NBA

NBA doigravanje kreće grupnom fazom? Evo koji Hrvati će sudjelovati

Foto: Getty Images

SVE SMO bliže danu objave da će se prekinuta NBA sezona nastaviti. Prema informacijama iz SAD-a, više nije pitanje hoće li se nastaviti, nego samo u kojem obliku.

Sve se glasnije priča o povratku 20 klubova, umjesto svih 30. Preostalih 10 ionako nema realne šanse za play-off, a tako bi se onima koji su mu blizu ipak dala šansa da ga dohvate.

Budući da je slika o doigravanju na Istoku prilično jasna, iz te bi konferencije natjecanje nastavilo samo osam klubova. Na Zapadu bi se priključila još četiri kluba - Portland, New Orleans, Sacramento i San Antonio. Oni maju do četiri pobjede zaostatka za osmoplasiranim Memphisom i svi bi imali objektivnu priliku dostići ga kad bi se igrale sve preostale utakmice regularnog dijela sezone.

Play-in je dobra ideja, ali novinar The Ringera iznio je još bolju

Zato je jedna od ideja play-in, faza o kojoj je čelnik lige Adam Silver govorio i prije koronavirusa, a ovo bi bila dobra prilika da ga se testira. No tada bi nekoliko momčadi sa Zapada, odnosno ona ili one koje iz play-ina izađu kao sudionici doigravanja, imalo nekoliko utakmicama u nogama prednosti u odnosu na najbolje.

Ugledni novinar The Ringera Kevin O'Connor zato je iznio ideju prema kojoj bi svih 20 momčadi bilo u doigravanju, ali prvi krug ne bi se igrao kao nokaut-faza nego po skupinama, kao u nogometnoj Ligi prvaka ili Svjetskom prvenstvu.

20 uključenih klubova bilo bi raspodijeljeno u četiri skupine po pet momčadi, u kojima bi razigravale svatko sa svakim. Po dvije najbolje plasiralo bi se u nastavak doigravanja, koji bi se održavao po uobičajenom formatu.

O Connor je čak podijelio 20 klubova u jakosne skupine. U prvoj bi bile dvije najbolje momčadi iz svake konferencije (Milwaukee, LA Lakers, Toronto, LA Clippers), u drugoj treće i četvrtoplasirane (Boston, Denver, Utah, Miami), zatim Oklahoma City, Houston, Indiana i Philadelphia, u četvrtoj bi bili Dallas, Memphis, Brooklyn i Orlando,a u petoj spomenute četiri ekipe sa Zapada koje su zasad izvan doigravanja.

Grupna faza u doigravanju čak i ne bi bila potpuni presedan jer su daleke 1954. tako po tri momčadi iz svake konferencije igrale dvokružno. Po jedna je otpala, a preostale dvije razigravale su za mjesto u velikom finalu.

Što to znači za sedmoricu Hrvata?

Ovakav rasplet bi značio i da je sezona završena za čak četvoricu od sedam hrvatskih NBA igrača, a od preostale trojice dvojica bi bila u najbolju ruku epizodisti. Šarić, Žižić i Bender ne bi nastavljali sezonu jer su Phoenix, Cleveland i Golden State među 10 najlošijih momčadi lige. Luka Šamanić u San Antoniju je ionako tek debitirao neposredno prije prekida natjecanja, a Hezonja je dio šire rotacije u Portlandu. Njihovi klubovi ne bi imali značajne šanse u grupnoj fazi.

Ivicu Zupca kao startnog centra LA Clippersa očekuje dugačko ljeto, a vjerojatno bi čekalo i Bojana Bogdanovića u Utah Jazzu, ali naš najbolji košarkaš nedavno je bio na operaciji zgloba i neće igrati do iduće sezone.

Bez obzira na format na koji se NBA liga odluči, sve bi se trebalo igrati na jednome mjestu, najvjerojatnije u Disney Worldu pokraj Orlanda, bez prisustva navijača.

Pročitajte više