HNL

Povijesni derbi uzima igrače Dinama i Hajduka reprezentacijama Hrvatske

Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

DINAMO dočekuje Hajduk 22. studenog u 16. kolu HNL-a. Uvijek intrigantni najveći derbi hrvatskog nogometa ovaj put poseban je zbog par dodatnih razloga.

Derbi se u HNL-u uvijek igrao vikendom

Kao prvo, igra se u petak. Derbiji, barem oni prvenstveni, oduvijek su se u HNL-u igrali subotom ili nedjeljom, tako da je ovo novost. I ovaj se trebao igrati za vikend, točnije dan kasnije, ali je Hajduk jučer objavio da se derbi umjesto u subotu, igra u petak od 18 sati. Nema službenog objašnjenja zbog čega je utakmica zakazana za dan ranije od prvotnog rasporeda. To otvara prostor špekulacijama da je to napravljeno kako bi Dinamo imao dan više odmora prije utakmice skupine Lige prvaka protiv Atalante, koja se 26. studenog igra u Milanu. 

Navijačima Bilih nikako ne odgovara derbi u petak

Dinamo je ove sezone dosta utakmica HNL-a igrao petkom upravo zbog europskih mečeva, ali derbi Dinama i Hajduka nije "obična" utakmica, nego derbi koji se uvijek igrao u udarnom terminu za vikend, a ne na radni dan u 18 sati. Što nikako ne odgovara navijačima Hajduka koji tradicionalno u velikom broju dolaze na derbi u Zagreb, a sada će ih sigurno biti puno manje zbog radnog dana i termina odigravanja.  

Hoće li Dinamo i Hajduk tražiti da im igrači ne idu u reprezentaciju?

Osim neobičnog dana i termina odigravanja, derbi intrigira i time što se u novom terminu igra odmah nakon utakmica mlade i seniorske reprezentacije Hrvatske.  U21 selekcija četiri dana ranije igra kvalifikacijsku utakmicu za Euro protiv Češke, dok A selekcija samo tri dana prije derbija igra prijateljsku utakmicu protiv Gruzije.

Glavne zvijezde oba kluba su u mladoj i seniorskoj selekciji

Bilo bi dakle logično da Dinamo i Hajduk traže da se ove utakmice igraju bez njihovih reprezentativaca, koji bi odmah nakon utakmica za nacionalne momčadi morali igrati iznimno važan derbi. U mladoj reprezentaciji igraju dinamovci Nikola Moro i Lovro Majer, dok je od hajdukovaca tamo Josip Posavec.

Za seniorsku reprezentaciju ovog mjeseca iz Dinama su pozvani Dominik Livaković, Dino Perić, Mislav Oršić i Bruno Petković, dok je Hajduk predstavljao Filip Bradarić. Prošlog mjeseca pretpozive su od hajdukovaca dobili Josip Juranović i Mijo Caktaš.  

Pročitajte više