NOGOMET - MAĐARI SLAVE 50-GODIŠNJICU VELIKE POBJEDE

U utorak, 25. studenoga obilježit će se 50ta godišnjica velike nogometne utakmice u kojoj je Mađarska na Wembleyu pobijedila Englesku 6:3.

Bio je to prvi poraz engleske reprezentacije na svom tlu od neke ne britanske momčadi od 1872. godine. I danas pola stoljeća kasnije ta pobjeda i dalje zauzima jedno od istaknutijih mjesta u povijesti mađarskog sporta. "Bio je to sudar dvije nogometne škole i dva stila. Mi smo jednostavno uživali u igri. Željeli smo se nadigravati i zabiti što više pogodaka," prisjetio se Jeno Buzanszky (78) dvoboja odigranog 25. studenoga 1953. godine pred 100.000 gledatelja na Wembleyu.

Bile su to godine velike nogometne romantike. Lijepih poteza, driblinga, atraktivnih golova. Taktika tada još nije pojela nogomet. Mađari su imali sjajnu generaciju. Lakoćom su uništavali suparnike, no ipak nisu uspjeli osvojiti niti jedan veliki naslov. Najbliže su bili na Svjetskom prvenstvu u Švicarskoj 1954. godine. Južnu Koreju su dobili 9:0, a Njemačku 8:3. U četvrtfinalu su pobijedili Brazil 4:2, a u polufinalu odlične Austrijance s nevjerojatnih 6:1. Bili su strašni, imali su napad snova: Czibor, Kocsis, Hidegkuti, Puskas, Bozsik. U finalu, Nijemcima nitko nije davao šanse. Već u 8. minuti bilo je 2:0 za Mađare (Puskas, Czibor). No, "elf" se vratio u meč (Morlock, Rahn) i usprkos brojnim prilikama suparnika, Rahn je pri kraju utakmice svladao Grosicsa, za konačnih 3:2 za Njemačku.

Sjajna mađarska momčad raspala se tri godine kasnije kada su u Budimpeštu ušli sovjetski tenkovi, a igrači se razbježali po zapadnoj Europi. Srce momčadi Zoltan Czibor, Jozsef Bozsik i Ferencs Puskas pobjegli su u Španjolsku. Puskas je nastavio blistati u Real Madridu, a ubrzo je zaigrao i za španjolsku reprezentaciju. Bila je to vijest koju komunistički mediji u njegovoj domovini nisu željeli objaviti. Grosics je zbog navodne špijunaže 13 mjeseci proveo u kućnom pritvoru, a potom je smio braniti jedino u nižerazrednim momčadima.

Tako je mađarska "laka konjica" postala metafora za mnoge razbijene snove.

"Nikada se više nismo okupili. Jedna sjajna genercija je uništena zbog glupe politike," dodao je Buzanszky. Puskas se u domovinu vratio 1981. godina kako bi se pridružio bivšim suigračima u revijanoj utakmici.

I danas u Budimpešti postoji vinarija s imenom "6-3" u kojoj se na zidu nalaze brojne fotografije junaka te utakmice, Ferenca Puskasa i Nandor Hidegkutia. O toj utakmici napisan je niz knjiga i snimljeni filmovi. Jedan od najpoznatijih je film Petera Timara, jednostavnog naslova "6-3", koji govori o životu Mađara koji su u domovini slušali radijski prijenos te povijesne utakmice.

"Živjeli smo u doba terora i diktatorske vladavine. Pobjeda protiv Engleza dala je nadu našim sugrađanima. Naša pobjeda je bila više od samog sportskog uspjeha. Mnogi Mađari su svoj identitet pronalazi kroz nogomet i naše pobjede," kazao je Gyula Grosics (77), vratar na toj utakmici.

Engkleska - Mađarska 3:6

LONDON - stadion Wembley 100.000 gledatelja. Sudac: Leo Horn (Nizozemska)

STRIJELCI: 0:1 Hidegkuti (1), 1:1 Sewell (15), 1:2 Hidegkuti (20), 1:3 Puskas (22), 1:4 Puskas (28), 2:4 Mortensen (38), 2:5 Bozsik (50), 2:6 Hidegkuti (53), 3:6 Ramsey (57-11m).

ENGLESKA: Gil Merrick (Birmingham City); Alf Ramsey (Tottenham Hotspur), Bill Eckersley (Blackburn Rovers), Billy Wright (Wolverhampton Wanderers), Harry Johnston (Blackpool), Jimmy Dickinson (Portsmouth), Stanley Matthews (Blackpool), Ernie Taylor (Blackpool), Stan Mortensen (Blackpool), Jackie Sewell (Sheffield Wednesday), George Robb (Tottenham Hotspur)

MAĐARSKA: Gyula Grosics (Honved); Gyula Lorant, (Honved), Jeno Buzansky (Dorog), Jozsef Zakarias (MTK), Mihaly Lantos (MTK), Jozsef Bozsik (Honved), Nandor Hidegkuti (MTK), Laszlo Budai (Honved), Sandor Kocsis (Honved), Ferenc Puskas (Honved), Zoltan Czibor (Honved).

(Hina) dl

Pročitajte više