Pobjednici petoro djece i otac

Među 20 šahovskih ekipa, sudionica Državnog prvenstva školskih športskih klubova osnovnih škola Republike Hrvatske, prvo mjesto osvojio je sastav zagrebačke Osnovne škole Ante Kovačića. Bez poraza, s osvojenim 31 od mogućih 36 bodovova. Ono što je osobito zanimljivo jest da ekipu čine petero braće i sestara, a trener im je otac.

Tata Božidar Iveković (50), srednjoškolski profesor matematike i majstorski kandidat, naučio je šahu (od prve do četvrte ploče i rezerve): Zvonimira (13), Josipa (14), Anu (13), Tihanu (10) i Božidara (9). Na Državno prvenstvo dospjeli su kao najbolji u Zagrebu, gdje su na izlučnom natjecanju osvojili 27,5 bodova od mogućih 28.

Na prethodna dva državna prvenstva, u Rovinju, osvojili su treća mjesta.

Da se ne radi samo o marljivosti Ivekovićevih nego zacijelo i o genetskom zapisu može se naslutiti po činjenici da sestrične ovih malih šahista, djeca tatina brata, Ivana (14) i Suzana (13), dobro igraju šah za zagrebačku Osnovnu školu Bana Jelačića.

Pehar i odličja Ivekovićevima predao je velemajstor Krunoslav Hulak. Isključivo u ženskoj konkurenciji najbolje su bile šahistice OŠ I.G.Kovačića iz Vrboske.

U devet istarskih i dva primorsko-goranska mjesta dobili smo još neke državne šampione. U atletici najbolji su bili dječaci OŠ Novi Marof i djevojčice OŠ Tučepi; u streljaštvu dječaci OŠ Frana Krste Frankopana iz Malinske i djevojčice OŠ Oroslavje; u stolnom tenisu dječaci OŠ Srdoči iz Rijeke i djevojčice OŠ Šijana iz Pule; u plivanju dječaci OŠ Eugena Kumičića iz Rijeke i djevojčice OŠ Marije Jurić Zagorke iz Zagreba, a u gimnastici, u obje konkurencije, najbolja je bila OŠ Bogumila Tonija iz Samobora, čije je djevojčice (Biondić, Keser, Saik, Šelj) vodila prof. Nives Krošnjar, a dječake (Baron, Noršić, Beara, Vrzić) prof. Krsto Mesić.

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Kranjčar i njegov suradnik Tomislav Ivković darivali su pobjednike u malom nogometu, učenike OŠ Ladimirevci (ispred OŠ Kozala, Rijeka) i OŠ I. Mažuranića iz Zagreba.

U košarci prve su bile igračice OŠ Majstora Radovana iz Trogira, a u muškoj konkurenciji pobijedili su učenici OŠ V. Nazora iz Pazina U odbojci najbolje su bile učenice OŠ Eugena Kumičića iz Velike Gorice i učenici OŠ R.K.Jeretov iz Opatije, dočim su u rukometu nadmoćne bile rukometašice OŠ Marije i Line iz Umaga i rukometaši OŠ I.K.Sakcinskog iz Ivanca.

(Hina) xdd yad

Pročitajte više