Procurile sudačke kartice: Usik je gubio do devete runde, onda je uslijedio preokret

Foto: EPA

OLEKSANDR USIK je u fenomenalnoj borbi stoljeća u Rijadu podijeljenom sudačkom odlukom pobijedio Tysona Furyja i ujedinio sve titule u teškoj boksačkoj kategoriji. Dva suca bodovala su borbu 115:113 i 114:113 u korist Usika, dok je jedan sudac bodovao 114:113 u Furyjevu korist.

Nakon borbe Tyson Fury rekao je da je zapravo on zaslužio pobjedu te da su suci bodovali u korist Usika samo jer je njegova zemlja Ukrajina u ratu. S druge strane, Usik je završio u bolnici jer mu je protivnik slomio čeljust. Strani mediji objavili su ocjene koje su suci davali tijekom meča.

Na karticama se vidi kako je Tyson Fury bio u prednosti, čak i značajnoj, sve do devete runde. No onda je Usik preokrenuo borbu u svoju korist, što se jasno vidi i po sudačkim ocjenama. Oba borca su u borbu ušla bez poraza u karijeri.

Usik prvi apsolutni prvak nakon Lennoxa Lewisa

Britanac je držao WBC naslov u teškoj kategoriji od 2020., dok je Ukrajinac imao WBA, WBO i IBF pojas otkako je 2021. skinuo s trona Britanca Anthonyja Joshuu. Usik je postao prvi neprikosnoveni prvak u teškoj kategoriji nakon Lennoxa Lewisa, okrunjenog 1999. u Las Vegasu.

Te godine, jedanaest godina nakon svog olimpijskog naslova u Seulu, Lewis je stigao do naslova  nakon pobjede na bodove protiv Evandera Holyfielda. Usik je došao i do 22. pobjede u 22 borbi, dok je Fury doživio prvi poraz u karijeri, u kojoj ima 34 pobjede i jednu neodlučenu borbu.

Pročitajte više