Dalić: Nećemo eksperimentirati. Nešto novo će doći na jesen

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

HRVATSKA reprezentacija danas se okuplja u Zagrebu uoči Europskog prvenstva u Njemačkoj. Tim povodom izbornik Zlatko Dalić održao je konferenciju za medije. Nakon presice i dolaska svih igrača za koje je predviđeno da danas pristignu, reprezentacija će se autobusom uputiti za Rijeku, gdje će započeti pripreme za Euro.

Hrvatska će ujedno u Rijeci u ponedjeljak 3. lipnja protiv Sjeverne Makedonije odigrati i prvu od dvije pripremne utakmice uoči Eura. Pet dana poslije u Lisabonu će Dalićevi izabranici igrati protiv Portugala, nakon čega će se uputiti u Njemačku i svoj kamp u Neuruppinu. 

UŽIVO Press konferencija Zlatka Dalića uoči okupljanja reprezentacije.

Objavljuje Index Sport u Nedjelja, 26. svibnja 2024.

Dalić: Počinjemo ranije nego što smo mislili

"Danas krećemo s pripremama za Euro. Svaki dan će netko dolaziti, a do 3. lipnja bi svi trebali biti tu. Luka, Broz i Mario Pašalić imaju obveze u klubu. Nadam se da će svi biti zdravi i da neće biti ozljeda. Počinjemo ranije nego što smo mislili, imamo igrača koji su završili prvenstvo prije sedam dana, imali bi predugu pauzu. Imat ćemo 10-12 igrača u treningu, to je malo specifična situacija. Čestitam svima koji su osvojili trofeje u svojim klubovima, a opet imamo i finalista Lige prvaka", započeo je Dalić pa počeo s odgovorima na pitanja.

Jeste li mislili objaviti prošireni popis da imate više igrača na treningu?

Objasnio sam to puno već puta. Iz mog iskustva se to pokazalo dosta negativno. Kad nekoga pozoveš pa ga vratiš kući, to je kod nas trauma i drama. Pet dana se samo o tome piše u medijima. Nama nervoza ne treba. Imao sam tu situaciju prije Rusije i ne želim je ponavljati. Lakše nam je nekoga pozvati naknadno nego poslati kući.

Kakvo je stanje s Vlašićem i Budimirom?

S Budimirom je bio dogovor da proba odigrati zadnje dvije utakmice, jučer je i zabio gol. U jako dobrom stanju je. Vlašićev oporavak ide jako dobro, u kontaktu je s našim doktorima. Rekao sam kakav je plan s njim, da bude 1. lipnja u treningu i da bude maksimalno spreman za napore koji slijede. Ako on to ne bude mogao podnijeti, vratit ćemo ga kući i zvat ćemo nekog s pretpoziva. Nadam se da će biti u redu, njegov tijek oporavka je puno bolji od očekivanog i vjerujem da će biti dobro.

Koliko ćete igrača imati na početku priprema?

Danas će biti kod predsjednika na primanju, igrači Dinama idu na proslavu, a igrači Rijeke se priključuju u Rijeci. Bit će ih nekih 12. Igrači koji su igrali danas će dobiti par dana odmora, nezgodno bi bilo da odmah dolaze u reprezentaciju. Do Makedonije ćemo imati sve osim spomenute trojice, Luke, Broza i Pašalića.

Koliko ćete imati vremena za uigravanje?

Protiv Makedonije nećemo biti kompletni i to ćemo odigrati s igračima koji budu tu od početka priprema. Nakon Makedonije ćemo imati dva-tri treninga do Portugala i tu utakmicu smatram ključnom za sve što će se dalje događati. Jak protivnik, veliki test za nas i ta utakmica će nam dati neke smjernice za dalje.

Mislim da će ključni biti tih pet-šest dana u Berlinu prije Španjolske. Imat ćemo vremena za neke ispravke, u eksperimente nećemo ulaziti, nemamo ni potrebu ni želju za tim, naš stil se zna. Šest godina igramo isto i pravimo velike rezultate tako da nema potrebe mijenjati. Nešto novo doći će nakon Eura, na jesen u Ligi nacija. Složili smo ekipu koja je igrala i u kvalifikacijama i mislim da će to biti jedna prava priča.

Kad već nemate puno vremena za treniranje, koliko vam znače okolne aktivnosti kao prijem kod Pape?

To su stvari koje trebamo odraditi prema programu. Jako će nam puno značiti prijem i podrška i kod predsjednika i kod Svetog Oca, kasnije i u Berlinu s navijačima. Moramo čuvati svoj mir i koncentraciju, sve ćemo odraditi u razumnom roku i u terminima koji nam najmanje smetaju.

Fokus je na Europskom prvenstvu i svemu što nas čeka, u ostale stvari nećemo ulagati previše energije. Posvetit ćemo se treningu i prvoj utakmici. Velika očekivanja su opravdana zbog svih naših rezultata, znam da ćemo biti popraćeni sa svih strana. To nam isto može dati energiju. Uvjeren sam da će u gradovima biti barem 100 tisuća Hrvata. Sjetite se kako je bilo u Rotterdamu.

Kakvu ulogu će imati mlađi igrači poput Sučića i Baturine?

