rijeka

"Rijeka je velik klub, tu se predsjednik ne miješa u trenerov posao"

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

DAMIR MIŠKOVIĆ, predsjednik Rijeke, izjavio je nedavno da klub nema novca za pojačanja. To, uostalom, ponavlja već godinama unazad i svima je jasno da Rijeka nije klub koji ima financijsku moć za kupovinu igrača, već je osuđena na neki drugi vid sportske klupske politike.

Mišković je istaknuo da će sada neki igrači poput obrambenih Escovala i Velkovskog morati početi igrati ne bi li se klub na njih mogao osloniti jer će biti teško dovesti pojačanja.

To je prokomentirao Rijekin trener Simon Rožman na konferenciji za medije uoči utakmice s Varaždinom u sklopu 19. kola HT Prve lige.

Mišković je apsolutni gazda Rijeke, ali ne petlja se u trenerski posao

"Vjerojatno je predsjednik mislio u kontekstu dužega razdoblja, predsjednik i ja nikada ne pričamo o tome tko bi trebao igrati. Za sada znamo samo da Župarić odlazi, biramo igrače koji su najbolji u ovom trenutku i koji dobro izgledaju na terenu. Njihovi govori tijela ukazuju na stabilnost i dobru formu, tako se moramo ponašati do kraja sezone, a nakon toga ćemo pričati o tome tko će otići ili doći. Ne znam kako je u drugim klubovima, mi smo ovdje odmah dogovorili tko vodi sportsku politiku. Daleko od toga da sam ja šef, ali predsjednik nije na terenu i ne vidi što se događa", objasnio je Rožman pa nastavio:

"U klubu se točno zna tko što radi, Rijeka je zato veliki klub, nema nikakvih problema što se tiče hijerarhije. Svi radimo u interesu kluba, jasno da znamo koji igrači više vrijede. Otkada sam došao, slažemo nove kockice i tako se ponašamo. Mislim da je to normalno. Nikada nisam radio u klubovima gdje vladaju drugačiji odnosi, sigurno ne bih radio u klubu gdje se radi drugačije. Ne bi bilo fer prema igračima da mi jedno pričamo s njima tijekom tjedna, a onda se pred utakmicu dogodi nešto drugo. 

To nije ljudski ni sportski, zato smo u startu sve dogovorili. Uvijek sam na strani kluba i naše vizije. Predsjednik i ja razgovaramo o mnogim stvarima, ali ne razgovaramo o tome tko će igrati. To si ne bih dozvolio", kazao je Slovenac.

Slovenac se ne opterećuje igranjem Lige prvaka, želi svaku utakmicu pobijediti

Predsjednik je također izjavio da bi radije da Rijeka osvoji Kup nego da bude druga na kraju sezone u HNL-u.

"Puno je vremena ostalo do kraja sezone, meni je važno da smo fokusirani na treninge i da razmišljamo o tome kako da budemo bolji. Rezultat je uvijek posljedica cjelokupnog stanja u klubu, nije samo posljedica rada igrača i trenera nego atmosfere u klubu i oko kluba, pa i medija. Na kraju smo tamo gdje nam je mjesto! Ne opterećujem se time da li bismo trebali igrati Ligu prvaka ili nešto drugo, mi svaku utakmicu želimo pobijediti, a mene najviše zanima razvoj igrača u svim segmentima. Da u svakom treningu izgledaju sve bolje, da pokažu što znaju", ponudio je svoje mišljenje na istu temu i Rožman.

Slovenski stručnjak u devet utakmica na klupi Rijeke bilježi pet pobjeda, tri poraza i jedan remi. Daleko od bajne statistike, ali u protekla tri susreta Riječani pokazuju da se dižu u formi. Redom su rušili Inter, Hajduk i Istru te u tom nizu ukupno postigli deset pogodaka, a primili samo jedan.

Rijeka je postala momčad, igrači s klupe su shvatili situaciju

Proteklog vikenda Rujevica je doživjela pobjedu nakon četiri mjeseca. 

"Bilo je lijepo nakon utakmice protiv Istre 1961, bitno je kako je do toga došlo, nije se to dogodilo samo po sebi. Protekli su tjedan igrači bili izuzetno fokusirani da opet svi skupa nakon utakmice gledamo vatromet. Neće biti lako, igramo protiv vrlo organiziranog protivnika. Ako pogledate rezultate Varaždina, vidjet ćete da su to sve bili tijesni porazi, sve na gol razlike. Vrlo su čvrsti u bloku, imaju dobru tranziciju. Mi se ne želimo zadovoljiti time što smo do sada napravili, igrači su svjesni da sve što rade dobro moraju ponavljati kroz utakmice", kaže Rožman pa dodaje:

"Mislim da sada imamo sadržaj igre koji na nešto sliči, ne živi se od prošlosti. U zadnjoj utakmici pred svojim navijačima ove godine moramo napraviti sve na terenu da pobijedimo. Igrači su sami uvidjeli da nas navijači podržavaju ako se bore za svaku loptu, mislim da sada igrači rade jedan za drugoga, postali smo momčad, a onda kvaliteta nije upitna. Nadam se dobroj utakmici u dobroj atmosferi i da se na kraju opet pjeva", zaključio je.

Vraća se Franko, dva prvotimca upitna za Varaždin

Rijeci se za utakmicu s Varaždinom vraća najbolji igrač Franko Andrijašević koji je bio kartoniran, ali pojavili su se neki problemi u kadru.

"Gorgon je dobio bolni udarac u rebra, nije sto posto spreman. Slična situacija je s Halilovićem koji je dobio jaki udarac u mišić. To su dva problema koja imamo, ali imamo dovoljan broj igrača koji mogu odraditi ono što se od njih očekuje. Kvržić se vratio u proces i na raspolaganju je za utakmicu. Konkurencija postoji, svi igrači znaju u kojemu smjeru idemo, igraju oni koji najbolje rade i najviše pokazuju na terenu, tu nema nikakve filozofije. 

Mislim da su igrači koji ne igraju shvatili situaciju, da nema ljubomore, svi rade najbolje što mogu. Svaki igrač ima svoju kvalitetu, od svakoga igrača htio bih vidjeti pomak u svim segmentima tako da u utakmici ovisimo o sebi, a ne o protivniku", govori Rožman.

O srazu s Dinamom nitko ne razmišlja

Rijeka i Dinamo u srijedu moraju odigrati zaostalu utakmicu šestog kola koja se odgodila zbog europskih obaveza dvaju hrvatskih klubova.

"Ni jednu riječ nitko od stručnog stožera nije rekao o sljedećoj utakmici, fokusirani smo samo na utakmicu protiv Varaždina. Dvaput smo igrali protiv njih, naše su utakmice završile tijesnim rezultatima", kazao je za kraj slovenski stručnjak na klupi riječkog prvoligaša.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Pročitajte više