"Otvoreno" o šansama Hrvatske za Euro: I mi imamo svog "poginulog policajca"

"DARIO, išao si dolje na jug, da li su navijači dolje nešto posebno divljiji", pitao je Mislav Bago Darija Šimića kao da je propisno zalizani difensore rossonera kretao u Calabriju, Siciliju i Pugliu na križarske vojne protiv sjevernoafričkih saracena, a ne na nogometne utakmice.

Navijači na jugu nisu "posebno divljiji" od onih na uljuđenom sjeveru, a bomba što je aterirala na glavu Filippa Racitija je jednako mogla usmrtiti i njegovog kolegu u Bresciji, Firenzi ili Bergamu. Kao što će i kod nas za dva tjedna  Zagreb, prilikom praznika nogometa; susreta Dinama i Hajduka, osiguravati vojska policajaca i redara.

Vjerojatno će se i tada, ako sačekuša na Savskom mostu, zasjeda palicama na naplatnim kućicama, naizmjenični juriši na Borongaju ili već pomalo zamrlo legitimiranje studenata po tramvajima, konačno urode ljudskom žrtvom opet organizirati slična panel diskusija po načelu "dužnosnik iz nogometnog saveza + novinar + nogometaš + sociolog + voditelj koji zabrinuto vrti glavom".

Ako se naš optimizam i likovanje temelji na događajima u Italiji, onda doista i mi tu imamo konja za utrku na kojeg su mogu kladiti konkurenti, prije svega skandal i krah oko izgradnje rukometnih dvorana za SP, gdje se u punom sjaju demonstrirala implementacija našeg načina poslovanja, koja se svodi na preskakanje zakona od strane lokalnih badža i šerifa, koja je opominjuće primjenjiva i u projektu Euro 2012 u Hrvatskoj.

Sinoćnjim "Otvorenim" je prikriveno lebdio slavodobitni osjećaj kako je Euro, nakon tragedije u Cataniji i "ispadanja" Italije iz utrke za organizaciju velikog natjecanja, sada konačno naš. Još samo da se riješimo nestašnih navijača , jer "imamo zakon koji je dobar ali se ne primjenjuje", što je rekao Bago.

Odredbe zakona, pa i sam zakon je iznimno loš i pun rupa i nelogičnosti, ali to naravno nije smetalo prvog pendreka Rusanove, povjerenika za sigurnost HNS-a Zorana Cvrka da na sam njegov spomen oduševljeno dometne kako je njegov najbolji dio "ban order", udaljavanje nasilnih navijača sa stadiona.

Nogometni milijuni veći od života

Voditelj emisije je Ruggera Palomba iz Gazette dello Sport pitao da li su klubovi u Italiji tražili obeštećenje zbog odgoda utakmica, a Anton Samovojska nabrajao milijarde koje se obrću oko calcia i pričao o nogometu kao trećoj grani industrije na Apeninima.

Nitko nije spomenuo poginulog policajca, ali ni pretučene i ubijene navijače koji su posljednjih godina u Italiji stradali od policijske ruke, kao ni činjenicu vidljivu snimkama scene ubojstva, da se ovakve tragedije odigravaju na pločnicima prljavih, opasnih i zapuštenih četvrti u kojima caruju nasilje i kriminal mnogo brutalniji od salona i lakiranih cipelica gdje vedre i oblače Moggi, Berlusconi, Lotito i slična bagaža.

Gospodari lutaka obrću i peru stotine milijuna eura i odlučuju kome će pripasti Euro dok se stoka sitnog zuba mlati ispod tribina, ali nam u tome u Otvorenom ništa nisu rekli.

Neka pobijedi gori

Mislav Bago je izrazio vjeru u još jednu široko rasprostranjenu hrvatsku zabludu; kako bi se dodjelom Eura Hrvatskoj "spasio" nogomet u zemlji i "nestali kvazi menadžeri", koji ga pokapaju.

Teško da će nakon par tjedana, kada prođe šarena karavana koja bi tu bila, kao čarobnim štapićem odnesene nestati sve anomalije našeg nogometa: primjer Portugala je najbolji jer stadioni bi poslije uvelike zjapili prazni, a lova koja bi se obrtala na megalomanskom projektu bi samo privukla hrvatske hijene.

Dobri susjed Palombo je poručio neka u dobivanju organizacije Eura pobjedi bolji, jer je i Italija bremenita problemima, prije svega neadekvatnim stadionima, "pa ako dobije Hrvatska, da svi na ljeto dođemo tu".

HNS će objasniti navijačima kako se ponašati

Zlatko Mateša, prvi čovjek Hrvatskog olimpijskog odbora se također obratio gledateljima: "Ono što se događa u Italiji je sramota svih nas u športu i zato bi bilo važno da se naš savez i udruga prvoligaša nađu sa navijačima i objasne im kako je potrebno korektno se ponašati", dao je Mateša barem sekundu navijačima u posljednjoj minuti emisije.

Ipak, sjećamo se da je pod njegovim mandatom premijera specijalna policija upadala na tribine i mlateći otimala transparente sa natpisom "Dinamo svetinja", ali tada nismo o tome gledali "Otvoreno", niti iz njegovih usta čuli kako je to što se događa u Hrvatskoj "sramota svih nas u športu".

Zvonko Alač
Foto: AFP

Pročitajte više