Njemačka nije nikad ispala na penale, Maradonin treći epski dvoboj s Elfom

NAKON jučerašnje dvije sjajne utakmice, osmina finala SP-a nastavlja će se klasikom Argentina - Njemačka. Uvertira za utakmicu teško da je mogla biti bolja - napadački nogomet obiju momčadi, bogata povijest međusobnih utakmica, verbalni rat koji traje proteklih dana, svježe uspomene na šokantno četvrtfinale iz 2006...

Malo tko je očekivao da će Maradonina Argentina ovako lako doći do četvrtfinala nakon puno muke koje su imali u kvalifikacijama. No, na SP-u su se pokazali kao ubojita napadačka momčad, a novi ispit im je mlada Njemačka. Mnogi će se složiti da je to dvoboj dviju ofenzivnih ekipa kojima su obrane najslabija karika. Maradona je već dva puta bio u glavnim ulogama u velikim dvobojima ovih reprezentacija koje, nažalost, u JAR-u igraju već u četvrtfinalu, kao i prije četiri godine na SP-u u Njemačkoj. O epskim dvobojima Argentine i Njemačke možete pročitati

Proteklih dana su Argentinci su dizali tenzije izjavama tipa "Nijemci su bahati", "Osvetit ćemo Engleze", a Maradona je za Muellera pitao "Tko je ovaj skupljač lopti?" i provocirao Schweinsteigera, dok su Nijemci na to odgovarali "Argentina zna priznati protivniku da je bolji" ili "Nećemo pasti na vaše provokacije". Jučer su, pak, stizale pomirljive izjave:

"Jako bih volio da sam na terenu i da mogu igrati. Ovu utakmicu jednostavno ne smijemo izgubiti, ali je ne bih usporedio s onom iz 1986. Njemačka je vrlo dobra momčad, bez ikakve sumnje. Bolji su od Meksika, ali mi smo dovoljno kvalitetni da ih dobijemo", reakao je Diego Maradona.

I Joachim Loew pohvalio je protivnika: "Maradona je nevjerojatno igrao na SP-ima, bio je čaroban i ostavio trag kakvog nije nijedan drugi igrač. Njegova momčad će protiv nas dati i zadnji atom snage, oni su tipična južnoamerička momčad. Jako su agresivni i očekujem žestoku borbu."



Lionel Messi se očekuje u udarnom sastavu iako je proteklih dana bio prehlađen. Walter Samuel se oporavio, ali bi stoperski par trebali biti Nicolas Burdisso i Martin Demichelis.

Kod Njemačke Lukas Podolski ima lakšu ozljedu mišića i odluka o nastupu će se donijeti uoči utakmice. Mesut Ozil je propustio trening u četvrtak, ali bi trebao biti spreman. Napadač Cacau je također ozlijeđen i vrlo vjerojatno neće igrati.

Igrači koji već imaju žuti karton i prijeti im suspenzija u polufinalu: Bolatti, Heinze, Mascherano (Argentina); Friedrich, Khedira, Lahm, Ozil, Muller, Schweinsteiger (Njemačka).





Argentina je u skupini s Južnom Korejom, Grškom i Nigerijom skupila maksimalnih devet bodova uz gol razliku 7:1. Prvo je svladala Nigeriju 1:0, zatim 4:1 Koreju, a onda je s 2:0 bila bolja od Grčke. Nakon toga su u osmini finala svladali Meksiko 3:1, no Carlos Tevez je prvi gol postigao iz više nego jasnog zaleđa i tko zna kako bi se utakmica razvila da je taj pogotak poništen.


Njemačka je u skupini s Ganom, Australijom i Srbijom bila prva s osvojenih šest bodova uz gol razliku 5:1. Za zagrijavanje su pregazili Australiju 4:0, zatim izgubili od Srba 1:0, a onda 1:0 svladali Ganu. U osmini finala su demolirali Engleze 4:1, ali i nakon te utakmice su ostali repovi. Englezima pri rezultatu 2:1 sudačkim previdom nije priznat pogodak.



- Argentina je slavila u svih devet utakmica koje je igrala ove godine.

- Argentina pod Maradonom još nije remizirala. Od 23 utakmice 18 su dobili i pet izgubili.

- Lionel Messi još nije zabio gol iako je 23 puta pucao po golu. Ima najlošiju statistiku na turniru - nijedan igrač nije imao toliko pokušaja, a da nije zabio gol.

- Gol Miroslava Klosea Engleskoj je 12. u njegovim nastupima na Svjetskim prvenstvima. Ispred njega su još samo Just Fontaine (13), Gerd Muller (14) i Ronaldo (15).

- Nikad nije prošlo više od 20 godina bez Njemačkog naslova Svjetskog prvaka, a Nijemci su posljednji trofej uzeli - 1990.

- Njemačka je slavila u sva četiri prijašnja raspucavanja na jedanaesterce. 1982. su dobili Francusku, 1986. Meksiko, 1990. Englesku i 2006. Argentinu. Argentina je bila bolja u tri od četiri raspucavanja - 1990. tako je svladala Jugoslaviju i Italiju, a 1998. Englesku



Argentina: Romero, Otamendi, Demichelis, Burdisso, Heinze, Rodriguez, Mascherano, Di Maria, Messi, Tevez, Higuain

Njemačka: Neuer, Lahm, Mertesacker, Friedrich, Boateng, Schweinsteiger, Khedira, Muller, Ozil, Podolski, Klose

Sudac: Ravshan Irmatov (Uzbekistan)

Cape Town, 16.00 h

Pročitajte više