Revolucija u La Ligi: Katalonski derbi će se igrati u Americi

Foto: Gulliver / Getty Images

ŽESTOKE reakcije udruženja nogometaša i kapetana klubova momčadi španjolskog prvenstva na odluku vodstva La Lige da se ubuduće neke utakmice španjolskog prvenstva igraju u SAD-u i njihove prijetnje štrajkom zbog tog profiterskog poteza ne zamaraju čelnike natjecanja u Primeri.

Najslušaniji španjolski radio Cadena SER otkriva kako La Liga namjerava da prva utakmica španjolskog prvenstva koja će se igrati u Americi bude katalonski derbi Girona - Barcelona u 21. kolu La Lige. Utakmica je na rasporedu 27. siječnja. Da bi se to i dogodilo, domaćin ovog meča, a to je Girona, mora dati formalni pristanak da utakmica ne bude na njenom stadionu Montilivi, nego na za sada nepoznatom stadionu u SAD-u. 

Ovaj meč na španjolskom nogometnom kalendaru je između prve i uzvratne utakmice četvrtfinala Kupa kralja i manje utječe na raspored od utakmice Betis - Barcelona, koja je također razmatrana za selidbu preko Atlantika. 

Podsjećamo, prošlog tjedna La Liga i Relevent, multinacionalna medijska kuća, objavile su "zajednički pothvat kojem je cilj promicanje nogometa u SAD-u i Kanadi".

"Kao dio dogovora, La Liga planira organizirati igranje prvenstvene utakmice u SAD-u, prve koja bi se igrala izvan Europe", dodaje se u priopćenju u kojem se tada još nije navodilo kada bi se ta prva utakmica mogla odigrati. 

Real i Barcelona nedavno su se vratili s predsezonske turneje po SAD-u, gdje su igrali prijateljske utakmice protiv Milana, Rome, Tottenhama i Manchester Uniteda, na International Champions Cupu, turniru koji organizira Relevent.

U srpnju 2017. Barcelona i Real Madrid odigrali su prijateljski El Clasico za koji je stadion Hard Rock u Miamiju bio rasprodan.

Dan nakon ove najave, burno je reagiralo španjolsko udruženje nogometaša.

Izdalo je priopćenje u kojem navodi da je protiv odluke da se utakmice španjolskog prvenstva igraju izvan te države, a posebno u SAD-u. 

Ističe da nogometaše nitko nije konzultirao prilikom donošenja odluke da se La Liga igra preko Atlantika i da je to usmjereno protiv navijača.

David Aganzo, predsjednik udruženja, poručio je: "Nogometaši nisu sredstvo plaćanja koje se koristi u poslu u kojem profitira samo treća strana."

Prije tri dana, sa sastanka na kojem su uz njega bili kapetani 14 od 20 klubova La Lige, Aganzo je poslao još radikalniju poruku. 

"Vodstvo La Lige dovelo nas je do kraja i, ako na sastanku s njima krajem rujan ili na početku listopada ne povuku odluku o igranju utakmica u SAD-u, povući ćemo još odlučnije poteze."

Slijedilo je novinarsko pitanje znači li to da će igrači španjolskih klubova u tom slučaju stupiti u štrajk. Aganzo je ponovio: "Doveli su nas do kraja."

Aganzo je rekao da je odluka o beskompromisnom suprotstavljanju igranja utakmica španjolskog prvenstva u Americi jednoglasna i da su za nju glasali svi kapetani prisutni na sastanku: "Ovo je zadnja kap koja je prelila čašu, posljednja u nizu loših odluka na štetu španjolskog nogometa." 

"Svi nogometaši su protiv toga da se prvenstvene utakmice igraju u SAD-u. Iznenađeni su i ogorčeni takvom odlukom i to je jedinstveni stav igrača klubova La Lige", podvukao je predsjednik španjolskog udruženja nogometaša.

Istaknuo je da je ovo samo jedan u nizu "nenormalnih poteza La Lige". "Kao na primjer: kalendar i satnice utakmica namještaju se prema potrebama japanskih i američkih televizijskih gledatelja, a ne španjolskih klubova, igrača, navijača i njihovih obitelji... U klubove nam iz razloga koji nemaju veze sa sportom dovode igrače iz Saudijske Arabije, koja za to plaća La Ligi... To nisu normalne stvari i krajnji je čas da kažemo dosta!", grmio je Aganzo.

Pročitajte više