Naši momci zaslužuju priliku, ali uvjete diktira - tržište

EKIPA CIBONE, pod vodstvom novog trenera Joke Vrankovića za sezonu se priprema u Olimpijskom Centru na Bjelolasici. Nedostaju tek reprezentativci Lukša Andrić i Marin Rozić te čudesni Portorikanac Larry Ayuso. Kažu da nije timski igrač, a svi zadnji napadi završavat će u njegovim rukama. Dakle, definitivno jest igrač teama. Problemi počinju ako se Larry raspuca i onda kada mu ne ide. Pa momčad umjesto do pobjede,  odvede ravno u poraz. Što se obrane tiče, čovjek zna, ali "iz prave" igra samo kad hoće. No, Vrankoviću to naravno nije stran podatak.

"Ayuso u Splitu nije djelovao kao timski igrač jer nije imao s kim igrati. Igrao je samostalno jer je momčad na taj način funkcionirala. Cibona ima timsku igru i Ayuso će se uklopiti. Morat će." - govori Chris Warren, koji je s Cibonom dogovorio suradnju do 2009. godine.

Bez Zule i Kusa

Na Bjelolasicu su stigli i novi Amerikanci, Tre "sanjam NBA" Kelley i Sam Hoskin. No, još uvijek se nitko ne usudi uspoređivati novu Ciboninu "igru" s bivšom, koju je slagao Zula, a provodio Davor Kus. Prerano je za paralele, barem dok se krene s taktičkim pripremama i momčad ne bude na okupu. A trebala bi biti do testa u Jokinom Širokom.

"Zasad je sve u redu, svi treniraju i nema smisla razgovarati konkretnije dok se ne odradi kondicionalni dio priprema." - zagonetan je Vranković.

"Barać je pogriješio"

No, konkretni su ovog ljeta bili Cibonini čelnici, koji su u punom sastavu istupili pred novinare na Bjalolasici. Ivo Jelušić trudi se ostati dosljedan programu za post-Zulinu eru prema kojem Ciboni daje fore do 2008/09 godine, da ponovo bude u samom vrhu europske košarke. Pri tom su jamstvo za kredit bili mladi domaći igrači te hrvatski reprezentativci na radu u inozemstvu. Zapelo je, naravno, na tržištu. Odnosno, u sjecištu Ciboninih želja i mogućnosti.

"Smetaju nas kritike da smo ponovo doveli četiri Amerikanca, na uštrb domaćih košarkaša. Želimo naše dečke u Ciboni, ali tržište diktira uvjete. Nemamo novca za hrvatske reprezentativce, a u našoj ligi za nas nema pojačanja. Htjeli smo, primjerice, Stanka Baraća, napravili smo sve da ga dovedemo, ali on jednostavno nije želio doći. Dugo se pregovaralo s raznim ljudima, čak i s njim osobno. Vrijeme će pokazati je li ispravno postupio. No, vidite da su mu u Tau Ceramici odmah rekli da ide na posudbu." - osvrnuo se predsjednik Cibone i zagrebački dogradonačelnik Ivo Jelušić.

Zanimljiva momčad

Vranković je podržao predsjednika; "U našim planovima domaći košarkaši su prioritet, ali nije sve tako jednostavno.

Nikad nije. No, ne možemo se oteti dojmu da Cibona ima respektabilnu i svako zanimljivu momčad za narednu sezonu. Kada se starosjediocima Krasiću, Moroviću i Warrenu pridruže reprezentativci, Goran Vrbanc zaliječi ozljedu, a novopridošli Ameri shvate što se od njih traži, bit će to lijep sklop. Uz Andrića i Kaštropila na centarskim pozicijama, te Vedrana Vukušića na krilu, mjesto će svakako izboriti i netko od Ciboninih juniora koji su u programu treninga (Radošević, Zubčić, Katura). A profi-ugovoru navodno je blizu i Žorić (stigao iz Šibenika)...

Dea Redžić

Pročitajte više