EUROBASKET 2022.

Petrović o strancu u reprezentaciji: Mogli smo si olakšati život i vidjeti koji SP

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

BIVŠI izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Aleksandar Petrović vrlo je aktivan na Twitteru posljednjih dana. Koristi ga za komentiranje Europskog prvenstva koje je u tijeku, a osim osvrta na hrvatske košarkaše, često otkrije tko ga impresionira i čije mu se igre sviđaju.

"Kada vidimo učinke naturaliziranih igrača činjenica je da instantno podižu nivo momčadi za koju igraju: Brown (Španjolska), Perry (Crna Gora), Dorsey (Grčka), Tobey (Slovenija), Smith (Hrvatska). Znači da smo si mogli olakšati život i prije 6 godina te vidjeti koje Svjetsko prvenstvo!" poručio je Petrović.

Jaleen Smith, naturalizirani Amerikanac koji odnedavno nastupa za hrvatsku reprezentaciju, priznao je da prije poziva HKS-a nije ni znao gdje se Hrvatska nalazi. Ipak, razigravač njemačke Albe Berlin, koji se pokazao kao pojačanje za Hrvatsku, ipak smatra da je odlučio ispravno prihvativši tu ponudu.

Rađa je bio protiv stranca

Smith na ovom Euru za Hrvatsku prosječno bilježi učinke od 11 koševa, 2.6 skokova i 4.8 asistencija po utakmici. Najbolju utakmicu odigrao je na startu grupne faze kada je u porazu od Grčke sudjelovao s 23 poena, pet skokova i četiri asistencije.

Podsjetimo, punih šest godina otkako su na čelo HKS-a stali Stojko Vranković i Dino Rađa, Savez je odbijao bilo kakvu priču o naturaliziranom strancu u hrvatskoj košarkaškoj reprezentaciji. Stav vodećih ljudi iz Saveza bio je da s Amerikancem to više nije hrvatska reprezentacija i da je dovođenje stranca varanje.

'Kupiti stranca za reprezentaciju mi je kao da netko kupi diplomu na fakultetu. Je li ta osoba onda inženjer? Bi li netko doktoru tko je na taj način stekao diplomu dao da ga operira? Meni je to falsificiranje povijesti. Najdraža medalja u životu mi je srebro 1992. Ne inatim se nikome. Jasno sam rekao svima u Savezu da ako hoće stranca, slobodno, ali tada ja odlazim. Ne želim dolaziti na utakmicu reprezentacije i navijati za nekog Amerikanca'', rekao nam je Rađa dan nakon debakla protiv Finske, a već idući dan Savez je odlučio da će ugasiti Stručni savjet na čijem je bio čelu.

Poželio sreću

Uz još nekoliko tvitova, Petrović je objavio i jedan na kojem sjedi uz kip pokojnog brata Dražena. Zaželio je uz tu fotografiju sreću Hrvatskoj na Euru i reprezentaciji Brazila, čiji je nekoć bio izbornik, koju čeka utakmica protiv Argentine za titulu u američkom prvenstvu u košarci.

Pročitajte više