HRVATSKI NOGOMETAŠI

Majstor Rakitić

Foto: EPA

BARCELONI više nije trebao. Ni Sevilla se nije pretrgala da ga vrati, ali kad su joj ga Katalonci ustupili za sitniš i bonuse, imalo je puno više smisla dovesti bivšega kapetana kući. 

Iako je u drukčijoj ulozi nego prije sedam godina kad je napustio Sanchez-Pizjuan, pa i nego u razdoblju u Barceloni, Ivan Rakitić i dalje tjera kritičare koji su ga donedavno podcjenjivali i otpisivali da ponovno pišu hvalospjeve o njemu, a Sevilla je uz njegovu pomoć u punopravnoj borbi za drugo mjesto u prvenstvu te na korak od finala Kupa kralja.

U prvome mandatu u Sevilli Rakitić je bio primarno kreator, "desetka". U Barceloni je igrao povučeniju ulogu, trčao i igrao obranu za Messija, a povratkom u Sevillu postao je veteranski lider koji uskače na koju god poziciju je potrebno u vezi i s nje kontrolira igru i ritam momčadi.

Razni zahtjevi različitih trenera nisu ga spriječili da skoro uvijek bude standardan član prve postave i da pomogne svojim momčadima da osvajaju trofeje. On je nogometni kameleon koji je tijekom karijere puno puta mijenjao ulogu i poziciju na terenu, ali se uvijek iznova pokazivao kao majstor svog zanata. 

"Taj u jednom tempu gazi sve"

Kada je trebalo preuzeti ulogu svestranog veznjaka kojem su glavni forte trkačke osobine i požrtvovnost, Rakitić je bio tu. Ako bi trener tražio ključne pasove i kreativnost na mjestu "desetke", ponovno bi ispunio zadaću. Kad je trebalo čuvati leđa suigračima te u posjedu lopte igrati po jasnim pravilima, i tu bi Rakitić odradio dovoljno dobar posao koji rezultira osvajanjem Lige prvaka, La Lige i Kupa kralja.

"Raketa? Taj u jednom tempu gazi sve. Trči, majku ti... On i Brozović po utakmici pretrče po 13 kilometara. I Raketa je uvijek u šansi. To je nemoguće. To je njegova kvaliteta. Kao nema, nema, a u svakoj utakmici ima dvije šanse. To je nemoguća nogometna inteligencija", opisao ga je Darijo Srna u intervjuu za Nebojšu Petrovića u emisiji Mojih Top 11.

Bivši kapetan reprezentacije Hrvatske je ukratko objasnio sve o Rakitiću. Jednostavno, riječ je o veznjaku kojeg je lako uklopiti u bilo koji sustav, a njegova trenutna forma u Sevilli pokazuje da njegovo vrijeme još nije prošlo. A ne tako davno izgledalo je drukčije.

Barcelona ga se lako odrekla, a sudbina je htjela da upravo njoj u prvoj polufinalnoj utakmici Kupa kralja na domaćem terenu zabije gol za pobjedu 2:0 i dovede Sevillu na korak do finala.

Podsjetio je Barcelonu da bi joj i dalje puno značio te da je i s njim pogriješila slično kao s Luisom Suarezom. Natjerao je i španjolske medije na hvalospjeve samo nekoliko dana nakon što su ga otpisali najavama da će izgubiti svoje mjesto u momčadi dolaskom Papua Gomeza iz Atalante.

Rakitić je svoju nogometnu inteligenciju i sposobnost prilagođavanja pokazao još u Schalkeu, u kojem je najprije igrao na pozicijama odmah iza napadača. Dolaskom Felixa Magatha u Schalke na ljeto 2009. godine počeo je polako mijenjati svoju ulogu.

Magath ga je ispočetka zapostavio pa je hrvatski nogometaš u prvom dijelu sezone 2009./2010. u samo osam od mogućih 17 puta bio starter u prvenstvu. Onda mu je njemački trener, primijetivši njegovu radnu etiku i defenzivne karakteristike, povjerio ulogu centralnog veznog. U preostalih 17 kola Bundeslige Rakitić je odigrao svaku sekundu, a Schalke je u tom periodu izgubio samo četiri puta.

