OLIMPIJSKE IGRE

Namibijke imaju višak testosterona. Neće trčati na OI-u jer ih ne smatraju ženama

Foto: Marcin Karczewski PressFocus/Guliver Image

CHRISTINE MBOMA i Beatrice Masilingi namibijske su sprinterice koje od najmanjih nogu obaraju rekorde. Nedavno su izborile plasman na Olimpijske igre, ali je njihov trener potvrdio vijest kako ih je Svjetska atletska organizacija maknula iz utrke za 400 metara. Prema njihovim propisima, sprinterice ne zadovoljavaju kriterij za žene.

Naime, na nedavnoj utrci u poljskom Bydgoszczu, Mboma je 400 metara istrčala za 48.54 sekunde, što je sedmi najbolji rezultat u povijesti u toj disciplini. To je u atletskim krugovima bio znak za uzbunu i provedena je istraga koja će, čini se, rezultirati time da svoj talent neće moći pokazati u Tokiju u toj disciplini.

Naime, razina njenog testosterona značajno je povišena u odnosu na prihvatljivu te po sadašnjim rezultatima nema pravo natjecati se s drugim ženama. Zanimljivo, s ovom razinom testosterona vjerojatno će se moći natjecati u utrci na 200 metara.

Ovaj problem nije nešto novo. Caster Semenya, Francine Niyonsaba i Margaret Wambui su afričke atletičarke sa sličnim problemom. Predloženo im je da pomoći kontracepcijskih pilula smanje svoju razinu testosterona, ali su one to odbile te vjerojatno neće moći nastupiti u Tokiju.

Pročitajte više