Neviđena drama u zadnjem kolu. Lider završio treći, Zenit preokretom došao do titule

Foto: Profimedia

NOGOMETAŠI Zenita su u ludom zadnjem kolu ruskog prvenstva obranili naslov prvaka u troboju s Dinamom iz Moskve i Krasnodarom. Dinamo, koji na naslov prvaka čeka od 1976. godine, u zadnje kolo je ušao kao vodeća momčad prvenstva s dva boda više od Zenita i tri više od Krasnodara kod kojeg je gostovao.

Dinamo bi s pobjedom osigurao naslov prvaka, a dosta bi mu bio i bod pod uvjetom da Zenit kod kuće ne pobijedi Rostov. Krasnodar je prvak mogao biti samo s pobjedom i kiksom Zenita jer bi imao bolji međusobni omjer od dinama. Na poluvremenu je na obje utakmice bilo 0:0, a sve se promijenilo gotovo u isto vrijeme. 

Krasnodar bio na korak do titule

Krasnodar je poveo kod kuće protiv Dinama u 52. minuti, a samo dvije minute kasnije Ronaldo je šokirao Zenit i doveo Rostov u vodstvo. U tom trenutku Krasnodar je imao titulu u rukama, ali samo do 65. minute kad je Gustavo Mantuan u Sankt Petersburgu iz penala izjednačio na 1:1.

Zenit je navalio na gol Rostova i do preokreta je došao u 85. minuti golom Artura. Krasnodar je u tom trenutku do titule mogao samo ako Rostov izjednači, a Dinamo ako preokrene, no nije se dogodilo ni jedno ni drugo. Krasnodar je pobijedio 1:0, Zenit je pobijedio 2:1 i došao do šeste uzastopne, a 11. titule prvaka ukupno u svojoj povijesti.

To je i jedino što će Zenit slaviti budući da su ruski klubovi i reprezentacija izbačeni iz svih natjecanja zbog ruske agresije na Ukrajinu. Dinamo iz Moskve, koji je u zadnje kolo ušao kao vodeća momčad, na kraju je završio treći. Iz lige su ispali Soči i Baltika iz Kalinjingrada, a u play-off za ostanak idu Ural i Pari.

Pročitajte više