Španjolska još slavi povijesnu "afričku" Furiju

U PETAK je na svečanosti u Oviedu španjolskoj nogometnoj reprezentaciji dodijeljenja nagrada Princ od Asturije, koju je Furija zaslužila osvajanjem Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi ove godine.

Riječ je o nagradi koja se jednom godišnje, u osam kategorija, dodjeljuje za postignuća na područjima kao što su znanost, umjetnost, književnost ili sport.

Na svečanosti je nagradu u ime reprezentacije primio izbornik Vicente del Bosque, a uz njega, prisutna su bila i desetorica od ukupno 23 člana reprezentacije koja je uzela zlato na jugu Afrike. Nazočili su kapetan reprezentije, vratar madridskog Reala Iker Casillas, te Xavi Hernandez, Sergio Ramos, Pepe Reina, Jesus Navas, Juan Mata, Fernando Llorente, Javier Martinez, Carlos Marchena i Joan Capdevila.

Iako su prvotno treneri Barcelone i madridskog Reala, Pep Guardiola odnosno Jose Mourinho, najavili da neće pustiti niti jednog svog reprezentativca na svečanost, jer dva najveća španjolska kluba već u subotu igraju svoje ligaške utakmice, Barcelona u gostima kod Zaragoze, a Real kod kuće protiv Racinga, na kraju su ipak malo olabavili, pa je Mourinho uz kapetana Casillasa pustio i Sergija Ramosa, a Guardiola je dopustio Xaviju Hernandezu odlazak u Oviedo.

"Trud i želja, žrtvovanje, talent i disciplina bili su dobitna formula za uspjeh. Igrači koji su igrali na Svjetskom prvenstvu su bili vjerni tim vrijednostima. Bez njih ne bi bilo moguće osvojiti Mundijal", poentirao je na svečanosti koju je prenosila i španjolska televizija izbornik Vicente del Bosque.

Barcelona je ukupno dala osmoricu, a Real petoricu reprezentativaca koji su Španjolskoj donijeli prvi trijumf u povijesti na nekom Svjetskom prvenstvu. Na svečanosti u Oviedu, između ostalih, nisu bili pristuni Barcelonin napadač David Villa, prvi strijelac Mundijala, kao niti Andres Iniesta, strijelac pobjedničkog gola u finalnoj pobjedi Španjolskle protiv Nizozemske 1:0.

Nagradu Princ od Asturije su i ranije dobivali poznati svjetski sportaši. Lani je dobitnica bila ruska skačica s motkom Jelena Isinbajeva, a prije nje su dobitnici nagrade bili španjolski teniski as Rafael Nadal, njemački sedmerostruki svjetski prvak u Formuli 1 Michael Schumacher, američki atletski velikan Carl Lewis i teniska diva, naturalizirana Amerikanka rodom iz Češke Martina Navratilova.

Pročitajte više