rukometni euro

Nikad teži put do Igara: Hrvatska će morati proći kaos ako ne osvoji Euro

Foto: Pixell

NA olimpijskom turniru u Tokiju nastupit će 12 reprezentacija, a trenutačno su samo četiri reprezentacije osigurale nastup. To su, naravno, Japan kao domaćin, Danska kao aktualni prvak svijeta, Argentina kao pobjednik Panameričkih igara te Bahrein kao prvak Azije.

Za preostalih osam mjesta već je počela velika borba. U tijeku su kontinentalna prvenstva u Africi i Europi, a prvaci će osigurati vizu za Tokio. U slučaju Europe to može učiniti i drugoplasirana reprezentacija ako Danska bude prvak.

Preostalih šest reprezentacija osigurat će nastup na Igrama preko kvalifikacijskih turnira, koji će se odigrati u travnju. IHF je još u studenome odredio da će domaćini tri kvalifikacijska turnira za Tokio biti Norveška, Francuska i Njemačka, a prema plasmanu sa zadnjeg SP-a u Njemačkoj i Danskoj, reprezentacije su svrstane u grupe. One još nisu popunjene jer se čekaju konačni rezultati s aktualnog Eura i Afričkog prvenstva, no neke stvari se sigurno znaju.

Hrvatska je nastup na turniru osigurala šestim mjestom na SP-u, a uz Červarove igrače to je još uspjela Norveška (2. na SP-u - domaćin skupine), Francuska (3. na SP-u - domaćin skupine), Njemačka (4. na SP-u - domaćin skupine), Švedska (5.) i Španjolska (7.). Prve dvije reprezentacije u skupini putovat će u glavni grad Japana.

Kako sad stvari stoje, Hrvatska bi trebala nastupiti na turniru u Francuskoj, gdje bi tražila šansu u društvu domaćina, drugoplasirane reprezentacije s prvenstva Afrike te još jedne europske reprezentacije koja će priliku dobiti zahvaljujući plasmanu na Euru (dvije reprezentacije od onih koje to nisu uspjele na SP-u izborit će kvalifikacije preko Eura, a u hrvatsku grupu dolazi lošije plasirana od te dvije). 

Norveška je domaćin svoje skupine, a u njoj bi trebali još biti Španjolska, Čile kao srebrni s panameričkih igara te Južna Koreja, druga s prvenstva Azije.

Treća grupa bi se trebala igrati u Švedskoj, a uz domaćina tu je i Njemačka, brončana reprezentacija s prvenstva Afrike te bolja od dvije europske reprezentacije s ovog Eura koja nije uspjela osigurati nastup plasmanom s lanjskog SP-a.

No puno toga se može promijeniti ako prvak Europe (ili druga iza Danske) bude Norveška ili Njemačka, koje su domaćini skupina. Naime, u tom slučaju ta reprezentacija ide direktno na Igre, a njeno mjesto organizatora turnira preuzima Hrvatska, koja se onda seli iz Francuske i postaje domaćin svoje skupine. Premda je Švedska bila bolje plasirana od Hrvatske na SP-u, IHF je našu reprezentaciju odredio kao rezervnog domaćina.

To znači da ako Norveška bude prvak (ili druga iza Danske), Hrvatska bi bila domaćin Španjolskoj, Čileu i Južnoj Koreji. Bude li, pak, prvak Njemačka, Hrvatska bi bila domaćin Švedskoj, trećoj reprezentaciji Afrike te boljoj od dvije europske reprezentacije s ovog Eura koja nije uspjela osigurati nastup plasmanom s lanjskog SP-a.

Budu li prvaci Europe Španjolska ili Švedska, domaćini skupina ostat će isti, samo će njihovo mjesto popuniti najbolje plasirana reprezentacija s prošlog SP-a, a to je Egipat koji je završio osmi. Međutim, Egipat se može plasirati direktno preko prvenstva Afrike, što je jako izgledno, a onda njegovo mjesto zauzima Brazil, koji je lani u Danskoj i Norveškoj završio deveti.

Primjerice, u slučaju da Španjolska bude prvak Europe, a Egipat prvak Afrike, kvalifikacijski turnir u Norveškoj bi igrali domaćin, Čile, Južna Koreja i Brazil.

Hrvatska je već jednom bila domaćin tog kvalifikacijskog turnira. Bilo je to 2012. godine kada su igrači Slavka Goluže vizu za Olimpijske igre u Londonu izvadili u Varaždinu pobijedivši reprezentacije Islanda, Japana i Čilea.

Prije četiri godine Hrvatska je vizu za Igre u Riju izborila u Danskoj, gdje je zauzela drugo mjesto iza domaćina, a ispred Norveške i Bahreina.

Pročitajte više