Strah i prezir u Gorici: Slovenci žale za potpunim preokretom protiv bahatog Dinama



"GOSTI su pretjerali sa samopouzdanjem pred uzvratnu utakmicu nakon pobjede 5:1 u Zagrebu - glavni trener Velimir Zajec nije došao u Novu Goricu nego je vođenje utakmice prepustio pomoćnicima dok je on u Tiranu opservirao protivnika u sljedećem pretkolu", piše Delo o razlozima debakla hrvatskog (0:3) kod slovenskog prvaka.

> Mamić pobjegao, Barišić prijeti kaznama: "Navijači, oprostite nam"

> Dinamovci zaslužili šamarčinu: Ima li sve ovo uopće smisla?

Koper je bio oslabljen: Pavlin s terena preselio u TV studio, strijelac jedinog gola u Zagrebu ozlijeđen

"Prije tjedan dana su se koparske nade o nastavku europske sezone razbile, ali najveći optimisti bili su uvjereni kako su četiri gola zaostatka iz Zagreba ipak nadoknadiva", navodi ljubljanski dnevnik i napominje kako je Miran Pavlin nakon zagrebačkog debakla Kopra s terena preuzeo ulogu stručnog televizijskog komentatora, dok je zbog ozljede izostao i Davor Bubanja, strijelac jedinog gola slovenskog prvaka u Zagrebu. Naravno da se navodi i kako je Dinamo bio bez transferiranog Mandžukića.

Delo podsjeća kako je početak slovenskog prvaka bio jednak onom u prvoj utakmici: dominacija u igri i vodeći zgoditak koji je gotovo pao u istoj minuti kao i onaj Bubanjin. Spominju se prilike Sivonjiča i Ettoa, ali se i naglašava kako je Koper bio bolji.


"Butina je dva puta spasio Dinamo, ali i stajao ukipljen kod drugog gola"

"Nastavak je bio potpuno u znaku Kopra", pišu Slovenci poznato, a ističu i učinak najzaposlenijeg Dinamovca u Gorici, golmana Tomislava Butine, koji je Karićev udarac ukrotio uz pomoć vratnice, a spasio je i "najbolju priliku poluvremena" u 43. minuti kada se nakon lijepe akcije sam pred njim našao Danijel Marčeta, a Butina je "posljednjim snagama loptu izbacio u kut". Međutim, u desetoj minuti nastavka ostao je mjestu, a Guberac je nesmetano poentirao.



"Dinamo nije iskoristio priliku iskontrirati Koper, a Brulc je pet minuta prije kraja promašio prolazak"

Komentator Dela se čudi kako su Dinamovi igrači "bojkotirali" drugo poluvrijeme i nisu pokazali želju kontrama nauditi domaćinu koji je sve bacio na napad, a za treći gol najzaslužniji je spori kapetan Dinama, Igor Bišćan, koji je Jelenića zaustavio povlačenjem za penal i crveni karton.

Upravo je strijelac iz penala Brulc zaslužan što su se "hrvatski nogometaši sretno izvukli i preživjeli sve napade domaćih pri čemu je loptu za prolazak Kopra imao Brulc, ali je zahvaljujući Butini njegov udarac u 86. minuti završio iznad prečke".


"Koprani na pragu velikog čuda"

Dnevnik piše o drami u zadnjim minutama utakmice Luke Koper i Dinama, kada su "Primorci nakon zaostatka od 1:5 iz prve utakmice lovili gol, koji bi ih čudesno lansirao u daljnje europsko natjecanje".

"Južnim susjedima je prolazak osigurao golman Butina"


Isti izvor ističe kako je najzaslužniji za Dinamov prolazak u 3. pretkolo Lige prvaka vratar Tomislav Butina: "Na kraju se slovenski prvak morao zadovoljiti visokom pobjedom iako su protiv južnih susjeda pokazali daleko bolju igru nego u Zagrebu, a njihov prolazak dalje spriječio je golman gostiju koji je pred kraj paradom obranio udarac Mitje Brulca."

"Koliko su Zagrepčani očekivali lak posao u Gorici, govori podatak da je Dinamo tamo došao bez trenera Velimira Zajeca, koji je umjesto tamo, otputovao u Tiranu gdje je uvjeren u prolaz gledao sljedećeg protivnika višestrukih hrvatskih prvaka", piše Dnevnik i dodaje:

"Podcjenjivanje se gostima višestruko osvetilo; primili su tri gola i nisu pokazali ništa, ali velikog sportskog čuda na kraju ipak nije bilo".

Pročitajte više