Rumunji se ne boje ponavljanja Poljuda: "Varaždin ili Iskra? Svejedno nam je"

NOGOMETAŠI Varaždina, dan nakon remija 1:1 kod moldavske Iskre, saznali su ime mogućeg protivnika u 3. kolu kvalifikacija za Europa ligu. Ukoliko izbace Moldavce Varaždinci će igrati protiv Dinama iz Bukurešta, kluba kojeg je prošle sezone s ukupnih 4:3 izbacio Hajduk.

"Vidjet ćemo hoće li proći Iskra ili Varaždin. Nakon prve utakmice Varaždin se čini kao favorit, ali vidjet ćemo. Kako god bilo, mislim da smo imali sreće u ždrijebu i optimistični smo koga kod dobijemo", rekao je trener Dinama Liviu Ciobotariu.

Četrdesetogodišnji rumunjski trener igrao je devet godina za National Bukurešt, a onda za Dinamo, Standard Liege i dva manja belgijska kluba. Za reprezentaciju je odigrao 32 utakmice od 1997. do 2001., a umirovio se 2005. godine. Sljedeće je preuzeo klupu svog prvog kluba, a onda preko šest rumunjskih niželigaša stigao do trenerskog mjesta u Dinamu iz Bukurešta. Prošle je godine vodio Brallu koja je sezonu završila na 15. mjestu druge lige.

Ciobotariu dobio jedanaest novih igrača: "Prijelazni rok je za nas završen"

"Više neće biti dolazaka i odlazaka igrača. U dogovoru s upravom kluba za nas je prijelazni rok završio. Ovo je naša momčad za sljedeću sezonu", otkrio je Ciobotariu rumunjskim novinarima.

Dinamo je ovog ljeta već doveo čak jedanaest rumunjskih igrača koji su ili stigli bez odštete ili vraćeni sa posudba u drugim klubovima. Cristian Pulhac je stigao iz španjolskog Herculesa, napadač Marius Niculae stigao je iz grčke Kavale, četvorica su stigla iz propale Uniree, a dvojica iz Khazar Lenkarana.

"Hrvatski nogomet je nepredvidljvi, ali cilj nam je ulazak u Ligu prvaka"

Glavna zvijezda momčadi je i dalje odlično desno krilo Gabriel Torje koji je od svoje 16. godine proglašavan velikom nadom rumunjskog nogometa. Interesa europskih klubova ne manjka, a iako ga mediji svakog ljeta sele po Europi, čini se da će i u novu sezonu ući u dresu Dinama. Napad predvode iskusni kapetan Danciulescu i mladi napadački dvojac Ganea i Alexe uz novopridošlog MAriusa Niculaea. Iskusni internacionalac Munteanu, Bogdan Patrascu i Albanac Elis Bakaj aduti su u veznom redu, dok je neiskusna obrana dobila pojačanje u ranije spomenutom Pulhacu.

"Hrvatski nogomet je nepredvidljiv. To nam se dogodilo i prošle sezone. Koga god dobijemo, ozbiljno ćemo shvatiti protivnika. Cilj nam je plasman u Ligu prvaka. Uvjeren sam da ćemo uspjeti", rekao je Cristian Borcea, izvršni predsjednik kluba.

Dinamo je, kao i Varaždin, Europu izborio porazom u finalu Kupa

Prošle sezone nogometaši Dinama iz Bukurešt završili su na šestom mjestu u prvenstvu, a igrali su i izgubili finale rumunjskog kupa protiv gradskog rivala Steaue 2:1.

Dinamo Bukurešt slavni je rumunjski prvoligaš, koji je osnovan 1948. godine, a igra na stadionu Dinamo kapaciteta 15 tisuća gledatelja. Dinamo je sa 18 naslova prvaka države uz Steauu najtrofejniji klub Rumunjske. Najsvjetlije trenutke klub pamti od sredine sedamdesetih do kraja osamdesetih kada je osvojio osam naslova prvaka. Početkom novog tisućljeća klub ne bilježi najbolje rezultate, a u posljednjih deset godina samo su tri puta bili prvaci Rumunjske. Rumunjski kup osvojili su 12 puta, posljednji put 2005. godine. Najbolji rezultat u europskim okvirima Dinamo je ostvario 1984. godine kada je ispao u polufinalu Kupa prvaka te 1990. godine kada je ispao u polufinalu Kupa Uefe.

Varaždin u svojoj 41 europskoj utakmici nikada nije igrao protiv rumunjskih klubova, ali Dinamo je iskustva s Hrvatima prvi put imao prošle sezone kada ih je u 3. kolu kvalifikacija za Europa ligu izbacio Hajduk pod vodstvom Stanka Poklepovića. Splićani su u prvoj utakmici u gostima poraženi s 3:1, ali u uzvratu su "Bili" fantastičnim prvim poluvremenom potopili Rumunje s 3:0 golovima Vukušića, Brkljače i Tomasova. Sezonu ranije Dinamo je igrao skupinu Europa lige, a protiv Sturma, Panathinaikosa i Galatasaraya ostvario je dvije pobjede i četiri poraza. Pogledajte kako je prošle sezone Hajduk riješio Rumunje.

Dinamo posljednju pripremnu utakmicu uoči nove sezone igra u subotu protiv brazilskog kluba "Zico FC 10".

Pročitajte više