Regionalna elita složna: Ne odričemo se ABA lige ni po cijenu suspenzija

Foto: ABA Liga

BUDUĆNOST regionalne košarkaške ABA lige i dalje je upitna zbog sukoba krovnih europskih košarkaških organizacija, FIBA-e i ULEB-a, koji je podijelio i saveze i klubove u regiji.

No, svih 12 klubova članova i vlasnika ABA lige jučer je jednoglasno podržalo postojeće regionalno natjecanje, iako im, kao i njihovim matičnim savezima, prijete sankcije FIBA-e.

Podsjetimo, FIBA je zaprijetila suspenzijama svim savezima čiji klubovi odluče podržati ULEB i Eurokup umjesto FIBA-ine Lige prvaka koju je pokrenula europska košarkaška federacija. Kako je ABA liga trenutno jedini put do Eurolige i Eurokupa za klubove iz zemalja bivše Jugoslavije, regionalna elita ne želi se odreći te privilegije i odbija se prikloniti FIBA-i koja, za razliku od Eurolige i ULEB-a, svoje natjecanje želi puniti klubovima po rezultatskom, a ne financijskom kriteriju.

Cedevita i Zadar ostali su uz ABA ligu i zbog toga im prijeti čak i izbacivanje iz hrvatskog prvenstva, a HKS-u izbacivanje s Eurobasketa i olimpijskih turnira. HKS je zbog toga, kao i dio saveza u regiji, povukao podršku ABA ligi.

ABA liga je nakon jučerašnje Skupštine u Beogradu poručila da će svih 12 klubova podržavati ligu bez obzira na Fibine prijetnje suspenzijom reprezentacija.

Poručili su i kako će Skupština reagirati ako iz FIBA-e stigne dokument o ukidanju lige. Dogovoreno je da se regionalni savezi pozovu na sastanak, na kojem bi zajednički pokušali pronaći rješenje za kritičnu situaciju nastalu sukobom Eurolige i Fibe.
 

ABA liga će poslati pismo svim savezima kako bi zajednički razmotrili aktualnu situaciju.

Predsjednik lige Dragan Bokan na presici je rekao: "Imamo stabilnu financijsku situaciju i nadam se da će biti još bolja u narednim godinama. Od svih predstavnika klubova smo čuli da im je najvažnije igranje ABA lige, što je interes svih u regiji".

Prvi čovjek Crvene zvezde Nebojša Čović je dodao: "Nismo za ništa krivi, niti su savezi pogriješili, oni su u nezavidnoj situaciji i razumijemo ih. Ako se ne možemo dogovoriti, onda postoje sudovi na kojima će se to riješiti".

Potpredsjednik lige i prvi čovjek hrvatskog prvaka Cedevite Mladen Veber je nakon sastanka rekao: "Želimo uspostaviti komunikaciju sa savezima kako bismo riješili izazove pred nama. Otvoreni smo za bilo kakav razgovor kojeg još formalno nije bilo. Jedno nismo otvoreni da nas se stavlja na stup srama zbog naše odluke koja bi trebala biti slobodan izbor. Klubovi čvrsto stoje kod toga da se žele preko ABA lige kvalificirati za Euroligu i Eurokup".

 

 

Pročitajte više