Nema recesije za sljemensku utrku: Milijuni iz gradske blagajne opet otišli za skijanje

GOTOVO pola sata čekalo se na ukazanje gradonačelnika, a ovih dana i predsjedničkog kandidata Milana Bandića na press konferenciji povodom šeste po redu sljemenske utrke "Snow queen trophy". Čekalo bi ga se i duže s obzirom da je Grad i ove godine odlučio izdvojiti čak 4.5 milijuna kuna za utrku koja će se od 3. (žene), odnosno 6. siječnja (muškarci),  održati iznad hrvatske metropole.

Bandić kaže da se radi o važnom zagrebačkom i hrvatskom brandu koji je Grad prepoznao pa se i unatoč recesiji smoglo snage za pronalazak jednakog iznosa kao što je to bilo i lani.

Organizatori ipak naglašavaju da je ukupan trošak utrke smanjen za desetak posto u odnosu na prošlu godinu i sada iznosi oko 25 milijuna. 70 posto otpada na privatne sponzore.

"Uspjeli smo uštedjeti, a da pritom utrka ne izgubi na kvaliteti. Potpisali smo neke nove dugoročne sponzorske usluge, neke stvari koje smo prije plaćali sada više nećemo. Zadržavamo jednak nivo i to posebno veseli u ovim recesijskim danima", objasnili su na početku.

"Staza već sada gotovo spremna"

U brojkama to i dalje izgleda impresivno. Oko dvije tisuće ljudi involvirano je u organizaciju, 200 radnika radit će direktno na stazi, a i ove godine na Sljeme će se transportirati 950 tona opreme.

"Nikada nismo bili spremniji i sa sportske i sa organizacijske strane. Telefoni zvone samo kada su u pitanju ulaznice, što nas posebno veseli. Ovo je iza Kitzbuehela najgledanija utrka svjetskog kupa na što moram biti posebno ponosni. Nagradni fond je 18 posto manji nego lani, ali i dalje iznosi impresivnih 135 tisuća eura i za žene i za muškarce", izreferirao je predsjednik organizacijskog odbora Vedran Pavlek.

Sve je prisutne, razumije se, najviše zanimalo u kakvom je stanju staza posebno zbog velike promjene vremena i naglog zatopljenja koje je ovih dana pogodilo metropolu. Za te je stvari najmjerodavniji Dragutin Žiljak.

"Da je bilo više vode, već bi danas mogli reći da je staza spremna. Imali smo nekoliko hladnih dana unutar kojih smo uspjeli pripremiti stazu. Ovo toplije vrijeme malo nam je pokvarilo planove, no iza Štefanja slijedi zahladnjenje kada ćemo nabacati novih 15 cm snijega. Utrka ne dolazi u pitanje", objasnio je.

"Postoji šansa da Ivica nastupi"

Što je s hrvatskim skijaškim snagama? Među djevojkama najveće nade polažemo u Anu Jelušić i Niku Fleiss koja kaže kako očekuje dobar rezultat. Muški dio ekipe predvode Zrnčić-Dim i Šamšal, a možda i Ivica Kostelić.

"Sljeme mi je najdraža utrka i poseban užitak. I zbog publike i zbog atmosfere. U dobroj sam formi, skijam odlično i nadam se dobrom rezultatu. Nadam se da će i ove godine atmosfera na vrhu biti sjajna", rekla je kratko Fleiss na koju se nadovezao Natko Zrnčić-Dim.

"Ovo mi je najbolje otvaranje sezone u karijeri. Odmah sam na početku osvojio 3. mjesto u Beaver Creeku, a do sada već imam čak 95 bodova. Nadam se da će biti još bolje i da ću na sljemenu odvoziti dobar slalom."

Nekoliko riječi rekao je i Dalibor Šamšal...

"Prošle godine sam na Sljemenu odvozio odličnu utrku. Nošen publikom izborio sam drugu vožnju. Zbog toga, ali i zbog publike mi je ta utrka posebno draga. Nadam se da ću i ove godine ostvariti barem jednak uspjeh."

Na koncu je direktor reprezentacije Vedran Pavlek izvijestio o oporavku Ivice Kostelića.

"Operacija je prošla odlično, a oporavak teče u istom pravcu. Negdje oko Božića će početi skijati, a oko Nove godine ćemo odlučiti hoće li nastupiti na Sljemenu. Molim sve na strpljenje pošto je ovo i olimpijska godina i razumljivo je da Ivica ne bih htio riskirati cijelu sezonu. Šanse za nastup postoje."

Pročitajte više