Talijani mogu imati deset klubova u Europi. Sami odlučuju o tome

Foto: EPA/Index

TALIJANSKA Serie A bi od sljedeće sezone mogla imati deset predstavnika u europskim natjecanjima nakon što je UEFA promijenila formate svojih natjecanja. Talijani i Nijemci su ove sezone osvojili najviše bodova u europskim natjecanjima i time su dobili dodatnu poziciju u Ligi prvaka. Tako će Serie A i Bundesliga od jeseni imati po pet klubova u najelitnijem klupskom nogometnom natjecanju. To se mjesto nadodaje tek kada se odrede sva ostala.

Talijani mogu do deset predstavnika u Europi

Po pitanju Talijana, Inter, Milan, Bologna i Juventus su po ligaškom plasmanu sigurni sudionici Lige prvaka. Atalanta je osvajanjem Europa lige donijela dodatno mjesto u Ligi prvaka, ali samo ako ne bude među prve četiri momčadi na ljestvici. U suprotnom se računa da je svoje mjesto u Ligi prvaka izborila kroz prvenstvo.

Tada bi to slobodno mjesto zauzela Benfica, kao klub s najvećim koeficijentom u kvalifikacijama. U interesu talijanskog nogometa je da Atalanta ne pobijedi protiv Torina i Fiorentine u preostalim utakmicama Serie A. Time bi šesti klub Serie A u Ligi prvaka bila Roma, koja ima bolji omjer s Lazijom. Nakon ovoga pomiče se i linija onih koji ulaze u Europa ligu i Konferencijsku ligu. Te pozicije drže Lazio, Fiorentina i Torino. 

Talijani sami odlučuju

Fiorentina, pak, 29. svibnja igra finale Konferencijske lige protiv grčkog Olympiakosa i tu je favorit. U slučaju da pobijedi, ostvarit će plasman u Europa ligu. Talijanima bi tada odgovaralo da Fiorentina padne na devetu (ili nižu) poziciju u prvenstvu. 

Tada bi desetoplasirani Napoli ušao u Konferencijsku ligu. Uz to, zaostali dvoboj Atalante i Fiorentine iz ožujka prebačen je za 2. lipnja, iza posljednjeg kola prvenstva. Tada će Fiorentina znati točno što joj je potrebno.

Raspored odlučujućih utakmica:

23.5. Cagliari - Fiorentina
26.5. Napoli - Lecce, Atalanta - Torino (posljednje kolo)
29.5. Fiorentina - Olympiacos
2.6. Atalanta - Fiorentina

Pročitajte više