NBA

Steve Kerr u posljednjih je 27 godina osvojio trećinu mogućih NBA naslova

Foto: Profimedia

POBJEDOM 103:90 u Boston protiv domaćih Celticsa Golden State Warriorsi dovršili su finalnu seriju omjerom 4:2 i sedmi put postali NBA prvaci. Time su se odvojili od Chicago Bullsa kao treća najtrofejnija franšiza u povijesti, iza Celticsa i LA Lakersa, koji ih imaju po 17.

To je četvrta titula generacije koja je prvi put pokorila svijet 2015. i započela petogodišnje razdoblje u kojem je redovito igrala u finalu u osvojila ukupno tri titule. Nakon odlaska Kevina Duranta, ozljede Klaya Thompsona i pomlađivanja momčadi, Warriorsi su se ove godine vratili u play-off i četvrti put u osam godina otišli do kraja.

Stephen Curry jednoglasno je osvojio prvu nagradu za MVP-ja finala, jedini trofej koji mu je nedostajao da upotpuni veličanstvenu karijeru, kao ne samo neosporno najbolji šuter svih vremena nego i jedan od najboljih košarkaša u povijesti.

Ulovili LeBrona

Njemu, Thompsonu, Draymondu Greenu i Andreu Iguodali ovo je četvrti naslov prvaka, kojim su se izjednačili s LeBronom Jamesom kao jedini aktivni igrači s toliko titula. Samo je 26 igrača u povijesti osvojilo više, ali među njima je čak 10 igrača Celticsa koji su dominirali od 1957. do 1969., kada su u 13 godina osvojili 11 titula.

Kerr osvajao naslove u četiri različita desetljeća

Među njima je i aktualni trener Warriorsa Steve Kerr, koji je kao igrač triput bio prvak s Jordanovim Chicago Bullsima (1996. - 1998.) i dvaput sa San Antonio Spursima (1999., 2003.). Četvrtim trenerskim prstenom, nakon 2015., 2017. i 2018., kolekciju je povećao na devet i nedostaje mu još jedan da bi imao prsten za svaki prst.

Kerr je svoje titule razvukao na četiri različita desetljeća, od 1996. naovamo, a nevjerojatno zvuči podatak da je u posljednjih 27 godina osvojio trećinu raspoloživih titula.

Pročitajte više