Počeo je jedan od najzanimljivijih zimskih sportova: Siječanjski prijelazni rok

Foto: Hina, Guliver Image/Getty Images, Leicester City, 

POSUDBOM do kraja godine Rominog napadača Juana Iturbea u engleski Bournemouth i službeno je otvoren zimski prijelazni rok. Naravno, kao i u mnogočemu drugome, Englezi su jedinstveni i po pitanju ''mercata'', pa je kod njih sezona lova počela već drugog siječnja i trajat će točno mjesec dana.
 
Englezi tradicionalno prvi otvorili šoping, a zimska kupovina trajat će do drugog velječe u 23 sata
 
Pošto se najzanimljivije stvari oko transfera uglavnom događaju u posljednjim satima, ili čak minutama (sjetimo se samo prošlogodišnjeg cirkusa u režiji Uniteda i Reala oko Davida De Gee), onda nije zgorega napomenuti da prijelazni rok u Premiershipu traje do drugog veljače u 23 sata navečer.
 
Nijemci, Francuzi i Škoti krenuli su s pregovorima trećeg siječnja, dok su se Lige petice kompletirale četvrtog siječnja kad su borbu za pojačanja krenuli i Španjolci te Talijani, a istog dana u "fight" ulaze i Belgijci te Nizozemci. Turci "blagajne" otvaraju petog siječnja, Irci sedmog, Švicarci 16., Poljaci 18., a Rumunji 26.
 
U HNL-u mercato počinje 18. siječnja i trajat će do 15. veljače
 
Bez obzira što se u HNL-u neće ni izbliza zavrtjeti novac kao u najjačim europskim ligama, treba reći da u Hrvatskoj zimski prijelazni rok počinje 18. siječnja, a trajat će do 15. veljače.
 
Iako se i u siječnju potroše milijuni eura, potrebno je napraviti značajnu distinkciju između kupovine zimi i ljeti. Naime, u kolovozu se momčadi stvaraju, planiraju se ciljevi za sljedeću sezonu, a treneri u skladu sa svojim vizijama žele na vrijeme dovesti igrače koje žele kako bih ih na vrijeme uigrali s ostatkom momčadi.
 
Zašto su zimski transferi puno rizičniji od ljetnih
 
Zimi je situacija nešto drugačija. Zimski prijelazni rok značajno je rizičniji od ljetnog. Samim tim što igrači dolaze u već uigrane i kohezivne momčadi, imaju manje vremena da se prilagode na novu sredinu (posebno ako dolaze u lige u kojima nema pauze) koja odmah traži rezultat, a i cijene kod transfera su napuhanije. Klubovi koji prodaju znaju da oni koji kupuju uglavnom to rade iz krajnje nužde, potrebe, pa čak i očaja, i nerijetko pumpaju cijene koje nemaju veze s realnom tržišnom vrijednosti pojedinog igrača.
 
Prošlosiječanski hit igrači bili su Juan Cuadrado i Wilfried Bony, no pokazalo se da su oba transfera bila katastrofalna. Kolumbijac se uz fanfare preselio iz Fiorentine u Chelsea za 22 milijuna funti, no nakon samo par utakmica Jose Mourinho ga je vratio u Italiju, gdje ovaj sad briljira u Juventusu na posudbi. Kad je lani City iskeširao Swanseaju čak 28 milijuna funti za Bonyja, očekivao je klasnog napadača na duge staze, no dobio je skoro pa ništa.
 

Ipak, premda postoje određeni rizici zimskog prijelaznog roka, nema sumnje da će se i ove sezone potrošiti apsurdne svote novca na pojačanja, a klubovi će u svom tom šopingu pronaći racio.
 
Ali, evo zašto su i potrebni
 
Naime, klubovi s dna ljestvice, naravno, govorimo o Ligama petice, svjesni su da im ispadanje u niži rang znači stravičan udarac na klupsku blagajnu. Prihodi od TV prava, pretplata, vrijednost klupskih dionica, a samim tim i vrijednost igrača, drastično padaju izgubi li klub status prvoligaša i logika poslovanja nalaže da uprave žele po svaku cijenu dovesti kvalitetno pojačanje u nadi da će tako sačuvati privilegije druženja i igre s bogatima.
 
