Svjetsko prvenstvo sa 40 reprezentacija: Hoćemo li gledati Novu Kaledoniju, Bahrein i Burkinu Faso?

Foto: Guliver Image/Getty Images

POSLJEDNJU promjenu format Svjetskog prvenstva doživio je kada je natjecanje 1998. godine u Francuskoj s 24 reprezentacije prošireno na sadašnjih 32. Međutim, izgleda da slijedi novo proširenje.
 
FIFA razmatra proširenje Svjetskog prvenstva 2026. godine na 40 reprezentacija. Trebala je o tome glasati na sastanku Izvršnog odbora u četvrtak, ali je odgodila odluku. A kako bi izgledalo prvenstvo sa 40 reprezentacija?
 
Dodatne 32 utakmice
 
To bi označilo dodatne 32 utakmice u grupnoj fazi, odnosno cijeli jedan dodatni tjedan natjecanja. Ukupan broj utakmica, ako se uzme najizglednija opcija s osam skupina po pet reprezentacija od čega najbolje dvije prolaze, u tom slučaju bio bi 96.
 
Europi jedno mjesto više
 
Sadašnji format natjecanja je takav da Europu predstavlja 13 reprezentacija koje prođu kvalifikacije, a budući da Europa ima daleko najviše predstavnika ona bi u novom formatu vjerojatno dobila još samo jedno mjesto. Prema aktualnom formatu najlošija drugoplasirana momčad kvalifikacija ispada bez dokvalifikacija, a prema novom bi najbolja drugoplasirana išla izravno na Svjetsko prvenstvo.
 
Oceanija sa sigurnim predstavnikom
 
Oceanija trenutno nema zajamčeno mjesto na Svjetskom prvenstvu budući da najbolja reprezentacija njihovih kvalifikacija igra protiv četvrtog iz Sjeverne, Srednje Amerike i Kariba. Tako na prošlom prvenstvu nisu imali predstavnika, dok je 2010. to bio Novi Zeland. Izgledno je da će Oceanija u novoj raspodjeli dobiti jedno sigurno mjesto na smotri najboljih. 
 
Azija, koja se uz Afriku najviše bori za proširenje natjecanja, trenutno ima četiri sigurna mjesta na SP-u, dok petoplasirana reprezentacija razigrava s Južnoamerikancima. Očekuje se i da Azija dobije još jedno mjesto. 
 
Afrika i Južna Amerika dobivaju po još dva mjesta
 
Afrika prema sadašnjem formatu ima četiri predstavnika, koliko i Južna Amerika, koja ima i jedno mjesto u play-offu. I jedni i drugi bi mogli dobiti po još dva mjesta, a jedno mjesto može očekivati CONCACAF, savez Sjeverne i Srednje Amerike i Kariba.
 
Tko bi u formatu sa 40 reprezentacija igrao na prvenstvima `10 i `14?
 
Kako bi izgledalo Svjetsko prvenstvo 2010. godine sa 40 reprezentacija? Mjesto bi dobila Nova Kaledonija, Bahrein, Kostarika, Ekvador, Kolumbija, dvije reprezentacije u konkurenciji Gabona, Tunisa, Egipta, Benina i Burkine Faso, te jedna od sljedećih reprezentacija: Irska, BiH, Ukrajina ili Rusija.
 
Četiri godine kasnije Novi Zeland bi predstavljao Oceaniju, Jordan bi ugrabio dodatno mjesto iz Azije, sudjelovali bi i Panama, Venecuela i Peru, dvije reprezentacije u konkurenciji Egipta, Burkine Faso, Etiopije, Tunisa i Senegala, te netko od Švedske, Ukrajine, Rumunjske i Islanda.
 

Pročitajte više