OI gluhih: Rukometaši startaju s Amerikancima

HRVATSKA olimpijska reprezentacija gluhih sretno je doputovala u Melbourne u kojem će se od 5. do 16. siječnja muška rukmetna reprezentacija, dva strijelca i jedan hrvač boriti za odličja na 20. olimpijskim igrama gluhih (Deaflympics).

Nakon skoro 30 sati leta iz Zagreba preko Frankfurta i Kuala Lumpura, u Melbourneu je gluhe olimpijce dočekala temperatura od 35 stupnjeva, ali i predstavnici hrvatske zajednice u Australiji. Novinar Mate Bašić odmah je po dolasku napravio razgovore vodstvom i članovima reprezentacije za Hrvatski vjesnik, kao i audio-prilog za nacionalni radio SBS.

Zahvaljujući susretljivosti predsjednika ogranka HDZ-a za Sunshine Petru Geli, u tom su melburnškom pregrađu 32 hrvatska olimpijca kao posebni gosti nazočila dočeku Nove godine u dvorani Hrvatskog katoličkog centra u kojoj se okupilo oko dvije tisuće Hrvata svih generacija. Olimpijce su pritom pozdravili i generalna konzulica RH za države Victoria, Južna Australija i Tasmaniju Ana Modun i prvi konzul Ivo Vasilj, koji su se posebno zanimali za položaj gluhih sportaša u hrvatskome sportu, te značenje Deaflympicsa, na kojem će u Melbourneu i obližnjem Ballaratu nastupiti u 15 sportova više od 3500 sportaša iz 94 zemlje.

Službeno otvaranje Igara je 5. siječnja, a prve nastupe, dva dana kasnije, imat će hrvač u grčko-rimskom stilu Anto Zečević, te rukometaši, koji brane zlato sa prošlih Igara u Rimu.

"Ne bojimo se nikoga, jer igramo najljepši i najbolji rukomet na svijetu, a najveći suparnici bit će nam Nijemci i Danci. S Amerikancima doista ne bi trebali imati nikakvih problema", kazao je trener i izbornik Vojislav Bjegović, koji je igrače nakon napornog leta poveo na "novogodišnje trčanje" po obližnjem parku kako bi se mišići opustili od "jet-legga". Rukometaši su u zrakoplovnoj luci ostali bez domaćeg "pripravka" za ozljede uganuća, iščašenja. U torbi fizioterapeuta Marinka Smolčića maleni je psić australskih imigracijskih vlasti nepogrešivo namirisao nešto što je australskim, doista strogim zakonima, zabranjeno unositi u zemlju. Nisu u pitanju bili medicinski preparati, već hrana poput sira ili banana, koja je odstranjena iz torbi naših olimpijaca i bačena u smeće.

Prvi dvoboj rukometaši igraju s Amerikancima 7. siječnja u Sports and Aquatic Centru (MSAC), koji se nalazi odmah pokraj središnjeg terena za teniski Australian opena.


Pročitajte više