SHANZER: BORBA PROTIV DOPINGA SE NE MOŽE DOBITI

Borba protiv dopinga u sportu se ne može dobiti, kazao je voditelj glavnog njemačkog antidoping laboratorija, dodavši kako raspolaže informacijama o pojavi posve novog hormona stvorenog u Kini, a kojeg postojeća antidoping tehnologija ne može otkriti. L

Wolfgang Schaenzer je u razgovoru za dnevnik Die Zeit kazao kako je iluzija tvrditi da se doping u sportu u potpunosti može iskorijeniti, već je primarna zadaća štetu svesti na najmanju moguću mjeru. Pouzdano se zna da, primjerice, korištenjem nedopuštenih sredstava sprinter može poboljšati svoje vrijeme za dvije desetinke sekunde, a sprinterka i do pola sekunde, tvrdi Schaenzer.

Voditelj koelnskog laboratorija koji radi sa licencom Međunarodnog olimpijskog odbora upozorava na važnost doušnika unutar trenerskih i liječničkih krugova koji svojim sportašima daju nedopuštena sredstva, spomenuvši da je tako vrlo brzo otkriven i THG. Doušnici su vrlo važna karika u borbi protiv dopinga, a veća korist se očekuje i od carinskih i policijskih dužnosnika, koji moraju prepoznati sva sumnjiva sredstva prilikom racija, kao što je to bio slučaj sa biciklističkim utrkama Tour de France i Giro di Italia.

Schaenzer je kazao svake godine njegov laboratorij obavi i do 10.000 doping-testova, a prosječno bude oko 1.5 posto pozitivnih nalaza. Nijedan od tih pozitivnih nalaza nije imao tragove THG, no Schaenzer upozorava da je farmaceutska industrija u Kini napravila novu hormonsku supstancu za koju se boji da bi se pojavila među sportašima na predstojećim Olimpijskim igrama u Ateni.

(Hina) rš

Pročitajte više