Prvi Hrvat uskoro u NHL-u?

MLADI hokejaš hrvatskog porijekla David Valek mogao bi postati prvi Hrvat koji nastupa u najjačoj svjetskoj hokejaškoj ligi NHL-u.

Mladić se trenutno natječe u National Team Development programu iz kojeg svake godine klubovi iz NHL-a regrutiraju mlade talente. Ovogodišnji "draft" je počeo, a Valek se nada da će ga odabrati u trećem ili četvrtom krugu. Ima dobre izglede da uskoro zaigra na velikoj sceni jer su ga za ovaj događaj prijavili skauti.

"David je brz, agresivan i snažan igrač. Igra odlučno, jako dobro kontrolira pak, odličan je u dodavanjima i ima vrlo jak udarac. Može igrati na krilu kao i u napadu", rekao je jedan od skauta.

David je sin hrvatskog imigranta Ivana Valeka, bivšeg košarkaša Lokomotive i nekada najboljim juniorom Jugoslavije. Ivan Valek se sa obitelji odmah nakon rođenja mladog Davida vratio u Hrvatsku gdje je postao predsjednik mormonske zajednice, a bio je i sponzor zagrebačkog hokejaškog kluba Mladost u kojem je David počeo trenirati.

Momčad Mladosti je 2005. godine osvojila jaki međunarodni turnir na kojem su nastupali klubovi iz Slovačke, Mađarske, Slovenije, Srbije i Italije. Mladi Valek, tada 14-godišnjak osvojio je trofeje za najboljeg igrača turnira i naboljeg strijelca sa 12 golova u pet utakmica.

Nakon te sezone, slovački trener je napustio Mladost i poveo Valeka sa sobom u Slovačku. Igrao je za Piestany, a kasnije i za češki Trinez, dok se nije vratio u SAD gdje su ga zapazili tamošnji stručnjaci.

"Hrvatska je loša u hokeju i dovode trenere iz Češke ili Slovačke. Kad sam igrao u Mladosti, jedan mi je slovački trener rekao da moram otići na bolje mjesto ako se mislim ozbiljno baviti hokejom", ispričao je David.

Ove je godine sa U-18 reprezentacijom SAD-a osvojio zlato na svjetskom prvenstvu.

I.G.
Foto: www.nhl.com

Pročitajte više