Vettel i Ferrari taktikom pobijedili Hamiltona i Mercedes

Foto: Hina

ZA razliku od prošle godine kada je Ferrari zahvaljujući taktici uspio prosuti sigurnu pobjedu u Australiji, ove godine dogodilo se obratno – Mercedes je kontrolirao utrku s vodeće pozicije, ali na kraju je slavio Ferrari.

> Fantastičan početak sezone i veliki povratak Ferrarija, Vettel šokirao Hamiltona u Australiji
 
Hamilton jednostavno nije mogao održati ultrasoft gume na životu iako je imao čistu stazu ispred sebe dok je Vettel, na otprilike sekundu i pol razmaka, bez problema pratio Hamiltona i nakon njegova ulaska u boks u 17. krugu nastavio voziti vrlo brzo.
 

Vettelova nježnost prema gumama i nježnost Ferrarija SF70H za momčad je bila dobitna kombinacija jer je Hamilton nakon promjene guma izašao iza Verstappena koji još nije bio u boksu.
 
S obzirom da je Kvyat u početnoj dionici na ultrasoftu odvozio čak 34 kruga, čini se da je Hamilton pretjerao i prerano uništio gume ili je Mercedes W08 u ovakvim uvjetima i na ovakvoj stazi preagresivno trošio gume. Vrijeme će pokazati.
 
 
PREGLED NAJBRŽIH KRUGOVA PO KOMPONENTAMA
 
Pirellijeve gume za 2017. znatno su izdržljivije pa iako su u Australiju donijeli tri najmekše komponente one su se pokazale itekako dorasle zadatku i puno bržim bolidima ove sezone.
 
Kvyat je na ultrasoftu odvozio čak 34 kruga u uvodnoj dionici utrke u kojoj je bolid najteži, a Magnussen u Haasu je na supersoftu odvozio čak 43 kruga odnosno 74% utrke.
 
Vandoorne je nakon ranog zaustavljanja u boksu zbog problema s pogonskom jedinicom ultrasoft zamijenio softom i odvozio najdužu dionicu od svih vozača na današnjoj utrci, čak 46 krugova (79% utrke).
 
 
Ferrarijev predsjednik Sergio Marchionne kaže da je bilo i vrijeme da se Ferrari vrati pobjedničkim navikama u Formuli 1 nakon što je Vettel slavio u prvoj utrci sezone u Melbourneu.
 
Vettel je pobijedio Hamiltona nakon što je na ultrasoft gumama ostao pet krugova duže na stazi i tako Ferrariju donio prvu pobjedu od rujna 2015. kada je upravo Vettel slavio u Singapuru s pole positiona.
 
Nijemac je ovom pobjedom zauzeo vodeće mjesto u poretku vozača što je prvi puta da netko tko nije Mercedesov vozač vodi u prvenstvu još od 2013., a i tada je taj vozač bio upravo Vettel u Red Bullu.
 
“Bilo je i vrijeme,” rekao je Marchionne.
 
“Oduševljen sam za cijelu momčad i za naše tifose koji su stajali uz nas čitavo vrijeme.”
 
“Čekali smo ovu pobjedu gotovo godinu i pol. Ponovno slušati talijansku himnu bilo je vrlo emocionalno.”
 
“Sebastian je odvozio sjajnu utrku i siguran sam da će i Kimi uskoro biti blizu i boriti se uz njega.”
 
“Naravno, ova pobjeda nešto je što se dijeli s cijelom momčadi, kako na stazi tako i u Maranellu, jer je timski rad jedini način da se ostvare veliki rezultati.”
 
Raikkonen je današnju utrku završio četvrti s velikim zaostatkom za Vettelom i tako pomogao Ferrariju da s 37 bodova zauzme prvo mjesto u poretku konstruktora. Ali Marchionne se ne želi zavaravati da su time nešto postigli jer je prvenstvo tek počelo.
 
“Sad je apsolutno najvažnije da se sjetimo da ovo nije cilj, nego prvi korak na dugom putu na kojem svi moramo ostati usredotočeni i poboljšavati se svakoga dana.”

Pročitajte više