UFC-ov komentator javno optužio Prideove borce: U Japanu ste koristili steroide!

TEORIJA prema kojoj su Prideovi borci iz zlatne ere ove japanske borilačke organizacije bolji od svojih kolega koji su se natjecali u američkom oktogonu, pokazala se potpuno pogrešnom.

Kada je prije nešto više od dvije godine nastupio veliki egzodus iz Japana uzrokovanom propašću tada najjače MMA organizacije, svijet je očekivao da će Prideove zvijezde bez većih problema pokoriti Ameriku. No, dogodilo se sasvim suprotno; većina se utopila u prosjek, a samo su svijetle iznimke poput Quintona Rampagea Jacksona opravdale svoju reputaciju.

Čak je i Minotauro doživio prisilno slijetanje

Slično se dogodilo i s našim gladijatorom Mirkom Filipovićem, koji je nakon osvajanja Prideovog Grand Prixa s UFC-om potpisao mega ugovor težak gotovo 2,5 milijuna dolara. Dočekan u najmanju ruku poput borilačkog Davida Beckhama, Filipović je vrlo brzo prizemljen na najgori mogući način. Dva teška uzastopna poraza protiv Gabriela Gonzage i Cheicka Konga gurnule su ga na potpunu marginu i natjerale na bijeg u japansko utočište gdje će ponovno tražiti priliku za povratak u kavez. Samo je nešto malo bolje prošao jedan od najvećih boraca svih vremena Antonio Rodrigo Nogueira (Minotauro). Brazilac je dva puta bio na rubu teškog poraza, da bi protiv Franka Mira doživio prvi nokaut (doduše tehnički) u karijeri. Slične, vrlo neugodne sudbine zadesile su i Wanderleija Silvu, Fabrizija Werduma i Mauricija Shoguna Ruu.

Teško je sa sigurnošću tvrditi koji su pravi razlozi zbog kojih bivši Prideovi velikani nisu uspjeli u Americi i zbog kojih nisu niti blijede kopije boraca koji su nekoć harali japanskim ringovima. Zahtjevna prilagodba na nove uvjete borbe, prelazak iz ringa u oktogon, različita pravila, jača konkurencija...samo su neka opravdanja kojima se pokušava objasniti ovakav podbačaj. No, razlog koji se do sada najčešće spominjao (doduše samo u kuloarima) kao pravi uzrok nemoći boraca koji su stigli iz Pridea je nemogućnost uporabe steroida u američkoj organizaciji. Poznato je da u Japanu nisu striktno provođene doping kontrole dok su u UFC-u takve provjere obvezne i vrlo rigorozne i upravo se u tome vidi pravi uzrok ovakve negative preobrazbe.

Čak je i Francuz Kongo uoči borbe protiv Filipovića javno bocnuo hrvatskog borca izjavivši kako Cro Cop više nije tako snažan, jer ne može koristiti nedozvoljena sredstva koja je uzimao u Japanu. No, daleko najviše optužbi bilo je na račun Mauricija Shoguna Rue na kojem je čak i vizualno primjetno očigledno smanjenje mišićne mase u odnosu na "japanske" dane.

Rogan: Očigledno je da su svi koristili steroide

Ovih je dana o svemu javno, ali i vrlo otvoreno progovorio i Joe Rogan, velika komentatorska zvijezda koja već nekoliko godina vodi UFC-ove turnire. Portal MMAxion.com prenosi njegovu izjavu u kojoj kaže da su baš steroidi, odnosno nedostatak istih, pravi uzrok zbog kojega borci pristigli iz Japana nemaju toliko uspjeha u Americi. Pri tome je ponovno posebno naglašen Brazilac Shogun Rua.

"Očigledno je da su svi bivši Pride borci koristili steroide i da nisu isto izgledali kad su došli u UFC organizaciju. U Japanu nema kontrole na steroide što nije slučaj s Amerikom i  možda se u toj činjenici krije problem Pride boraca", rekao je Rogan.

Ovakve optužbe redovito su demantirane od stane svih onih kojima se uzimanje nedozvoljenih suplemenata pokušava prikačiti. Teško je i potpuno iluzorno očekivati da će prava istina ikada izaći na vidjelo, no isto je tako i sasvim jasno da u cijeloj priči ima puno previše dima da ne bi bilo barem malo vatre.

Marko Petrak
Foto: UFCresultslive.com, Myspace.com

Pročitajte više