LIGE PETICE

Posljednja posljednja šansa za veliki Bartomeuov promašaj

Foto: Getty Images

OUSMANE DEMBELE ne samo da ispija piće u salunu Posljednja šansa u Barceloni, on zapravo ondje i živi. Već više od godinu dana Barcelona je na rubu da presiječe gubitke koje ima na Dembeleu, koji je 2017. godine došao iz dortmundske Borussije za nevjerojatnih 105 milijuna eura. Ipak, prilike za spas njegove karijere u Barceloni i dalje se pojavljuju. Ozljeda koljena Ansua Fatija pružila je Dembeleu još jednu "posljednju priliku" da se dokaže u Kataloniji. Vijest da je tinejdžerska senzacija Fati otpisan do ožujka došla je Barceloni kao udarac čekićem, piše goal.com.

Nakon što se prošle godine nametnuo na nogometnoj sceni španjolski reprezentativac u novu je sezonu ušao kao prvotimac u momčad Ronalda Koemana, dajući Barceloninom napadu širinu i tempo koji su mu toliko nedostajali. Budući da je 20-godišnji Trincao tek stigao na Camp Nou, da se Philippe Coutinho ne snalazi na boku i da Antoine Griezmann daje sve od sebe da popuni prazninu nastalu u vrhu napada odlaskom Luisa Suareza, Dembele je očita Fatijeva zamjena na lijevom krilu, počevši od ovotjednog obračuna u La Ligi s madridskim Atleticom.

Međutim, kao što je Barcelona već više puta spoznala, oslanjanje na francuskog reprezentativca nažalost nikad nije dobra ideja. Dembele je, naravno, bio panična kupnja, uz pretjeranu odštetu nakon jedne dobre sezone u Dortmundu i nakon šokantnog odlaska Neymara u Paris Saint-Germain. Međutim, ozlijedio se nedugo nakon dolaska i propustio više od četiri mjeseca prve sezone zbog problema s dva različita mišića. Od tada trpi jedan neuspjeh za drugim.

Embed from Getty Images

Unatoč tome, Barcelona nije osjetila potrebu dovesti još jednog napadača u siječanjskom prijelaznom roku jer je Dembele bio spreman za povratak nakon posljednje ozljede tetive. Bila je to vrsta ludosti koja je karakterizirala katastrofalnu vladavinu predsjednika Josepa Marije Bartomeua. Uoči Dembeleovog očekivanog povratka u akciju početkom veljače, tadašnji trener Quique Setien novinarima je rekao: "Plačem kad vidim kako Ousmane intenzivno i mnogo radi na treninzima." Samo nekoliko dana kasnije Dembele se ponovno ozlijedio i bio je prisiljen na još jednu operaciju desnog koljena.

"Puknuće je veće nego što smo mislili i sama operacija bila je složenija od one koju je Ousmane imao 2017. godine", rekao je liječnik Lasse Lempeinen.

Dembele je bio izvan pogona šest mjeseci i vratio se tek krajem rujna. Barcelonin trener Koeman oprezno mu je dozirao minutažu tražeći istodobno od njega da dodatno radi na kondiciji i bilo je znakova da se Dembele vraća u najbolju formu. U tri utakmice Lige prvaka bilo je nekoliko golova i asistencija, a prvi pogodak u utakmici protiv Betisa u La Ligi (5:2) bio je klasični Dembele. Dobio je loptu na desnom krilu, krenuo prema sredini i lijevom nogom poslao loptu u gornji kut gola.

Embed from Getty Images

Unatoč njegovim bljeskovima briljantnosti izbornik Didier Deschamps nije ga pozvao na posljednje okupljanje francuske reprezentacije.

"Ima li šanse da bude pozvan? Naravno, ali Ousmane se vraća nakon teške ozljede. Moramo mu dati vremena. Znam za što je sposoban, ali imao je tjelesnih problema. Sad je na njemu da pronađe svoj puni potencijal", rekao je medijima francuski izbornik.

Teret preokreta vlastite karijere na Nou Campu zaista je na Dembeleu. Istina je da nije imao sreće s ozljedama, ali već dugo u Barceloni postoji osjećaj da Dembele nije dobro pazio na svoje tijelo. Lionel Messi svoga je suigrača opisao kao "fenomena na terenu", što je implikacija da je sam sebe iznevjerio. Naravno, igrači blagoslovljeni eksplozivnom pokretljivošću uvijek su ranjiviji na ozljede mišića, ali klub je više izražavao frustraciju Dembeleovom nedisciplinom. Bilo je brojnih slučajeva kašnjenja, kao i optužbi za manjak profesionalizma.

"Ousmane je dobar momak, ali ne kontrolira svoj život i ne poštuje vrijeme kad bi se trebao odmarati. U njegovom bliskom krugu ne postoji struktura", rekao je Mickael Naya, bivši Dembeleov osobni kuhar.

Embed from Getty Images

Ne treba imati iluzije - da je bilo koji klub uputio izdašnu ponudu za Dembelea tijekom ljetnog prijelaznog roka, Barcelona bi to rado prihvatila. Međutim, nitko nije bio spreman ponuditi ništa osim posudbe za igrača s toliko intenzivnom povijesti ozljeda. Od rujna 2017. godine izbivao je u devet razdoblja, propustivši ukupno oko 80 utakmica. Dakle, optimizam da bi Dembele mogao ublažiti Fatijevo četveromjesečno izbivanje i dalje je samo optimizam. U ovom trenutku i dalje se radi o nadi, a ne o očekivanju.

Kad se pokazalo o kakvoj se ozljedi kod Fatija radi, odmah je objavljeno da bi Barcelona mogla odbiti bilo kakvu ponudu za Dembelea u zimskom prijelaznom roku. Međutim, radi se o čistoj i hipotetičkoj spekulaciji. Tužna je istina da ne postoji nikakvo jamstvo da će Dembeleovo tijelo izdržati jedno od najintenzivnijih razdoblja u nogometnoj povijesti što se tiče rasporeda utakmica.

"Najveći rizik kod ozljeda tetiva koljena su prethodne ozljede", upozorio je dr. Lempeinen.

Nažalost, Dembele ima dosta prethodnih problema, a hladna i teška realnost je da si ih više ne može priuštiti. Neće biti još jedne "posljednje šanse", ističe goal.com.
 

Pročitajte više