Ovo su najvažniji zadaci pred Nikolom Kalinićem. Imat će težak posao

Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL

HAJDUK je danas na Poljudu predstavio novog sportskog direktora kluba. Uprava na čelu s predsjednikom Ivanom Bilićem je povukla iznenađujući potez i na ovu važnu funkciju postavila svog dojučerašnjeg igrača Nikolu Kalinića (36). Bivši napadač Blackburna, Dnipra, Fiorentine, Milana, Atletico Madrida, Rome i Verone te hrvatski reprezentativac s 42 nastupa za nacionalnu vrstu pred sobom ima vrlo težak zadatak.

Klub je jučer službeno napustio sada već bivši sportski direktor Mindaugas Nikoličius, koji je na toj poziciji bio posljednje tri i pol godine. On je izgradio momčad u kojoj puno igrača ima dugoročne ugovore, što na neki način ograničava Kalinićeve mogućnosti. Nikoličius je dvije sezone bio rezultatski uspješan jer je Hajduk osvojio dva Kupa i činilo se da je spreman na ozbiljnu bitku za titulu prvaka, ali sve se za Bijele urušilo u par mjeseci i sada Kalinić mora okrenuti klub prema budućnosti.

Prvi zadatak je dovođenje trenera

Uz Kalinića bi uskoro trebao biti imenovan član uprave za sport, ali to nije u njegovoj ingerenciji, već je to posao Nadzornog odbora kluba. Zasad nema naznaka tko će biti ta osoba niti kada će biti imenovana. Na predstavljanju je predsjednik Bilić istaknuo da je Kalinić samostalno odgovoran za poteze koji se tiču trenera i kadra prve momčadi. Prvi i najvažniji zadatak pred Kalinićem je da izabere i dovede trenera koji će Hajduk povesti u novu sezonu.

Nakon smjene Mislava Karoglana, momčad je vodio Jure Ivanković, ali uz jasnu naznaku da on sigurno neće ostati glavni trener nakon kraja sezone, već će se vjerojatno vratiti u akademiju kluba. Hajduk je već kontaktirao više trenera, ali rješenje zasad nema. Prema informacijama iz kluba, Bijeli su odlučili dovesti stranca na klupu, a Kalinić je na press-konferenciji naglasio da očekuje da to bude riješeno najkasnije do kraja idućeg tjedna. Još uvijek je moguće da na kraju to bude i domaći stručnjak.

Od domaćih imena o kojima se špekuliralo, Goran Tomić ima čvrst i bogat ugovor u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Nenad Bjelica nije zainteresiran za povratak u SHNL, a razmišljanja Ivana Jurića su nešto veća nepoznanica iako je teško zamisliti da bi se nakon stjecanja reputacije u Italiji odlučio na dolazak u Hajduk u ovoj fazi karijere. Od stranaca zasad se spominjao proslavljeni bivši nizozemski napadač Patrick Kluivert te bivši Kalinićev trener iz Fiorentine, portugalski stručnjak Paolo Sousa. Koliko je poznato, obojica su zasad odbila doći ili je Hajduk sam odustao od njihovog dovođenja.

Ostaju li Livaja i Perišić u klubu?

Kalinić je na press-konferenciji komentirao da službenih ponuda za Marka Livaju nema te da računa na to da će on ostati u klubu ističući da je najvažnije da se Livaja oporavi od ozljede i bude spreman za iduću sezonu. Kalinić je istaknuo i da Livaja nije pravi napadač, nego desetka te da će dovesti napadača u klub kako bi olakšao Livaji i dobio od njega maksimum.

Što se tiče Ivana Perišića, Kalinić je prekinuo sva naklapanja o tome do kada hrvatski reprezentativac ima ugovor s klubom. Puno se pričalo o tome da je Perišić već potpisao suradnju s Hajdukom do kraja iduće sezone, ali Kalinić je danas nedvosmisleno potvrdio da Perišić ima ugovor s Hajdukom do kraja osmog mjeseca te da je odluka na njemu hoće li ostati u klubu duže od toga.

Radi se o dva najvažnija i najbolja igrača kluba te je pred Kalinićem težak zadatak da obojicu uvjeri da ostanu u Hajduku. Dojam je da će to biti lakše s Livajom nego s Perišićem, ali jasno je da se to neće raditi na nekoj emotivnoj bazi, već obojica trebaju vidjeti da će Hajduk složiti konkurentnu momčad te da će trzavice i nedisciplina u svlačionici postati stvar prošlosti.

Rokas Pukštas je na odlasku, ali što će biti s Nikom Sigurom?

Za financijsku opstojnost kluba izlazni transferi su nužnost. Hajduku prema financijskom planu treba oko 10 milijuna eura od transfera i nagrada UEFA-e da bi pokrio proračun za 2024. godinu. Naravno da bi najljepše za klub bilo da se izbore skupine Konferencijske lige i tako zatvori veći dio, ali realnost je da su Bijeli igrali skupine jednom u zadnjih 30 godina.

Rokas Pukštas je na izlaznim vratima kluba i to je jasno već duže vremena. Mladi Amerikanac je nedavno sklopio suradnju s agentom Andyjem Barom te se Hajduk nada da će za njega dobiti oko 10 milijuna eura. To bi značilo da ostale igrače ne mora nužno prodavati, a to se prvenstveno odnosi na drugog dragulja svlačionice Niku Sigura. On je svojim igrama došao do ruba hrvatske reprezentacije i procjenjuje se da nije još vrijeme za njegovu prodaju.

Od ostalih igrača, na izlaznim vratima je vjerojatno Emir Sahiti koji ima određenu vrijednost, ali ni blizu one koju imaju mladi igrači poput Pukštasa i Sigura. Cilj je Hajduka zadržati što više mladih igrača u klubu. Iz kluba će vjerojatno otići Josip Brekalo kojem posudba istječe, a Hajduk mu sigurno ne može pružiti financijske uvjete kao Fiorentina. Ostali igrači kojima istječe ugovor ili posudba su Laszlo Kleinheisler, Vadis Odjidja-Ofoe, Dino Mikanović i Filip Čuić te će oni vjerojatno svi napustiti klub.

Uvođenje discipline u momčad

Kalinić je na predstavljanju posebno istaknuo da će se uvesti pravilnik ponašanja kao odgovor na brojne probleme s disciplinom u prvoj momčadi. Nakon rezultatskog sunovrata momčadi u proljetnom dijelu sezone, detalji o odnosima u svlačionici su počeli curiti na sve strane i pred Kalinićem je iznimno težak zadatak.

Ovo vjerojatno znači da će se novi sportski direktor pokušati riješiti dijela igrača koji na tržištu nemaju ozbiljnu vrijednost, a imaju čvrste ugovore u Hajduku. Kalinić je na predstavljanju puno pričao o stvarima koje su problematične, a kojima u ozbiljnom klubu jednostavno nema mjesta. Očito je da mora doći do osvježenja svlačionice i pronalazak karakternih profesionalaca će možda Kaliniću biti i najteži posao.

Pročitajte više