Ponovno se pokazalo tko je Dinamov motor

Foto: Robert Anic, Luka Batelic/PIXSELL

DINAMO i Rijeka odigrali su 0:0 na stadionu Maksimir u prvoj utakmici finala SuperSport Hrvatskog kupa. Uzvrat je za sedam dana na Rujevici, a u finalu vrijedi pravilo gola u gostima. Prvi susret finala za Index komentira hrvatski nogometaš i budući trener Dario Čanađija.

Finale Kupa igra se na dvije utakmice i mislim da to nije dobar potez, a ni igrači nisu za to. Koliko mi je poznato, u prošlogodišnjem finalu, u kojem sam igrao za Šibenik protiv Hajduka (0:2), bio je problem oko sigurnosnih mjera. Naša infrastruktura i stadioni nisu toliko dobro osigurani ni pristupačni, osobito za jače navijačke skupine, pa je to glavni razlog igranja na dvije utakmice. Kao i svugdje u Europi, ipak smatram da bi se Kup trebao igrati na jednu utakmicu na neutralnom stadionu.

UEFA je ukinula pravilo gola u gostima, a mi smo ostali malo iza. Kad se već išlo na dvije utakmice finala, bolje bi bilo da nema pravila gola u gostima jer jedna ekipa baš zbog toga u prvu utakmicu ulazi opreznije, što se vidjelo i na susretu Dinama i Rijeke. Da toga nije bilo, gledali bismo otvoreniju prvu utakmicu.

Rijeka može biti zadovoljna bodom

Rijeka je krenula s visoko podignutim linijama i mislio sam da će tako nastaviti. Međutim, kasnije je stala u srednji blok i Toni Fruk je u fazi obrane iskakao na Josipa Mišića kako bi ga anulirao kao glavnog playmakera i distributera lopti prema naprijed. Djelomično je u tome i uspio, no ostajalo je dosta slobodnog prostora među linijama, koji je Lindon Selahi generalno uspijevao zatvoriti.

Rijeka je u fazi napada bila čak i predirektna te nestrpljiva. Franjo Ivanović je bio odsječen, a kada je Rijeka uzela loptu, dodavanja su bila netočna i igrači se nisu priključivali napadu. Teško su dolazili gore i Ivanović nije mogao samostalno distribuirati loptu. Jednostavno, nisu imali target mana.

Bolje su čuvali loptu ulaskom Mirka Marića, dopuštajući krilnim igračima da se priključuju. U veznom redu su puno radili, no Fruk nije bio na razini na kojoj smo ga navikli gledati. Međutim, imao je fantastičan udarac kojim je pogodio stativu.

Bio je to recept prema kojem je Stjepan Radeljić probio dvije linije Dinama do Marića kao target mana, a on je ostavio loptu u međuprostoru, nakon čega je Fruk pucao. Na kraju Rijeka može biti zadovoljna bodom, koji je realan.

Mišić je motor Dinama

Dinamo je dobro krenuo, ali prvenstveno zahvaljujući dvjema pogreškama Rijeke: prvo je bila paralelna lopta, a drugo izgubljena lopta Fruka, nakon čega je Arber Hoxha pucao. Pritom je Hoxha u prvoj situaciji mogao bolje uposliti Brunu Petkovića.

Dinamo nije koristio prostor oko Selahija jer su krilni igrači Dario Špikić i Hoxha držali širinu, pa nisu bili dobri u međuprostoru. Automatski ni bočni igrači Dinama Takuya Ogiwara i Ronaël Pierre-Gabriel nisu mogli dolaziti gore i raditi višak.

Ponovno se pokazalo da je Mišić motor momčadi koji dijeli lopte i probija linije. Dinamo je pokušavao dijagonalama izolirati Hoxhu kako bi išao jedan na jedan, ali to nije uspijevalo. Dinamo je imao posjed dok je Rijeka stajala u bloku, ali posjed nije bio progresivan ni okomit, već je išao u širinu.

Dinamo se na kraju i zbog pravila gola u gostima nije mogao više otvoriti i napasti. Treneri Sergej Jakirović i Željko Sopić znali su da imaju još jednu utakmicu i nisu otkrili sve karte.

Pravilo o uzvratu učinilo je prvu utakmicu dosadnom

Pravilo o dvjema finalnim utakmicama sigurno je učinilo utakmicu pomalo dosadnom. Da se igralo na jednu utakmicu, sigurno bi bilo lepršavije. Govoreći iz igračke perspektive, svi razmišljaju kako postoji uzvrat zbog kojeg je potrebno biti oprezan.

Treneri uvijek kažu da je ovo samo prvo poluvrijeme. Poznavajući Jakirovića i Sopića, sigurno su i oni to spomenuli igračima. Normalno je da igrači stanu u nekim situacijama kada se mogu otvoriti jer razmišljaju o drugoj utakmici. Format je sigurno utjecao na prvu utakmicu.

Rijeka je pokazala da može igrati s Dinamom, koji mora izvući pouku iz zadnje utakmice na Rujevici

Rijeka je u zadnjoj utakmici na Rujevici pokazala da može igrati s Dinamom. Pred svojom publikom izvlači dodatnu snagu i agresiju te igra bolje u napadu. Ivanović ovu utakmicu nije bio na razini, bio je odsječen, što nije samo njegova krivnja. Potreban im je link-up da bi lakše došli u zadnju trećinu, u kojoj imaju igrače poput Fruka, Marca Pašalića i Marka Pjace, koji mogu riješiti utakmicu. 

Dinamo mora izvući pouke iz zadnje utakmice na Rujevici, koja se igrala u prvenstvu i koja se ne može uspoređivati s današnjom na Maksimiru. Dinamo mora gledati prvu utakmicu i iz nje izvući pouku. Dinamo tada nije zaslužio pobjedu, već je Petkovićeva majstorija odlučila.

Morat će se prilagoditi, igrati brže i napadati prostore koje Rijeka ostavlja s obzirom na to da na Rujevici igra na pritisak u sustavu 4-1-4-1 u kojem dvije osmice idu visoko, zbog čega ostaju rupe oko Selahija. Dinamo će te prostore morati napadati s osmicom, desetkom ili krilnim napadačima kako bi išao licem na zadnju liniju i rješavao situacije.

Pročitajte više