Engleski mediji tako pišu kako je Aston Villa spremna na sve kako bi izbjegla najgore i u planu je dovođenje nekoliko igrača, a znakovita je izjava trenera Norwicha Alexa Neila:
 
''Istina je, želimo dovesti neke igrače jer je to nužnost u ovom trenutku. Međutim, ne bih zasada govorio o konkretnim imenima i klubovima'', rekao je trener Norwicha, čiji je navodno novi član Dinamov Portugalac Ivo Pinto.
 
S druge strane, oni najbogatiji, klubovi koji pucaju na naslove i trofeje, sigurno je da će pokušati osvježiti svlačionicu kako bi bili što konkurentniji, kako u domaćim natjecanjima, tako i u Europi.
 
Mourinho glavom platio uvjerenje da mu ne treba pojačanje
 
Chelsea je u svibnju osvojio naslov prvaka Engleske, a samo pola godine poslije, s istim kadrom i istim trenerom na klupi, dospio je u zonu ispadanja. Jose Mourinho je u kolovozu smatrao da je momčad koja ima i dalje sposobna za velike domete, da mu osvježenje nije potrebno i tu je oholost na kraju platio glavom. 
 
Cityjevi šeici s takvom vrstom arogancije nemaju problema i navodno je već zgotovljen transfer sjajnog mladog krilnog napadača iz Schalkea Leroya Sanea.
 
Arsenalu se smiješi prva kruna još od 2004. pa se čak i škrti Wenger raspojasao
 
Arsenal je trenutačno vodeći s dva boda prednosti ispred Leicestera, i na dobrom je putu da osvoji prvi naslov nakon 2004. Poslovično štedljivi, da ne kažemo škrti, Arsene Wenger nikad nije bio sklon astronomskim ulaznim transferima, međutim, etiketa luzera koja mu se tijekom posnih godina zalijepila na čelo, natjerala je Francuza da ponudi čak 57 milijuna eura za napadača Borussije Dortmund Pierrea-Emericka Aubameyanga , koji je ove sezone zabio 24 gola u 23 utakmice u svim natjecanjima.
 
 
''Već smo u nekim pregovorima. Prije mjesec dana sam najavio da ćemo dovesti neke igrače s obzirom na izazove koji nas očekuju do kraja sezone u svim natjecanjima. Nužno nam treba jedan vrhunski veznjak. Da, ozbiljno ćemo poslovati u siječnju'', jasan je bio Wenger. Jedino je nejasno je li taj veznjak Baselov Muhamed Elneny, kojeg je Wenger zakapario i prije otvaranja tržišta.
 
Louis van Gaal, najveća šopingholičarka nogometne Europe
 
Kad je 2014. zamijenio osramoćenog Davida Moyesa, koji je uspio porušiti sve negativne rekorde Uniteda, od Louisa van Gaala očekivalo se puno, no Nizozemac je uspio jedino zaraditi titulu najveće šopingholičarke u svijetu vrhunskog nogometa. 
 
Nizozemac je u nepune dvije sezone natukao nekoliko stotina milijuna eura na pojačanja, a kako su rezultati koje je pritom ostvario bili debelo ispod renomea koje je u nasljeđe Unitedu ostavio Alex Ferguson, odlučio je i ove zime potrošiti pravo bogatstvo na ''kozmetičko'' uljepšanje svlačionice na Old Traffordu.
 
 
Prije nekoliko dana Manchester United je objavio kako je spreman potrošiti 45 milijuna eura kako bi u zimskom prijelaznom roku doveo 22-godišnjeg veznjaka Lazija Felipea Andersona, a najnovija meta "Crvenih vragova" je napadač Southamptona Sadio Mane, objavili su u nedjelju britanski mediji.
 
Ukupna vrijednost Maneova transfera, uključujući i plaću za petogodišnji ugovor, mogla bi doseći ogromnih 85 milijuna eura.
 
Dolazi li s Kloppom novo doba u poslovanju Liverpoola?
 
