RIVER - BOCA

Službeno: Određeni termin i mjesto odigravanja Superclasica

Foto: Getty Images

UZVRATNA utakmica finala Copa Libertadoresa između Boce Juniors i River Platea na rasporedu je 9. prosinca u Madridu na Santiago Bernabéuu s početkom u 20:30 po srednjoeuropskom vremenu, službeno je potvrdila Južnoamerička nogometna konfederacija (CONMEBOL).

Madrid ispred Dohe i Pariza

Doha (Katar), Miami (Sjedinjene Američke Države), Pariz (Francuska), Asuncion (Paragvaj), Medellín (Kolumbija), Genova (Italija), Barcelona (Španjolska) i Mendoza (Argentina) slovili su kao potencijalni domaćini, no Južnoamerička nogometna konfederacija u dogovoru sa Svjetskom nogometnom federacijom (FIFA) i Španjolskim nogometnim savezom odabrala je Madrid (Španjolska).

Prema pisanju španjolskih i argentinskih medija, Madridu je domaćinstvo pripalo jednoglasno. Premda je zračnom linijom od Buenos Airesa udaljen 10 tisuća kilometara, Madrid je kao rješenje višednevne potrage izabran zbog povezanosti španjolskog i argentinskog jezika, kao i značajnije argentinske dijaspore koja u španjolskoj prijestolnici broji približno 65 tisuća pripadnika. 

"Ne vjerujem da se izgubila esencija. U Španjolskoj smo pronašli potrebnu neutralnost. Madrid je, nakon Argentine, teritorij s najviše argentinskog stanovništva u svijetu. Spada među najsigurnije svjetske gradove, a i krasi ga zrakoplovna povezanost s cijelim svijetom. Na koncu, Madrid je grad nogometne tradicije", poručio je predsjednik Južnoameričke nogometne konfederacije Alejandro Dominguez i pojasnio zajedničku odluku.

Bernabeu zapisan u povijest

Španjolski nogometni savez samostalno će odlučivati o detaljima i prodaji ulaznica. Očekuje se rasprodan Santiago Bernabeu, osobito zbog goleme argentinske emigracijske zajednice koja živi u Madridu.

S obzirom na odluku, Santiago Bernabeu prvi je nogometni stadion u povijesti koji je bio domaćin finala i Svjetskog prvenstva (1982.), i Europskog prvenstva (1964.), i Lige prvaka (1957., 1969., 1980., 2010.), i Copa Libertadoresa (2018.).

Boca Juniors domaćin prve finalne utakmice južnoameričke verzije Lige prvaka bio je 11. studenoga na La Bomboneri (2:2). Utakmica se trebala održati dan ranije, ali otkazana je zbog vremenskih nepogoda.

Revanš je bio zakazan za 24. studenoga na El Monumentalu, no meč na Riverovom kultnom stadionu odgođen je uslijed masovnih navijačkih nereda na ulicama Buenos Airesa. Već dan kasnije ponovno je prolongiran zbog naelektrizirane atmosfere.

Pobjednik 59. izdanja Copa Libertadoresa direktno će se kvalificirati u polufinale skorašnjeg Svjetskog klupskog prvenstva u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (12.-22. prosinca). Nastupe su već osigurali Real Madrid (UEFA), Kashima Antlers (AFC), Espérance de Tunis (CAF), Guadalajara (CONCACAF), Team Wellington (OFC) i Al-Ain (AFC). 

Pročitajte više