Odlazi najprecizniji i najubojitiji igrač ovog doba

Foto: EPA

TONI KROOS, jedan od kamena temeljaca jedne od najvećih nogometnih generacija - aktualnog Real Madrida - odlučio je reći zbogom nogometu. Posljednje natjecanje koje će odigrati bit će predstojeći Euro i to pred domaćom publikom, kao povratnik u momčad Elfa.

Legendarni Nijemac očito ne želi, poput mnogih drugih igrača, svoje posljednje godine provesti na Bliskom istoku ili dalekom zapadu, provodeći dobro plaćene nogometne dane u prozaičnoj besjedi laganijih liga.

Odlazi na vrhuncu

Ići laganim putem, uostalom, nikad i nije bio njegov stil. Igrač koji je godinama bio sinonim za profesionalizam te postojanost na terenu jednostavno je odlučio otići, umjesto se spustiti na stepenicu niže. U punom smislu riječi, to je pošteno.

U skladu s time je nedavno i sadašnji njemački izbornik Julian Nagelsmann izjavio kako ima dojam da je "zagrlio stijenu kada je dotaknuo Kroosa" apostrofirajući njegovo besprijekorno tjelesno, a onda i mentalno stanje. 

Što se njegove ostavštine tiče, ona vjerojatno neće biti dovoljno velika u odnosu na njegovu nogometnu veličinu. Bio je važan, ponekad i presudan dio jedne od najvećih nogometnih dinastija, a osvojio je i Ligu prvaka dok je igrao za Bayern. Bio je ključan igrač njemačke reprezentacije koja je 2014. osvojila svjetsku krunu, a opet - dojam je kako ga nitko ne smatra prvim i zaslužnim za ta postignuća. 

Njegova igra uvijek kao da ostaje u sjeni, kako bi vjerojatno i ona Luke Modrića, da nije bilo srebra u Rusiji 2018. i tada osvojene Zlatne lopte. Međutim, svi koji su ikad igrali s njim i protiv njega, te svi koji iole dublje promatraju nogomet, potpuno su svjesni njegove svevremenske veličine.

Bayern ga se olako riješio

Toni Kroos rođen je na sjeveristoku Njemačke u nogometnoj obitelji. Njegov je otac bio trener mlađih uzrasta Hanse iz Rostocka, a mlađi brat Felix također je postao profesionalni nogometaš, koji je većinu karijere proveo u Werderu i Unionu. Njegove su vještine brzo postale zamijećene dok je nastupao za njemačku U-17 reprezentaciju te je ekspresno preselio u Bayern.

Tamo je vrlo brzo, s ni 18 godina, postao tada najmlađi Bayernov igrač s nastupom u Bundesligi, a svejedno su i on i klub odlučili kako mu je - za njegov nogometni razvoj - potrebna sezona i pol u Bayeru iz Leverkusena. Kako se tamo brzo nametnuo kao lider i najbolji igrač momčadi, vratio se u Bayern te od 2010. postao i nezamjenjivi njemački prvotimac.

Iako se nametnuo u Bayernu i igrao pod svim trenerima, Kroos je dogovorio u ljeto 2014. prelazak u Manchester United. Iako su glasine govorile kako ga je Guardiola nagovarao na ostanak, Kroos se osjećao kao građanin drugog reda u tada matičnom klubu. Odlaskom Davida Moyesa s klupe Uniteda te dolaskom Van Gaala, taj je transfer stopiran, s obzirom na to da Kroos nije bio igrač po Nizozemčevu ukusu.

Brzo je u priču uletio Real Madrid, a ostalo je povijest, barem što se njegovog klupskog utjecaja tiče. Jer ovoga bi se ljeta Kroos mogao oprostiti kao peterostruki klupski prvak Europe, a svoj bi kabinet trofeja mogao kompletirati i na domaćem Euru.

Predasistent Modrić i Querpass Toni

U nedavnom je intervjuu prije utakmice Cityja i Reala, baš Pep Guardiola, koji je vodio Kroosa u posljednjoj sezoni u Njemačkoj, dao niz nevjerojatnih pohvala koje su se odnosile na njegov mentalitet: "Toni je vrlo inteligentan, vrlo pametan i miran igrač.

U puno navrata, kada situacija na terenu pođe po zlu, mnogi gledatelji okrivljavaju one igrače koji su mirni ili više tehnički nastrojeni. Ali, zapravo, ti igrači su najhrabriji. Oni drugi - ti koji viču - su isti koji se skrivaju kada stvari ne idu dobro. Toni je suprotan od toga, on je najhrabriji onda kada je najteže."

