Čudesno nadoknadili deset bodova minusa i na korak su do prve titule nakon 1976.

Foto: Profimedia

NOGOMETAŠI moskovskog Dinama su u predzadnjem kolu ruskog prvenstva pobijedili kod kuće Samaru 4:1 i pobjegli Zenitu na pet, a Krasnodaru na šest bodova prednosti. Krasnodar kasnije danas gostuje kod Sočija, a Zenit sutra kod Ahmata u Groznom. Ako oboje ne pobijede, Dinamo će biti prvak.

To bi bila prva titula slavnom moskovskom klubu nakon davne 1976. godine kad je bio prvak raspalog SSSR-a. No, prije samo mjesec dana Dinamo nije bio ni u kakvim planovima za osvajanje titule. Zenit mu je bježao deset bodova i činilo se da će klub iz Sankt-Peterburga, kojemu je konkurent bio samo Krasnodar, rutinski obraniti titulu.

U neočekivanom raspletu, favorizirani Zenit je u zadnjih pet kola osvojio samo četiri boda, a Dinamo je ušao u niz od sad već šest pobjeda zaredom i izbio na prvo mjesto. Neke od njih bile su zaista nevjerojatne. U kolu prije ovoga Dinamo je u gostima kod Baltike gubio 2:1 do 93. minute pa s dva gola okrenuo na 3:2, a istim rezultatom slavio je kolo ranije protiv Sočija, i to golom u 95. minuti.

Ništa još nije gotovo

No, još nije gotovo. Ako Zenit i Krasnodar pobijede svoje protivnike ovog vikenda, oboje u zadnjem kolu imaju šansu za naslov. Naime, Krasnodar i Dinamo igraju međusobno, a Zenit kod kuće dočekuje Rostov. Ako Dinamo ne pobijedi, Zenitu je dosta bilo kakva pobjeda protiv Rostova jer ima bolji međusobni omjer s Dinamom.

Ako Krasnodar pobijedi Dinamo, a Zenit ne pobijedi Rostov, titula će u Krasnodar jer bi on u tom slučaju imao isti broj bodova kao Dinamo, ali također bolji međusobni omjer. Kako god bilo, nitko od tih klubova neće sljedeće sezone igrati u Europi jer su ruski klubovi i reprezentacija izbačeni iz svih natjecanja zbog agresije na Ukrajinu.

Pročitajte više