Sopić: Pjaca je izašao jer nismo htjeli riskirati. Ipak ide i na Europsko prvenstvo

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

DINAMO je, nakon 0:0 u Maksimiru, u uzvratnoj utakmici finala SuperSport Kupa na Rujevici pobijedio Rijeku 3:1 i došao do 17. titule u ovom natjecanju. Momčad Sergeja Jakirovića slavila je golovima Petra Sučića u 28., Martina Baturine u 42. i Marka Bulata u 80. minuti. Počasni gol za Rijeku zabio je Toni Fruk u 91. minuti iz slobodnog udarca. Ovo su bile prve reakcije nakon susreta.

Marco Pašalić, napadač Rijeke: "Nisam odigrao najbolju utakmicu, imao sam par dobrih akcija, da je moj udarac na početku ušao, možda bi bilo bolje. Nemam riječi, tužan sam. Dobro smo krenuli u susret, odigrali smo mušku utakmicu u prvih pola sata, ne znam što je onda bilo. Nešto se dogodilo, sve se okrenulo, nismo imali sigurnost u dodavanju i driblingu. Prazno se osjećam, majke mi.

Reprezentacija? Nema ništa ljepše za mene nego igrati za Hrvatsku i sad ću ostvariti taj san na Euru. Danas i u idućim danima ću biti tužan, ali kad krene reprezentacije, idem punim gasom."

Željko Sopić, trener Rijeke: "Čestitke Dinamu na zasluženom osvajanju Kupa. Nogomet se igra za golove. Ne mogu se oteti dojmu da smo u prvih pola sata, do njihovog gola, bili bolja momčad, iako je to glupo reći. Morate zabiti gol. S ovim pravilom gola u gostima sam rekao da smo morali zabiti i na Maksimiru. Dinamo ima kvalitetu, ne možemo ostaviti Petkovića samog na širokom prostoru, pa onda i Baturinu...

Je li mentalni sklop utjecao? Možemo pričati o tome kada imate pet utakmica bez pobjede. Ne igrate uvijek dobar nogomet, ali morate imati nekoga tko mora zabiti kad ne ide. Ne mogu nikome ništa prigovoriti, dečki su dali sve od sebe, ali kad Dinamo povede, teško je igrati protiv njega. Tko zna što bi bilo da smo prvi zabili, imali smo neloše šanse, ali to ćemo analizirati u miru.

Zašto je Pjaca izašao na poluvremenu? To je bila moja odluka. Odigrao je jako puno utakmica, bio je na nekim terapijama. Mislim da je to bilo najpametnije, da se nešto ne dogodi jer ide i na Euro. Znamo u kakvom su stanju njegova koljena, izdržala su cijelu sezonu, da je ostalo 1:0 na poluvremenu, vjerojatno ne bi izašao, ali moramo biti svjesni rizika.

Odnos s klupom Dinama? Sve je to u duhu borbe. Suludo je to komentirati. Ocjena sezone? To moraju napraviti ljudi u klubu. Naravno da je ovo hladno prizemljenje, ali treba analizirati sve hladne glave. Za ljeto prvo moramo vidjeti gdje smo s igračima kojima istječu ugovori, imamo igrače koji idu u reprezentacije. Mislim da ćemo biti pametniji nakon zadnjeg kola."

Marko Bulat, igrač Dinama: "Teška utakmica, nismo ušli onako kako smo očekivali, Rijeka nas je stisnula i imala svoje prilike. U prvom smo dijelu zabili dva gola iz dva šuta. Sretni smo što smo ovu tešku i turbulentnu sezonu završili s još jednim trofejom.

Šampionski mentalitet nam puno pomaže, na tome gradimo svlačionicu. Imali smo puno uspona i padova, ali uzdignuli smo se kad je bilo najpotrebnije. Ljeto? Prvo malo odmora, otići doma obitelji, a onda kreću pripreme."

Sergej Jakirović, trener Dinama: "Ne znam što bih uopće trebao komentirati. Ovo što su ovi momci izvukli ove sezone je nešto fantastično. Odigrali smo pametnu utakmicu, sporo smo ušli, Rijeka je bila brža i življa, nisu zabili iz nekih zanimljivih situacija.

Polovicom prvog dijela smo preuzeli kontrolu nad posjedom. Previše nam je trebalo... Zablokirao sam totalno, previše sam uzbuđen. Prekratko su nam trajali napadi, to sam htio reći. No zabili smo onda gol, prvi pa drugi, onda je sve bilo lakše, a na poluvremenu smo se dogovorili da tako moramo i nastaviti.

Baturina na desnom krilu? Bio je plan kad otvaramo, igramo desno, da nam Sučić i Pierre-Gabriel ne idu previše gore, ali oni su stalno bili gore, pa Nevistić nije mogao ništa nego samo nabijati loptu. Isprobavali smo to jučer na treningu, na momente je izgledalo dobro, dosad smo uvijek igrali s krilima i 3-5-2, no poslije nije bilo dobro.

Sučić? Mijenjali smo ga zbog žutog kartona. Nisam htio riskirati jer sam se u Gorici tako triput opekao. Odnos s klupom Rijeke? Malo smo iskomentirali neke stvari s Rijekinim trenerima, bilo je startova u kojoj nije bilo namjere da se ide na loptu. Očito je sudac Titlić zauzeo takav kriterij jer nije davao kartone i sankcionirao takve stvari.

Što sam sve prolazio ove sezone? Sve i svašta. Na početku je bilo teško, ružno, imaš podvojene osjećaje. Najteže mi je bilo zbog obitelji. Ja sam poslije oguglao na sve, trudio sam se ne čitati ništa. Vjerovao sam u sebe, u svoj stožer i momke koji su nas slijedili i to je ključ. Zato smo na kraju sezone ovako uspješni.

"Plan za ljeto? Nakon dvostruke krune otkad sam ja tu, a trostruke za klub, više ću se posvetiti sebi i svojim odlukama i u idućim danima moramo porazgovarati s klupskim čelnicima da vidimo gdje smo i što smo."

Pročitajte više