Reuters: Francuska i Engleska ne smiju podcijeniti Hrvatsku

UGLEDNA novinska agencija Reuters objavila je analizu hrvatske reprezentacije, pri čemu se ističe kako nije vjerojatno da će ponoviti uspjeh iz 1998., ali i kako Hrvatsku ne treba podcijeniti.

Reuters piše kako "uz nekoliko časnih iznimki, sadašnji hrvatski reprezentativci teško mogu doseći standarde koje je postavila generacija iz kasnih 90-ih, čiji su predvodnici bili Zvone Boban, Robert Prosinečki, Davor Šuker, Robert Jarni i Alen Bokšić."

Hrvatska je, piše Reuters, jedva prošla kroz mučne kvalifikacije, a u skupini B na EP-u ju očekuju izuzetno teški protivnici - Francuska i Engleska te nešto manje opasna Švicarska.

Jedini imperativ koji kao mantru ponavljaju svi reprezentativci, treneri i poznavaoci nogometa u Hrvatskoj, jest - "pobijediti Švicarsku", tvrdi Reuters, ali odmah dodaje kako će se malo tko kladiti na prolaz Hrvatske u tako jakoj skupini.

Uspješan prolaz kroz kvalifikacije na EP opravdava povjerenje HNS-a u 71-godišnjeg izbornika Ottu Barića, tvrdi se u analizi. Barić je nakon debakla Hrvatske na SP-u u Japanu i Koreji preuzeo tim veterana, zamijenio islužene igrače, inzistirao na disciplini i fizičkoj pripremi igrača, te na kraju proputovao cijelu Europu u potrazi za pouzdanim napadačem i veznjakom.

Napadača je Barić pronašao u Dadu Prši, ali srednji red još uvijek je bez dostojne zamjene za Bobana ili Prosinečkog, piše Reuters.

Hrvatska obrana sastavljena je od tri iskusna internacionalca - Roberta Kovača iz Bayerna, Darija Šimića iz AC Milana te Igora Tudora iz Juventusa, a Reuters dodaje kako će se trojici braniča, ovisno o Barićevoj taktici, priključiti i Josip Šimunić iz Herthe.

Reprezentacija Hrvatske ima "ogromnu rupu u srednjem redu", piše Reuters, pa dodaje kako ju je trebao popuniti Niko Kranjčar, ali on zbog ozljede prepona nije odigrao nijednu utakmicu za A reprezentaciju, pa je tako njegov nastup u Portugalu više nego upitan.

Članak završava konstatacijom da Hrvatska najvjerojatnije neće ponoviti uspjeh od prije šest godina, ali i da bi uz malo sreće mogla doseći četvrtfinale. Francuska, Švicarska i Engleska naći će se u opasnosti podcijene li Hrvatsku, konačni je Reutersov zaključak.

Pročitajte više