Iza nekoć slavnog  Liverpoola, dugo godina rekordera po broju titula u Engleskoj i višestrukog prvaka Europe, ostala je samo velika i trofejna prošlost, uglavnom zbog nevjerojatnog talenta za besmislene transfere. Liverpool na naslov čeka punih četvrt stoljeća, a sve to zahvaljujući trošenju silnog novca na igrače koji su se pokazali kao promašaji na Anfieldu.
 
Istina, Suarez, Xabi Alonso, Torres i Hyypiä bili su pogoci, no u ovih 25 godina bilo je puno više raznorazne bofl robe poput  Morientesa, Voronina, Carrolla, Aquilanija ili El Hadji Dioufa. Jurgen Klopp svojim je dolaskom na Anfield u paketu donio i poslovičnu njemačku ekonomičnost.
 
''Kupi jeftino, prodaj skupo'', mantra je koja je Kloppu donijela slavu u Dortmundu, a kako stvari stoje, slično će poslovati i u Liverpoolu. Barem do ljeta. Klopp je već iz Zvezde doveo ''srpskog Gerrarda'' Marka Grujića (tek u lipnju dolazi na Anfield), želja mu je i lijevi bek Lorienta Raphael Guerreiro te Interov Jeison Murillo.
 

Osim Reala i Barce, ostatak Europe poslovično skromniji od Premiershipa
 
Ostatak Europe  vjerojatno će biti sigurno skromniji od Premierligaša, naravno, ako izuzmemo španjolske divove Real i Barcelonu. Barci sad u siječnju ističe FIFA-ina zabrana registracije igrača, pa će pravo nastupa dobiti Aleix Vidal i Arda Turan, koji su stigli prošlog ljeta iz Seville, odnosno, Atletica.
 
Realu ne cvjetaju ruže i samo je pitanje vremena kad će ćudljivi predsjednik kraljevskog kluba izgubiti strpljenje s Rafom Benitezom. Navodno, više od pola momčadi ima zeleno svjetlo za prodaju ako se pojavi dovoljno bogati kupac, a tek treba vidjeti koje bi igrače Perez volio vidjeti na Bernabeu.
 
Talijanski mercato počinje u ponedjeljak i bit će interesantno vidjeti koje će biti migracije na Čizmi, a talijanski prvak Juventus ponudio je više od 30 milijuna eura za veznog igrača Borussije Dortmund Ilkaya Gundogana
 
Bundesliga, koja je krenula u šoping u nedjelju, objavila je kako je Eintracht potpisao s Mađarem Szabolcsom  Husztijem, koji se vraća u Njemačku, nakon odlične avanture u Kini.
 
Schalke bi mogao napustiti kamerunski obrambeni igrač Joel Matip, kojeg bi željeli vidjeti u svojim redovima neki Premierligaši.
 
Francuzi su bili sramežljivi u najavama. Samo je trener Laurent Blanc priznao kako ne očekuje neki turbulentni siječanj po pitanje kupovine/prodaje, no to ćemo tek vidjeti jer je odlazak s Parka prinčeva najavio Brazilac Marquinhos.
 
Marquinhos  je stigao u pariški klub 2013. godine iz Rome za 35 milijuna eura, ali ove sezone gotovo uopće ne igra.
 
"Kao i svaki drugi nogometaš i ja bih volio igrati od prve minute. Ali, poštujem odluke trenera. Međutim, kako vrijeme odmiče jasno je da više neću moći sjediti na klupi," kazao je 21-godišnji branič za čije usluge su zainteresirani Real Madrid, Barcelona i Chelsea.
 
Dinamo nadomjestio Pinta i Ademija, Hajdukovi biseri u prodajnom izlogu, Rijeka ostala bez cijelog veznog reda
 
Što se tiče hrvatskih igrača i HNL-a, zasada više-manje sve ostaje u sferi nagađanja i špekulacije. Rekli smo kako je Ivo Pinto gotovo sigurno već bivši igrač Dinama, a Zoran Mamić već je našao zamjene za njega i za suspendiranog Ademija. 
 
Petar Stojanović, 20-godišnji slovenski reprezentativac, trebao bi zamijeniti Pinta, a Paul Keita, Senegalac iz grčkog Kallonija, trebao bi biti alternativa za Ademija.
 