U Schalkeu je pokazao raskoš svog talenta

Iako se moglo pretpostaviti da će Rakitić spuštanjem na središnjeg veznog u formaciji 4-2-2-2 biti manje u šansama, dogodilo se suprotno, jer je kao ofenzivni vezni i krilo postigao tek jedan gol i podijelio dvije asistencije, a s nove pozicije čak šest golova i jednu asistenciju. Igrao je kao klasični veznjak koji mora raditi po cijelom terenu, ali Magath je od njega tražio i da dolazi u završnicu, što je rezultiralo porastom broja golova.

Odlaskom u Sevillu u siječnju 2011. godine za samo dva i po milijuna eura njegova uloga se ponovno promijenila. U španjolskom klubu je uglavnom igrao na mjestu "desetke" ispred dva centralna vezna u formaciji 4-2-3-1. 

Prema podacima WhoScoreda, Rakitić je u ova dva kluba imao točnost dodavanja manju od 80 posto, što je pokazatelj da ni Schalke ni Sevilla nisu težili posjedu lopte, nego su igrali reaktivnim stilom. Ovaj put od njega se tražilo više ključnih pasova i još veći utjecaj u završnici, a on je u ligaškim utakmicama uzvratio s 19 golova i 20 asistencija u sezonama 2012./2013. i 2013./2014.

Iako mu je točnost pasova bila relativno niska za standarde Barcelone, katalonski klub ga je na ljeto 2014. godine doveo za 18 milijuna eura i dodijelio mu ulogu s kakvom se ranije nije susretao.

Rakitić je bio prvenstveno zadužen da održava balans na desnoj strani Barcelone gdje je igrao izrazito ofenzivni desni bek Dani Alves, dok je Lionel Messi s desnog krila ulazio unutra. Hrvatski veznjak je njima čuvao leđa u defenzivi, dok je u ofenzivnom dijelu igre pomagao da zadrže loptu ili eventualno promijene stranu. 

Ovisno o tome kako se razvijala situacija, Rakitić se nalazio i u završnici, kao u finalu Lige prvaka 2015. godine kada je postigao prvi gol u pobjedi nad Juventusom 3:1.

Rakitić je u debitantskoj sezoni za Barcelonu imao točnost pasova od 90.6 posto u La Ligi, a postigao je pet golova i sedam asistencija.

S vremenom je Barcelona ostajala bez Xavija, Andresa Inieste, Neymara i Danija Alvesa, mijenjali su se treneri, a tako i Rakitićeva uloga, pa je sve više dobivao ulogu playmakera. Ni to mu nije bio problem.

Mourinho je za njega rekao da je najpodcjenjeniji igrač na svijetu

Primjerice, u sezonama 2017./2018. i 2018./2019. katalonski klub je osvajao La Ligu, a Rakitić je u tom periodu postigao tek dva gola i podijelio sedam asistencija. Međutim, njegovu važnost najbolje pokazuje podatak da je počeo 60 od mogućih 76 utakmica i da je imao točnost dodavanja iznad 91 posto.

Rakitić je tijekom tih sezona znao u kratkom razdoblju odigrati dvije utakmice s posve drugačijim ulogama. Najbolji primjer za to bila su dva El Clasica odigrana u samo četiri dana u zimi 2019. godine. Oba puta Barcelona je pobijedila Real, a jedan derbi odlučio je upravo Rakitić jedinim golom na utakmici. Tada je u jednom susretu igrao desnog centralnog veznog, a drugi put lijevog. Oba puta imao je različitu ulogu i oba puta odigrao vrhunski. To je bio razlog da ga u analizi El Clasica biranim riječima pohvali i Jose Mourinho.

