Stanišić je bio ključ pohoda Bayera do finala. Zašto je zamijenjen prerano?

Foto: Profimedia

JOSIP STANIŠIĆ je jedna od najvećih bajki najveće bajke europskog nogometa ove sezone. Bayer Leverkusen suvereno je osvojio Bundesligu i tako prekinuo Bayernov niz od 11 naslova, a do jučer je bio nadomak čak trostruke krune. U finalu njemačkog kupa igra protiv davljenika, drugoligaša Kaiserslauterna, a sinoć ga je u finalu Europa lige čekala Atalanta.

Ključno mjesto i veliku zaslugu u podvizima njemačke senzacije ima njen hrvatski igrač

Momčad bez zvijezda i s trenerom Xabijem Alonsom, kojem je to prvi posao u prvoj ligi u karijeri, srušila je Bayern s njemačkog trona te, što je posebno impresivno, u svim natjecanjima nanizala čak 50 utakmica bez poraza. To nije uspjelo nikome otkako se igraju europska natjecanja. U svim tim podvizima ključno mjesto i veliku zaslugu ima Josip Stanišić (24), desni bočni Bayerna na posudbi u Bayeru.

Kako je Stanišić odigrao finale Europa lige? Točnije, njegovo prvo poluvrijeme

Sinoć je ipak došao kraj seriji čudesnog Bayera. Finale Europa lige završilo je potopom njemačke senzacije i njenog hrvatskog asa. Atalanta je pobijedila Bayer 3:0 hat-trickom Ademole Lookmana, koji je do 25. minute već zabio dva gola. Stanišić pak, koji je u sustavu 3-4-2-1 igrao desnog bočnog, zamijenjen je već na poluvremenu. Nije odigrao bajno protiv lakonogih ofenzivaca suparnika. Upada u oči da je čak pet puta izgubio posjed, a nije imao ni ofenzivni doprinos koji ga inače krasi. Xabi ga je na poluvremenu mijenjao za napadača Victora Bonifacea, ali ni on mu nije pomogao.

Grafika: Sofascore

Zakazao u najvažnijoj europskoj utakmici sezone, ali to ne umanjuje sjajan dojam koji je ostavio u Leverkusenu

Stanišić je, premda je u Leverkusen došao kao sporedni lik, na kraju odigrao ključnu ulogu u povijesnoj sezoni Bayera. Nevjerojatni niz nepobjedivosti u velikoj mjeri je i zasluga Stanišića i njegove efikasnosti. Naime, ima čak 4 gola i 6 asistencija, iako je defenzivac i od 51 utakmice Bayera bio je starter u samo 23. Europa liga ga je posebno nadahnjivala. Tamo je asistencijama i golovima protiv West Hama i Rome u četvrtfinalu i polufinalu radio dvostruko vrijedan posao. Pomagao je da Bayer prođe dalje, ali i spašavao da se ne prekine rekordni niz bez poraza. 

Xabi često mijenja taktiku i Stanišićevu ulogu u momčadi, ali bez obzira na to, on dokazuje da jednako dobro igra kao stoper, bek i napadački bek. No, ono što je neočekivano postalo Stanišićeva specijalnost su, osim asistencija, i golovi. I to oni ključni, protiv velikih klubova, kojima je ranije priječio prekid čudesnog niza nepobjedivosti, kako u Europa ligi tako i u Bundesligi. Upravo je Stanišić golom protiv svog Bayerna u 21. kolu zapečatio pobjedu za definitivni pad minhenskog velikana te Leverkusenovo preuzimanje naslova. Ali, Stanišić je tako tek počeo s važnim golovima. Njegov status Bayerovog spasitelja potvrdio se zatim golom u 97. minuti protiv Borussije Dortmund. Slijedilo je spomenuti gol Romi u Europi. Stanišić je zatim zakazao u najvažnijoj europskoj utakmici sezone, ali to ne umanjuje sjajan dojam koji je ostavio u Leverkusenu. 

Bayer, naravno, želi zadržati Stanišića, ali problem je što u ugovoru o posudbi nema opcije otkupa.

Pročitajte više