Posljednji sati do UFC 213 spektakla: Dvije borbe za pojas i Werdum vs Overeem III

Foto: Hina

NOĆ sa subote na nedjelju donosi nam jedan od najkvalitetnijih PPV evenata godine – UFC 213 s Amandom Nunes i Valentinom Shevchenko u glavnim ulogama. Izravni prijenos spektakla iz Las Vegasa pogledajte u noći sa subote na nedjelju, 9. srpnja, od 4 sata na Fight Channelu.

Dva dvoboja za pojas UFC prvaka i nekoliko vrhunskih mečeva su sukus onoga što će gledatelji vidjeti u T-Mobile Areni. Spektakl bi bio još veći da dvoboj Cerrone vs. Lawler nije prebačen za UFC-214, no i ovako će UFC fanovi doći na svoje.

Nunes vs. Shevchenko

U glavnoj borbi večeri UFC prvakinja u bantam kategoriji Amanda Nunes će braniti pojas protiv Valentine Shevchenko. Drugi je to obračun ovih dviju borkinja unutar Octagona nakon što su se prvi put susrele prije nešto više od godinu dana. Tada je na UFC-u 196 Brazilka slavila jednoglasnom odlukom sudaca. Odmah u idućem dvoboju “Lavica” je uzela pojas od Mieshe Tate, da bi ga uspješno obranila protiv Ronde Rousey u prosincu prošle godine. To je ujedno i posljednji nastup za aktualnu UFC prvakinju kojoj se profesionalni “score” zaustavio na impresivnih 14-4 ukupno, odnosno 7-1 unutar Octagona.

Shevchenko, inače svjetski poznata kick boksačica koja se paralelno natjecala i u najvećim kick boxing promocijama na planeti, dio je UFC-a od prosinca 2015. godine. Za dolazak na mjesto prve izazivačice bile su joj dovoljne tek tri pobjede. U debiju je svladala Saru Kaufman, nakon čega je uslijedio poraz od Nunes, ali i velika slavlja protiv bivše prvakinje Holly Holm i Julianne Pene. Upravo je posljednji dvoboj odlučivao o tome tko će biti sljedeći u pohodu na tron bantam kategorije. Shevchenko je u siječnju ove godine iznenadila mnoge svladavši Pennu i završivši ju “armbarom” u drugoj rundi. Peruansko-kirgistanska borkinja je trenutačno na 14-2 u profesionalnoj MMA karijeri, a ne treba posebno naglašavati da bi slavlje protiv Nunes bila svjetska senzacija.

Romero vs. Whittaker

Drugi meč koji za ulog ima UFC pojas, doduše “samo” onaj privremeni, jest dvoboj Yoela Romera i Roberta Whittakera. S obzirom na čitav košmar u srednjoj kategoriji posljednjih mjeseci, pravo je čudo da su čelnici UFC-a na koncu stigli do ovog “match upa”. Podsjećamo, u ovoj kategoriji vlada ozlijeđeni Michael Bisping koji je drugi put svoj naslov trebao braniti protiv povratnika Georgesa St. Pierrea. No, kako se čitava stvar prolongirala za studeni, nastala je prava “sindikalna” pobuna u diviziji do 84 kilograma. Dana White je pod pritiskom nezadovoljnih boraca morao popustiti te je odobren još jedan privremeni pojas, dok pravi šampion Bisping ne bude u stanju braniti titulu. Odabir je logično pao na dva najkonzistentnija imena u posljednje vrijeme: Romera i Whittakera.

Kubanac je i dalje neporažen u UFC-u, uz osam impresivnih pobjeda protiv top protivnika. U posljednjem nastupu na UFC-u 205 je “divljački” nokautirao bivšeg prvaka Chrisa Weidmana, što mu je u biti i osiguralo izazivačku poziciju. Ranije je unutar Octagona pobjeđivao i Souzu, Machidu, Kennedyja… sve odreda top borce u kategoriji do 84 kile. Trenutačno je na impresivnih 13-1, uz poraz od Cavalcantea na Strikeforceovoj priredbi 2011. godine.

Jednako impresivno izgledaju i rezultati Australca Roberta Whittakera, borca za kojeg je rijetko tko prije nekoliko godina vjerovao da će se ovako brzo naći na samom vrhu svjetskog MMA-ja. Dovoljno je reći kako je 26-godišnji profesionalac iz Sydneyja nakon četiri nastupa u Octagonu imao nimalo impresivnih 2-2. No tada je ubacio u višu brzinu i nanizao sedam velikih pobjeda, uključujući i skalpove velikih imena poput Tavaresa, Halla, Natala, Brunsona i posljednje Souze. Whittaker je unatoč tome što je i dalje vrlo mlad borac, mnogo iskusniji od Romera. Trenutačni profesionalni score mu se zaustavio na 18-4, odnosno 9-2 unutar UFC-a.

Werdum vs. Overeem III

Od ostalih mečeva na glavnoj karti fanove će najviše zanimati obračun u teškoj kategoriji između dvojice top contendera Fabricija Werduma i Alistaira Overeema. Iako se ne radi o meču koji će odlučivati o sljedećem izazivaču, s obzirom na činjenicu da je prvak Stipe Miočić gotovo očistio čitavu diviziju, ne bi bilo čudno da upravo pobjednik ovog meča zaista i bude sljedeći izazivač američko-hrvatskog borca. Zanimljivo i indikativno je to da su obojica posljednje poraze upisali upravo protiv “Vatrogasca”. Brazilac je u svojoj Curitibi teško nokautiran na UFC-u 198, pri čemu je izgubio pojas UFC prvaka (jedini poraz od 2011.), a Nizozemac je stradao na isti način, samo pola godine kasnije u Clevelandu. Overeem je već najavio da će nakon eventualne pobjede ponovno prozvati Stipu…

Spomenimo i podatak da je ovo čak treći dvoboj Overeema i Werduma. U prvom meču, u Prideovom ringu 2006. godine, prekidom (kimurom) u 2. rundi slavio je Brazilac. Overeem je u svojoj “Ubereem” fazi slavio u revanšu 2011. godine u Strikeforceovom kavezu. Što reći, osim da je vrijeme za konačni obračun…

U ostala dva dvoboja na “main cardu” gledatelji će imati prilike vidjeti meč u lakoj kategoriji između bivšeg prvaka Anthonya Pettisa i vječnog “gate keepera” Jima Millera, odnosno okršaj teškaša Daniela Omielanczuka i Curtisa Blaydesa. Spomenimo i podatak da će u uvodnom programu nastupiti Travis Browne protiv Rusa Oleksiya Oiynyka.


UFC 213: Nunes vs. Shevchenko

Amanda Nunes vs. Valentina Shevchenko
Yoel Romero vs. Robert Whittaker
Fabricio Werdum vs. Alistair Overeem
Anthony Pettis vs. Jim Miller
Daniel Omielanczuk vs. Curtis Blaydes

Uvodne borbe:

Travis Browne vs. Oleksiy Oliynyk
Chad Laprise vs. Brian Camozzi
Jordan Mein vs. Belal Muhammad
Thiago Santos vs. Gerald Meerschaert
Rob Font vs. Douglas Silva de Andrade
Cody Stamman vs. Terrion Ware
James Bochnovic vs. Trevin Giles

 

 

Pročitajte više