Njegova mentalna stabilnost te utjecaj na druge je upravo ista stvar koju je apostrofirao i izbornik Julian Nagelsmann, kada se Kroos nedavno vratio u redove reprezentacije: "On točno zna što može. Jednako tako, on zna i što ne može napraviti. Njegovi instinkti na terenu su sjajni te posjeduje nevjerojatnu mirnoću. U Njemačkoj postoji jedan pogrdni izraz - Querpass Toni (Toni od paralelnog dodavanja) - a oni koji ga koriste vrlo očito nemaju pojma o nogometu."

Baš kao i Luka Modrić, svojevremeno u dijelu hrvatskih medija prozvan kao kralj predasistencija, tako je i Toni Kroos u dijelu njemačkih medija imao problema zbog svoga stila igre. Taj stil isti je onaj koji donosi mirnoću u igri Real Madrida, koji pomaže ostalima bolje stajati na terenu te daje balans. Modrić s jedne strane, kroz svoje prodore, otpor na pritisak te sjajno skeniranje terena, bio je označen pogrdno kao tek predasistent.

Na isti je način Kroos, koji bi svojim dugim loptama, dijagonalama te proigravanjima u prostor izludio svaku obranu, bio označen kao tek Querpass Toni. Međutim, ono što bi laici često propustili bio bi njihov utjecaj na igru, te su - zajedno s Casemirom - čini trolist veznih igrača koji su se mogli natjecati s legendarnim Barceloninim tercetom Busquets-Xavi-Iniesta.

Snajperska preciznost

Ono po čemu je slavni Realov tercet Casemiro-Kroos-Modrić bio doista poseban, koloplet je supervještina svakog od igrača koji je djelovao sinergijski kako unutar samog trojca, tako i za cijelu ekipu. Tu nije bilo riječi o igračima proizašlima iz jedne filozofije, koji su poput Xavija i Inieste funkcionirali unutar jednog sustava, već o individualcima koji su svojom sinergijom stvorili sustav te druge učinili boljima.

A kada bismo Kroosovu supervještinu morali svesti pod jednu riječ, ona bi vjerojatno bila - snajper. Jer kao što optički nišan prilikom lova ili pucanja omogućava da se velike duljine čine kratkima, tako je to činio i Toni Kroos. Nema igrača, otkad se u posljednjih 15 godina pažljivije vode nogometni podaci, koji bi se s njime mogao uspoređivati po volumenu ili preciznosti dugih lopti, a osim toga je bio i u samom vrhu svih ostalih kategorija koje se tiču dodavanja lopte. Kao da je u nozi nosio optički nišan, koji bi velike udaljenosti činio nebitnima.

Grafika: Sofascore

Filigranska preciznost, pravi tajming te osjećaj za igru ono su što mu uvijek omogućuje proigravanja poput onog koji smo nedavno vidjeli na Allianz Areni, kada je u jeku bolje igre Bayern ipak Real Madrid poveo 1:0. 

"Kada igra Real Madrid, igra u ritmu Tonija Kroosa" - u nedavnom ga je intervjuu pohvalio bivši suigrač Casemiro, naglašavajući njegovu važnost te dirigentsku ulogu u odnosu na Realov plan igre. Igra Real Madrida uvijek se razlikovala od igre Barcelone po shvaćanju nogometnog ritma te je u sebi, osim nogometne estetike, uvijek imala jaki element direktnosti.

Upravo taj direktni pristup zahtijeva da lopta može u svakom trenutku biti poslana dubinski u prostor - a to je ono što je primarno omogućavao Toni Kroos. Dakako, za to je potrebna snajperska preciznost.

Ostavština

Njegova ostavština primarno će biti vezana uz već spomenuti slavni Realov tercet te sve klupske uspjehe, iako je bilo i onih s reprezentacijom.

Zbog naravi svoje pozicije i uloge na terenu, ali i zbog vlastitog mentaliteta, Toni Kroos nikad nije punio naslovnice niti se ikad isticao po velikim individualnim nagradama. Međutim, kada su nedavno priupitali Carla Ancelottija o Toniju Kroosu i Zlatnoj lopti, Talijan je kratko odgovorio: "Zašto ne? Uz Ligu prvaka i dobru igru na Euru, sve je moguće."

Grafika: Sofascore

I doista, Toni Kroos je zaslužio barem jednom biti u raspravi za Zlatnu loptu, ako je već ne može i osvojiti. 

Što se njegove povijesne ostavštine tiče, ona je neupitna, ali kao igrač koji je prije svega drugima omogućavao da budu bolji, neće dobiti ono mjesto na pijedestalu kakvo ima Franz Beckenbauer ili Lothar Matthaus. Međutim, kako je i sam Guardiola spomenuo - Kroos ostaje igrač čeličnog mentaliteta koji podiže svoju igru kada je ostalima teško. 

Uz snajpersku preciznost te lasersko skeniranje terena, svakako će biti upamćen kao jedan od najboljih veznih igrača modernog nogometa.

Pročitajte više