"Za mene je Ivan Rakitić jedan od najpodcjenjenijih igrača na svijetu. On je fantastičan igrač u svakom smislu. Defenzivno je sjajan na desnoj strani gdje kompenzira činjenicu da Messi ne igra puno obranu. U pogledu posjeda lopte je fantastičan. On donosi jednostavna, ali efikasna rješenja. Obično govorimo samo o velikim imenima, a Rakitić bi možda mogao popraviti aktivnost na Instagramu i društvenim mrežama jer danas je to jako važno... Tamo nije dobar, ali je jako dobar na terenu", istaknuo je Mourinho.

Rakitić je povratkom u Sevillu opet dobio novu ulogu, drukčiju od one u prvom mandatu. Prije nepunih sedam godina najviše je igrao na mjestu "desetke" u momčadi koja je pod vodstvom Unaija Emeryja igrala reaktivno, pa je Rakitićev postotak točnih pasova u ligi bio manji od 80 posto. 

Sadašnji trener Seville Julen Lopetegui više teži posjedu lopte i Rakitićev postotak točnih dodavanja u La Ligi iznosi puno ozbiljnijih 87 posto.

U ovoj sezoni odlično se primijeti Rakitićeva mogućnost igranja na različitim pozicijama u svakoj sljedećoj utakmici. Najviše vremena ove sezone proveo je na poziciji desnog centralnog veznog u formaciji 4-3-3, ali je u pobjedi nad Barcom u Kupu igrao na mjestu "desetke" u sustavu 4-2-3-1, dok je prilikom pobjede nad Huescom u ligi ovog vikenda igrao središnjeg veznog u istoj formaciji.

Povratkom u Sevillu je pokazao da nije pogriješio iako su ga opet otpisivali

Od povratka u Sevillu nisu ga stalno pratili hvalospjevi. Španjolski mediji su ga kritizirali, a u tome je prednjačio El Confidencial koji je tvrdio da je Lopetegui doveo Papua Gomeza iz Atalante kako bi Rakitića izbacio iz startne postave.

Grafika: Statistika prije posljednje utakmice Seville protiv Huesce - Sofascore za IndexSport

"Monchi i Lopetegui dali su Rakitiću priliku da se vrati u Sevillu i preuzme ulogu vođe nakon odlaska Evera Banege. Međutim, Hrvat nije uspio. Nije na očekivanoj razini. Igrao je praktički u svakoj utakmici od početka sezone, ali jednostavno nije uvjerljiv", pisao je El Confidencial prije samo dva tjedna.

Sada je situacija sasvim drugačija i Marca piše da je Rakitić Sevillin spasitelj i vođa, a Lopetegui u međuvremenu u startnoj postavi koristi i hrvatskog veznjaka i Gomeza.

"Jedna od najboljih utakmica koje je Hrvat odigrao za Sevillu. Davao je ritam njenoj igri i vodio je. Koliko znači za momčad vidi se po tome što ga suigrači traže kada lopta ne može proći jer znaju da će on naći rješenje i put. Rakitić je Sevilli spasitelj i vođa koji se žrtvuje za momčad, ali i više od toga", piše Marca.

Nije ovo prvi, a možda ni posljednji put da netko otpiše Rakitića pa da on dokaže suprotno. U Barci se pred odlazak osjećao kao "vreća krumpira", ali klub svejedno nije mogao bez njega. Možda je njegovu veličinu u Barci najlakše objasniti primjerima Arthura, Coutinha, Arde Turana, Alexisa Vidala, Paulinha, a sada i Miralema Pjanića. Nitko od njih nije ispunio očekivanja u katalonskom divu, a Rakitić je šest sezona skoro uvijek bio neizostavan član prve postave.

U četvrtom desetljeću života s kapetanskom trakom na ruci ponovno dokazuje koliko je sjajan. Odlučio je pred kraj karijere to činiti u voljenoj Sevilli u kojoj je upoznao suprugu Raquel i osnovao svoju obitelj. Sevillina pozicija na tablici La Lige i njegova forma govore da nije pogriješio.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više