Senzaciju vodi u Ligu prvaka, zabio je 12 golova, ali nije pozvan na Euro

Foto: Profimedia

JOSHUA ZIRKZEE (22) ove sezone upisao je 37 nastupa, 12 golova i sedam asistencija za Bolognu, hit-klub koji se pod vodstvom trenera Thiaga Motte nalazi na senzacionalnom trećem mjestu Serie A i koji će iduće sezone igrati Ligu prvaka. Zirkzee je njegov napadač i glavni igrač, ali unatoč svemu dobrome što je napravio posljednjih mjeseci, neće igrati na Europskom prvenstvu, koje će se u lipnju i srpnju održati u Njemačkoj.

Nizozemski izbornik Ronald Koeman objavio je prošireni popis od 30 imena, s kojeg će otpasti četvorica, i na njemu nema Zirkzeea. Nizozemska će na Euru igrati u skupini D s Francuskom, Austrijom i Poljskom, a prije turnira odigrat će pripremne utakmice protiv Kanade (6. lipnja) i Islanda (10. lipnja).

Zirkzee po svemu sudeći neće sudjelovati ni u jednoj od tih utakmica, što znači da i dalje nema debi za nizozemsku A selekciju. Ostao je tako na 19 nastupa i sedam golova za U-21 reprezentaciju.

Prošireni popis Nizozemske za Europsko prvenstvo:

Vratari: Justin Bijlow (Feyenoord), Mark Flekken (Brentford), Bart Verbruggen (Brighton & Hove Albion), Nick Olij (Sparta Rotterdam)

Braniči: Nathan Ake (Manchester City), Daley Blind (Girona), Virgil van Dijk (Liverpool), Denzel Dumfries (Inter), Jeremie Frimpong (Bayer Leverkusen), Lutsharel Geertruida (Feyenoord), Matthijs de Ligt (Bayern), Ian Maatsen (Borussia Dortmund), Micky van de Ven (Tottenham), Stefan de Vrij (Inter)

Vezni: Ryan Gravenberch (Liverpool), Frenkie de Jong (Barcelona), Teun Koopmeiners (Atalanta), Tijjani Reijnders (AC Milan), Marten de Roon (Atalanta), Jerdy Schouten (PSV), Xavi Simons (RB Leipzig), Quinten Timber (Feyenoord), Joey Veerman (PSV), Georginio Wijnaldum (Al Ettifaq)

Napadači: Steven Bergwijn (Ajax), Brian Brobbey (Ajax), Memphis Depay (Atletico Madrid), Cody Gakpo (Liverpool), Donyell Malen (Borussia Dortmund), Wout Weghorst (Hoffenheim).

Grafika: Sofascore

Zirkzee igra najbolji nogomet u karijeri

Prema podacima Transfermarkta, Zirkzee je u mladosti nastupao za nizozemske klubove Spartaan, ADO Den Haag i Feyenoord, iz kojeg ga je doveo Bayern. Igrao je za mlađe uzraste minhenskog kluba, kao i za njegovu B i prvu momčad, te bio na posudbi u Parmi i Anderlechtu.

Nakon 17 službenih nastupa i jednog pogotka, u ljeto 2022. napustio je Bayern i u transferu vrijednom 8.5 milijuna eura potpisao za Bolognu.

Ugovor mu vrijedi do kraja lipnja 2026., a nakon najbolje sezone u karijeri vrijednost mu je na Transfermarktu skočila na 40 milijuna eura. Privukao je ujedno interes velikih klubova, pa se tako šuška da ga Bayern želi vratiti, dok ga navodno prate i Milan, Manchester United, Arsenal...

Pročitajte više