"PSG iz cijelog svijeta dovodi igrače poput Vuškovića. Nisam za to da ide iz Hajduka"

Foto: Marko Lukunic, Matija Habljak/PIXSELL

LUKA VUŠKOVIĆ je sa 16 godina i dva dana nastupio za Hajduk protiv Dinama (0:4) u 23. kolu, čime je izjednačio rekord Marka Dabre kao najmlađeg debitanta u povijesti SuperSport HNL-a. Par dana kasnije postigao je pogodak protiv Osijeka u četvrtfinalu SuperSport hrvatskog kupa te ponovno ispisao povijest postavši najmlađi strijelac splitskog kluba.

Vušković, mlađi brat također braniča Marija, privlači veliku pozornost, pa je tako i u transfere dobro upućeni talijanski novinar Nicolo Schira, među ostalima, pisao kako ga želi dovesti jedan od najbogatijih svjetskih klubova - PSG. Splićani su tada navodno dobili ponudu od 4.5 milijuna eura.

Hrvatski trener, stručni komentator i bivši branič Varteksa i Bochuma Samir Toplak za Index je govorio o Vuškoviću. Iskusni hrvatski stručnjak napomenu je da je uzorak od dvije utakmice, koliko je Vušković odigrao u seniorskom nogometu, premalen za dubinsku analizu.

Što ste dosad vidjeli od Luke Vuškovića?

Dvije utakmice su mali uzorak. Vidi se kako zna igrati, stilom igre podsjeća na brata. Treneri Hajduka, koji su ga vodili u omladinskim kategorijama, najbolje znaju. Nije bez veze došao na vrata prve ekipe. Vjerujem da su procijenili kako je, kao mlad igrač, dovoljno sazrio kako bi mogao igrati seniorski nogomet.

Teško mi je uočiti prednosti i mane. U Maksimiru su bili pod stalnom opsadom. Mlad je, mora uz sebe imati pravog, iskusnog suigrača koji će ga voditi i koji će mu pomoći u određenim situacijama, a ne da on spašava. Protiv Osijeka je odigrao dobro. Hajduk je jako malo prilika dao Osijeku, što je velika stvar. Potencijal postoji, ali ne mogu se upustiti u dubinsku analizu.

PSG, među ostalima, navodno želi Vuškovića. Što kažete na opciju ranog odlaska iz Hajduka?

Nisam za to. Klubovi poput PSG tako nadarene klince žele samo zato što su ultramladi. Oni misle kako je bolje da ga oni uzmu, pa i izgube na njemu, nego da postane jako skup igrač. Nije riječ samo u Luki Vuškoviću, već oni love igrače po cijelom svijetu. Dovode ih pa tko uspije - uspije.

Nisam pobornik toga. Hrvatska je jako mala zemlja. Za pravog igrača nikad nije kasno da ode. Neka sazre koliko god treba, a zatim u veliki klub uđe na velika vrata, a ne na mala. Imamo primjere Halilovića, Ćorića, Palaverse...

Sve su to kupnje: "Ajde da ga uzmemo mi pa ako eksplodira - eksplodira." Vušković ima vremena. Bude li standardan u Hajduku, imat će veliku šansu danas-sutra postati A reprezentativac, što mu otvara vrata velikih klubova.

Vi ste bili obrambeni igrač. Kako oni odrastaju u nogometnom smislu?

Dvosjekli mač. Braniči su pod posebnim povećalom jer se svaka pogreška skupo plaća. Igrač, stoga, mora biti stabilan u glavi kao što je bio Joško Gvardiol. Mladom igraču je puno lakše izgubiti tri-četiri lopte u sredini ili napadu nego kada je u obrani. Mora brže sazreti od ostalih. Vušković igra na jako odgovornoj poziciji.

Vušković je debitirao u teškom porazu od Dinama na Maksimiru. Što mislite o tom potezu Hajduka?

S obzirom na to kako se utakmica odvijala, nije to Vuškoviću bila neka usluga ni nagrada. Ali dobro, uoči utakmice je njemu sigurno bilo "vau". Na kraju utakmice si je vjerojatno mislio: "Što mi je ovo trebalo?" No sve je to put sazrijevanja.

On će to zaboraviti, nije da će mu ostati trauma. Zauvijek će zapamtiti da je u debiju bio na vjetrometini i da je dobio četiri komada u Maksimiru. Svima nam u glavi ostaje debitantska utakmica, ali neće imati traumu. Napominjem, vjerujem trenerima Hajduka da su dobro radili s Vuškovićem i dobro procijenili da je sposoban podnijeti pritisak.

Po Vašem sjećanju, je li ikad u Hajduku bila takva euforija oko jednog igrača kao što je sada oko Luke Vuškovića?

Postao je najmlađi strijelac Hajduka i, uz Dabru, najmlađi ikad u HNL-u. Hajduk i Dinamo uvijek imaju ultratalente za kojima se diže prašina. Primjerice, u mlađoj povijesti je to Nikola Vlašić, koji je bio jednako eksponiran, samo što je Vušković mlađi. Vlašić nije bio puno stariji. Talenata uvijek ima. Bilo bi dobro da ne ostane samo na talentu.

Pročitajte više