Navijači Sarajeva prosvjedovali pred hrvatskim veleposlanstvom: "Istina za Vedrana"

Screenshot: Youtube

U SARAJEVU su danas pred hrvatskim veleposlanstvom prosvjedovali navijači FK Sarajevo zbog sporog suđenja Oliveru Knezoviću, optuženom za ubojstvo Vedrana Puljića 2009. godine u Širokom Brijegu.

Suđenje je započelo ove godine nakon što je Vrhovni sud delegirao slučaj u Split. Ispitan je veći broj svjedoka iz BiH, a početkom lipnja dat je nalog vještaku balističaru Vojinu Maštruku za izradu 3D rekonstrukcije, odnosno, balističko-mehanoskopskog vještačenja.

Rekonstrukcija na mjestu ubojstva

Prilikom delegacije predmeta Vrhovni sud je naložio među ostalim i da se na mjestu događaja u Širokom Brijegu obavi rekonstrukcija, no pitanje je kako bi se to organiziralo. Okrivljenik Knezović je, naime, pobjegao iz policijske postaje u Širokom Brijegu u Hrvatsku. Predmet je uostalom i ustupljen RH nakon što je postalo jasno da Knezovića neće više vidjeti u BiH. Ima i hrvatsko državljanstvo pa ne može biti izručen.

Knezovića terete da je oteo pištolj policajcu i zapucao prema navijačima FK Sarajevo. Ubio je Puljića i ranio još šestoricu tijekom nereda ispred nogometnog stadiona Pecara u Širokom Brijegu 4. listopada 2009. godine. Knezović tvrdi da nije kriv.

"To lice nikada neću zaboraviti"

Slučaj sa stajališta optužbe i ne stoji najbolje. Navijači FK Sarajeva na suđenju su kazali da je policija pucala na njih. Policajac kojem je otet pištolj identificirao je Knezovića kao osobu koja mu ga je uzela.

"To lice nikada neću zaboraviti", kazao je na suđenju. Posvjedočio je da je Knezović pucao prema navijačima FK Sarajeva i da je ispalio svih deset metaka.

Policajac Bernard Bebek sjetio se kako mu je kolega Vujević rekao da je sve sređeno i da nije vidio kako mu je pištolj otet i da je iz njega pucano.

Vještačenje gotovo za 20 dana? 

Vještak Vojin Maštruko potvrdio nam je da je predmet u radu, ali nešto više nije bio spreman kazati. Sud mu je inače zadao rok od tri mjeseca za izradu vještačenja, a Maštruko kaže da ovisi o skupoj opremi, a još bi trebao otići u Široki Brijeg na mjesto ubojstva. Očekuje da bi posao mogao završiti za 15 do 20 dana.

Pročitajte više