transferi

Stručnjak za sportsko pravo: Gorica ne može prijaviti Hajduk FIFA-i

SLUČAJ Kalik, koji prerasta u aferu, posljednjih dana zaokuplja hrvatsku nogometnu javnost. Anthony Kalik, zvijezda Gorice i veliki navijač Hajduka s tetoviranim grbom tog kluba na nozi, želi se vratiti u taj klub. Hajduk ga pokušava dovesti, ali je Gorica odbila ponudu s Poljuda. Na to je Kalik prestao trenirati, a klub ga je suspendirao. Međutim, sve ovo je, čini se, uvod u ozbiljniju situaciju

Neslužbeno, Gorica razmišlja o tome da Hajduk prijavi HNS-u zbog kršenja pravilnika FIFA-e jer su Splićani navodno izravno prišli Kaliku i njegovom agentu, a interes za njega nisu prvo izrazili Gorici te onda, nakon njenog dopuštenja ili prihvaćanja ponude, pregovarali s igračem.

To je strogo zabranjeno. Točnije, pravilnik FIFA-e dopušta to samo kada je igrač u posljednjih šest mjeseci ugovora sa svojim klubom. Ugovor između Gorice i Kalika vrijedi do ljeta 2023., dakle jasno je da Hajduk u tom slučaju ne može prići Kaliku bez blagoslova Gorice. 

Nadležan je HNS, a ne FIFA

Ako Gorica doista bude tužila Hajduk, onda mora i dokazati da je taj klub pokušao zaobići Kalikovog poslodavca. Ako ima dokaze za to, Hajduk bi prema pravilima FIFA-e mogao biti kažnjen zabranom transfera na godinu dana. Hajduk, dakle, po tim pravilima nikoga ne bi mogao prodati ni kupiti do kraja sljedećeg ljeta. Jasno je da bi takva kazna imala jako teške posljedice po Hajduk. 

Međutim, neće biti ništa od rigorozne kazne FIFA-e za Hajduk. Davor Radić, odvjetnik i stručnjak za sportsko pravo te stalni sudski vještak za sportsko poslovanje pri Županijskom sudu u Splitu, objasnio nam je zašto: "Gorica u ovom slučaju može prijaviti Hajduk samo Disciplinskoj komisiji HNS-a. Ne može to napraviti pred FIFA-om ili CAS-om, Međunarodnim arbitražnim sportskim sudom.

Razlog zbog kojeg Gorica ovaj slučaj ne može podići na međunarodnu razinu je što su taj klub i Hajduk članovi istog nacionalnog saveza. Zato je za ovaj slučaj nadležan HNS. Kada bi Gorica za ovakvo pristupanje njenom igraču teretila klub iz druge države, tada bi ga mogla prijaviti FIFA-i.

Zatim, ako ne bi bila zadovoljna odlukom FIFA-e, mogla bi se slučaj iznijeti CAS, ali ni na tu instituciju ne može ići s ovim slučajem jer bi joj prijava bila odbačena kao nedopuštena." Radić naglašava: "Vidim po medijima da se piše o rigoroznim kaznama, ali zato što Gorica ne može Hajduk prijaviti FIFA-u, nego Disciplinskoj komisiji HNS-a, one bi bile daleko blaže, sve i da Gorica uspije dokazati da je Hajduk prekršio HNS-ov Pravilnik o statusu igrača.

Novčana kazna ili zabrana transfera na kratak rok

Klub za kojeg se utvrdi da je to doista uradio za prvo takvo djelo bio bi kažnjen novčano, a za drugi s mjesec dana zabrane transfera. Ako se prekrši spomenuti Pravilnik, nadležna je Disciplinska komisija HNS-a. Ona odlučuje po članku 79. Disciplinskog pravilnika gdje se piše o nagovaranju igrača da prijeđe u drugi klub."

Dodaje kakva je procedura u slučajevima kao što je ovaj: "Ako Gorica prijavi Hajduk Disciplinskoj komisiji HNS-a, mora podastrijeti dokaze. Nakon toga Komisija bi tražila očitovanje od Hajduka i Kalika te odlučila na osnovu dokumentacije. Strana koja je nezadovoljna odlukom ima pravo žalbe Komisiji za žalbe HNS-a. Iduća instanca za žalbu je Arbitražni sud HNS-a."

Naš sugovornik ističe za kraj: "Strani kojoj prijavljuje drugu stranu za ovako nešto ključni su dokazi da je obećanjem novca ili drugih pogodnosti nagovarala igrača da dođe u drugi klub, protivno odredbama Pravilnika o statusu igrača i registracijama. To mogu biti pismene poruke, dokumenti, izjave pred svjedocima..."

Pročitajte više