PREMIERSHIP

U blagdanskom ludilu Premiershipa ozlijeđena 74 igrača, evo tko su najveće žrtve

Foto: Getty Images, BBC / Premier Injuries

NIKOME nije lako nakon božićnih i novogodišnjih blagdana. Jednima je muka zbog prejedanja, drugima zbog ispražnjenog novčanika, a profesionalni nogometaši u Engleskoj padaju od umora zbog prenatrpanog rasporeda u kojem igraju četiri utakmice u 13 dana.

Neki su menadžeri takav ubitačni ritam nazvali apsurdnim, a takvo mišljenje podupiru i brojke. Ove sezone u razdoblju od 21. prosinca do 2. siječnja ozlijeđena su čak 74 igrača, a BBC je napravio analizu o tome koji je klub najgore prošao, koristeći podatke Bena Dinneryja i njegove stranice Premier Injuries.

Prema Dinneryjevim podacima, između kolovoza i prosinca premierligaški igrači doživjeli su 214 ozljeda za koje je bio potrebno vrijeme oporavka dulje od 10 dana. U ove blagdanske 74 ozljede uvrštene su i one koje zahtijevaju kraći oporavak.

U ovom 13-dnevnom razdoblju prema broju ozljeda najgore je prošao Newcastle United, kojem su stradala čak devetorica igrača, od kojih čak pet na utakmici s Leicesterom na Boxing Day. Od šest obrambenih igrača u rosteru, menadžeru Steveu Bruceu na raspolaganju je samo jedan.

"Još prije mjesec dana sam predvidio što će se dogoditi i rekao da je raspored smiješan, bilo je jasno da nemamo dovoljno igrača u rotaciji", rekao je Bruce.

Za neke od tih ozljeda liječnici nisu znali procijeniti vrijeme oporavka, na tom je popisu 19 igrača.

U Crystal Palaceu su, na primjer, Martin Kelly i Wilfried Zaha lakše ozlijeđeni i treba im mirovanje od samo četiri dana. Za preostalu trojicu ozlijeđenih vrijeme oporavka nije precizirano, pa nisu ušli u graf koji je priložio BBC, a koji pokazuje da je od svih 20 klubova najgore prošla Aston Villa.

Ona je ostala bez napadača Wesleyja i golmana Heatona, kojima je vrijeme oporavka od ozljeda križnih ligamenata procijenjeno na ukupno 482 dana. Istu je ozljedu doživio Calum Chambers iz Arsenala, a njegov bi oporavak trebao trajati 244 dana.

Ni Bournemouth nije imao sreće, Joshua King i Jack Stacey izbivat će po 50-ak dana zbog ozljeda tetive, a Tottenham nije objavio koliko će zbog iste ozljede mirovati Harry Kane.

Udruga profesionalnih nogometaša FIFPro već je pozvala nadležne na sastanak kako bi se blagdanski raspored malo razvodnio i smanjio ogroman pritisak na igrače.

Pročitajte više