Nadam se da će imati svoju ulogu i minutažu. Sučić je već dvije godine s nama, bio je u Kataru, ali imao je peha s ozljedama i nije uhvatio kontinuitet. Mislim da je on zajedno s Baturinom budućnost hrvatskog nogometa i da će oni nositi reprezentaciju. Baturina je pokazao u Dinamu da kao mlad igrač može biti nositelj i prevaga.

Moramo razmišljati i o onome čemu dolaze. I ovi mlađi dečki s pretpoziva, Matanović, Ljubičić, Sigur... To im mora biti motiv da ovako nastave i da mogu očekivati da će dobiti poziv na jesen. Moramo razmišljati i o novoj smjeni generacije.

Jeste li prelomili da Gvardiol na ovom Euru igra na lijevom beku?

Joško igra sjajnu sezonu, igra na lijevom beku. I za Hrvatsku je debitirao na lijevom beku na prošlom Euru pa je oko toga bilo puno buke. Na poziciji stopera ne dolazi do izražaja njegova brzina i energija kao na lijevom beku. Oni imaju Yamala i mi moramo naći način kako zaustaviti njega.

Naša početna je ideja da Joško igra na toj poziciji lijevog beka. Ćorluka je bio u Cityju prije tri tjedna i upoznao ga s tom idejom. Mislim da na lijevom beku igra svoj najbolji nogomet. Veseli njegova dobra forma, kao i Mateova. Razmišljao sam da se priključe ranije, ali je bolje da se malo odmore.

Na Euru smo doživjeli neke teške trenutke...

Čim se plasiramo, to je uspjeh. Tako to moramo shvatiti. Hrvatska nikad nakon grupe nije prošla prvu utakmicu na Euru. Prije je igralo manje reprezentacija, ali nakon prolaska grupe smo uvijek gubili. Bolji rezultat na Euru nam još nije dohvatljiv. Prošli Euro nam nije ostao u najboljem sjećanju. Bio je i covid, putovanja...

Utakmicu sa Španjolskom smo 70-80 minuta loše odigrali, ali vratili smo se, odigrali 3:3, imali i šansu za gol u produžetku. Nadam se da će ovaj Euro biti uspješan, ne želim stvarati pritisak ni sebi ni igračima. Očekivanja su velika, ali moramo smanjiti tu euforiju. Mislim da imamo dobre šanse, no na Euru igra puno jakih reprezentacija.

Kako komentirate potez navijača koji pješke ide u Berlin?

Hvala mu na tome. To što će on napraviti izaziva veliko poštovanje. Želim mu da mu put bude uspješan i sretan te da dođe živ i zdrav do Berlina. Znam koliko naših navijača živi s reprezentacijom, očekujemo desetke tisuća ljudi koji će doći podržati Hrvatsku. 

Ako će Gvardiol igrati lijevog beka, kakva je situacija sa stoperima?

Šutalo i Erlić su odigrali četiri-pet utakmica u paru, i to su bile jake utakmice, i mi u njima nismo primili gola. Obojica su imali turbulentne sezone. Ajax je imao puno problema kao klub, što se odrazilo i na Šutala. Erlić je sa Sassuolom ispao iz lige i to te može malo obeshrabriti, ali njih dvojica su uvijek bili na vrhunskom nivou u reprezentaciji. Imamo i Pongračića koji se digao u Lecceu, a ne smijemo zaboraviti ni Vidu koji je u jako dobroj formi. Njegovo iskustvo će puno pomoći, nešto slično kao i Lovrenovo u Kataru.

Zaključili smo da imamo bolja rješenja na stoperu nego na lijevom beku, izuzev Gvardiola. Ovisno o protivniku i utakmici, Gvardiol bi mogao igrati na stoperu, to nije isključeno. Svi stoperi koji dolaze imaju ravnopravnu poziciju, kroz trening ćemo se odlučiti tko će zaigrati protiv Španjolske. Gvardiol bi trebao igrati na lijevom beku, a za stopere ćemo se odlučiti tijekom priprema. Erlić i Šutalo su bili vrhunski tandem, ali Pongračić i Vida su vrlo blizu.

Dalićev popis za Euro:

Vratari: Dominik Livaković (Fenerbahče), Ivica Ivušić (Pafos), Nediljko Labrović (Rijeka)

Obrana: Josip Juranović (Union Berlin), Josip Stanišić (Bayer Leverkusen), Martin Erlić (Sassuolo), Josip Šutalo (Ajax), Domagoj Vida (AEK), Marin Pongračić (Lecce), Joško Gvardiol (Manchester City), Borna Sosa (Ajax)

Vezni red: Luka Modrić (Real Madrid), Marcelo Brozović (Al Nassr), Mateo Kovačić (Manchester City), Lovro Majer (Wolfsburg), Mario Pašalić (Atalanta), Luka Ivanušec (Feyenoord), Martin Baturina (Dinamo), Luka Sučić (Salzburg), Nikola Vlašić (Torino)

Napad: Ante Budimir (Osasuna), Andrej Kramarić (Hoffenheim), Bruno Petković (Dinamo), Ivan Perišić (Hajduk), Marko Pjaca (Rijeka), Marco Pašalić (Rijeka)

Pretpozivi: Borna Barišić (Rangers), Duje Ćaleta-Car (Lyon), Kristijan Jakić (Augsburg), Dominik Kotarski (PAOK), Toni Fruk (Rijeka), Marin Ljubičić (LASK), Igor Matanović (Karlsruhe), Niko Kristian Sigur (Hajduk), Petar Sučić (Dinamo).

Pročitajte više