Kvalifikacije za Euro

U19 HRVATSKA - NORVEŠKA 2:3 Mladi Hrvati poraženi u Sinju. Ne idu na Euro

Foto: Pixsell

HRVATSKA nogometna reprezentacija do 19 godina izgubila je od vršnjaka iz Norveške 3:2 u sklopu završnog dvoboja kvalifikacijske Elitne skupine za Euro, koji se u lipnju održava u Armeniji.

Dvije stvari trebale su se dogoditi danas da Hrvatska nogometna reprezentacija do 19 godina ostvari plasman na Euro.

Izabranici Ivana Gudelja u završnom dvoboju Elitne skupine trebali su svladati Norvešku na stadionu NK Junak u Sinju, dok je Njemačka morala odigrati najmanje remi protiv Mađarske.

Ništa od toga se nije dogodilo pa se tako mlada hrvatska reprezentacija neće naći na završnom turniru Europskog prvenstva za nogometaše do 19 godina.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Hrvatska otvorila dominantno, a Norvežani su skupo naplatili promašaje

Čudnu utakmicu u Sinju otvorili su bolje hrvatski reprezentativci. Predvođeni Antom Palaversom, Marinom i Čolinom napali su Norvežane od samog početka. Gotovo pola sata dominirali su Hrvati, preko Čoline i Dolčeka stvorili i dvije velike šanse za pogodak, ali realizacija nije bila na razini.

Kaznu za to dobili su u 42. minuti kada su gotovo ni iz čega Skandinavci došli do vodećeg pogotka. Hrvatska obrana ispala je u tri dodavanja. Kitolano je na desnoj strani proigrao Christensena koji povratnom pronalazi Larsena, a ovaj loptu posprema u praznu mrežu.

Nisu Gudeljevi momci imali mentalne snage za povratak u važnu utakmicu, dodatno ih je demotivirala i činjenica da su Nijemci poveli protiv Mađara tijekom prvih 45 minuta pa im tako ni tri boda u Sinju nisu bila dovoljna za plasman na Euro.

Nedostatak motivacije i norveške kontre dotukle Hrvatsku

Posljedica toga bio je primljeni pogodak u 50. minuti. Sijevnula je norveška kontra koju je pokrenuo Kitolano proigravanjem za Larsena. Norveški napadač pokušao je lobom nadmudriti Kotarskog, udarac nije išao u okvir gola, ali je natrčao Vušković i slučajno je poslao u vlastitu mrežu.

Bio je to početak hrvatskog kraja i svih nadanja za plasman na Europsko prvenstvo. Nijemci su u međuvremenu povisili svoje vodstvo pa je postalo jasno da su hrvatske šanse gotovo nikakve.

Pritisak u završnici urodio plodom, ali tek za ublaženje poraza

Norveška je to iskoristila u 61. minuti i stigla do svog trećeg zgoditka na susretu te potvrdila debakl mladih Hrvata. Christensen je uputio centaršut s lijevog krila, a loptu je u mrežu glavom pospremio Larsen. Činilo se iz zaleđa, ali na kraju to nije bilo ni bitno.

Ipak, Hrvatska je stisnula u samoj završnici i došla do dva pogotka. Prvo je u 76. minuti nakon zgodne kombinacije u norveškom šesnaestercu poentirao Osijekov junior Boško Šutalo, a na asistenciju Rijekinog Denisa Bušnje. A onda su dvije minute prije kraja zbog prekršaja na Prširu dobili penal, koji je realizirao kapetan U19 vrste Ante Palaversa i tako postavio konačnih 3:2.

Norvežani su na kraju ostvarili plasman na Euro osvojivši Elitnu skupinu ispred Njemačke, Hrvatske i Mađarske.

Pročitajte više