manje od Dinama koji je obranio naslov. Hajduk je ostao i bez trofeja koji je osvajao dvije prethodne sezone i to tako da mu je i njega uzeo Dinamo. Najveći rival izbacio ga je u polufinalu tog natjecanja.

Kadrovski epilog debakla se osjeća, onaj financijski se nazire

Kadrovski epilog velikog neuspjeha je za sada da je Hajduk drugi put ove sezone smijenio trenera, a isto se dogodilo i predsjedniku, dok će sportski direktor otići na kraju sezone. Financijski epilog se tek mora izračunati, ali jedan njegov dio je već sada izvjestan. Ovo je, dakle, po troškovima primanja igrača (plaća, bonusa, premija) najskuplja momčad u povijesti Hajduka. 

Objava financijskog izvještaja kluba prošlog mjeseca za prošlu godinu to potvrđuje. Ovdje je važno napomenuti dvije stvari. Pojedinačne plaće igrača nisu nigdje navedene jer je to poslovna tajna klubova, a i sami igrači imaju pravo da ne otkrivaju svoja primanja, kao i svaki drugi radnik u Hrvatskoj. Drugo, podaci se odnose na kalendarsku godinu, a ne na tekuću sezonu tako da podaci zapravo obuhvaćaju po jedan dio dvije sezone. Bilo bi bolje, i "nogometnije", da klubovi rade izvještaje od ljeta do ljeta, ali trenutno je zakonski propisano da to bude kalendarski.

Hajduk je najviše u Hrvatskoj povećao proračun za plaće

Dinamo je uvjerljivo vodeći klub lige po primanjima igrača. U 2023. godini je u tu svrhu potrošio 20.948.038 eura i nitko mu nije ni blizu. No, Hajduk već nekoliko sezona konstantno diže plaće igrača u cilju da budu konkurentan najvećem rivalu te je drugi klub lige po potrošnji. Prošle godine je na plaće potrošio 11.995.803 eura. Hajduk je najviše u Hrvatskoj povećao proračun za plaće igrača ako gledamo apsolutne iznose umjesto postotaka. U odnosu na 2022. godinu potrošio je 2.072.512 eura više, odnosno 21 posto više nego godinu prije.

Dao bogatstvo za par mjeseci Brekala kako bi s njim "osvojio" treće mjesto

Hajduk je dakle tijekom 2023. na plaće igrača potrošio 12 milijuna eura ili milijun eura mjesečno, dok je godinu ranije u istu svrhu dao 9.92 milijuna eura. Ipak, u ovoj godini će trošak Hajduka na plaće igrača biti još veći jer početkom godine nije nikoga prodao, pa se samim tim nije ni riješio njegove plaće, dok je pak doveo i to kapitalca. Kojeg jednako toliko plaća. Josip Brekalo u zimskom prijelaznom roku došao je na posudbu iz Fiorentine do kraja sezone. Hajduk će ta njegova kratka i netrofejna avantura u Splitu s plaćama, bonusima i premijama koštati preko 400 tisuća eura. Naravno, Brekala nije doveo kako bi bio treći u prvenstvu i polufinalist kupa. 

Laszlo Kleinheisler je također došao na polovici sezone na posudbu, on pak iz Panathinaikosa. Ne zna se koliko njegova polugodišnja gaža košta Hajduk, ali sigurno ne malo. Mađar je davno, prije četiri godine, u Osijeku zarađivao 350 tisuća eura po sezoni. 

Pročitajte više