Zanimljivo će biti vidjeti što će se dogoditi s karijerom mladog Ante Ćorića. Sjajni veznjak više je puta rekao kako ne vidi budućnost na Maksimiru, a među zainteresiranim su Porto, City, ali i Real.
 
Madridski As prije nekoliko je dana donio opširnu priču o potencijalnom transferu Dinamovca na Bernabeu, no kao otegotnu okolnost istaknuo je činjenicu da Zdravko Mamić, kojem je radi zbog ozbiljnih optužbi i istražnog postupka zabranjen rad u nogometu, vlasnik 50 posto udjela u Ćoriću.
 
 
Na Poljudu su Sušić, Caktaš, Milović, Kalinić i Balić označeni kao igrači koji su u prodajnom izlogu i za vjerovati je da će trener Burić već ove zime ostati bez nekog od ključnih igrača.
 
Unatoč tome što iz Hajduka ne dolaze naznake da se smiješi transfer ''splitskog Pirla", Andrije Balića, ako je vjerovati pisanju talijanskih medija, taj posao bih mogao biti okončan već ove zime.
Talijani su oduševljeni mladim veznjakom, a već ga uspoređuju s legendarnim Blažom Sliškovićem i Andreom Pirlom. 
 
Lani se za Balića zanimala Valencia, koja je navodno prošlo ljeto nudila pet milijuna eura, pa i Juventus, koji je davao dva milijuna s opcijom da se zadrži na Poljudu do kraja sezone. Ovih dana navodno stižu ponude iz Udina te Stuttgarta, no najzanimljivija je priča o interesu West Hama Slavena Bilića.
 
Matjaž Kek i Rijeka, mogli bi ove zime ostati bez cijelog veznog reda, najjačeg i najkvalitetnijeg dijela momčadi.  Nakon što su klub već napustili Moises (Palmeiras) i Jugović (Jeonam Dragons), Rijeka bi mogla ostati bez još dva vezna igrača. 
 
Iz Italije stiže vijest da Napoli nije spreman produžiti Radoševićevu posudbu i da bi ga radije poslali na kaljenje negdje u Serie A osim ako Rijeka ne preuzme na sebe plaćanje kompletnog ugovora, što je nemoguće, unatoč želji igrača da ostane na Kvarneru.
 
S druge strane, Corriere dello Sport u opširnom je tekstu predstavio Ivana Močinića kao igrača kojeg traži nekoliko talijanskih klubova, ali i škotski velikan Celtic. Također, izgledno je da će Kvarner napustiti i nestašni Anas Sharbini. Moguće destinacije su UAE i Kina.
 
 
 
Što se dogodilo s Andrejem Kramarićem, zvijezdom prošlogodišnjeg prijelaznog roka?
 
Točno prije godinu dana Andrej Kramarić bio je prava zvijezda zimskog prijelaznog roka. Sad već bivši menadžer Leicestera doveo ga je iz Rijeke za ogromnih devet milijuna funti i od hrvatskog napadača očekivalo se da bude pravo pojačanje. 
 

Međutim, nakon nekoliko korektnih partija na početku engleske avanture, Kramarić se izgubio i ostatak je sezone uglavnom sjedio na klupi. Leicester se čudesnim nizom pobjeda na kraju sezone spasio od ispadanja, a momčad koja pobjeđuje ne mijenja se.
 
Claudio Ranieri sa Leicesterom ove sezone radi sjajan posao, a Jamie Vardy, Shinji Okazaki i Leonardo Ulloa Kramarića su bacili na marginu, koji je ove sezone odigrao samo dvije ligaške utakmice, oba puta ušavši u igru s klupe.
 
Jasno je da Kramarić mora pronaći novi klub ako misli zaigrati na Euru u Francuskoj, a kako vidimo, ponuda iz Italije ne manjka.
 
Torino je prvi bacio udicu, a javila se i Sampdorija čiji predsjednik Massimo Ferrero želi Kramarića dovesti u Genovu kao novogodišnji dar svom treneru Vicenzu Montelli.
 
Što će od svega biti, ne znamo, bit ćemo pametniji u veljači kad se polože završni računi, no sigurno je da će biti zabavno prateći kako nogometni divovi i ovog siječnja žongliraju s lovom od koje boli glava.
 

Pročitajte više